Čtenářský tip: Víkend vlakem s dětmi až na Gotthard za pár stovek

Vlak Gotthard Panorama Express. Foto: SBBVlak Gotthard Panorama Express. Foto: SBB

Čtenář popsal svůj tip, jak vyrazit na víkend s dětmi do Švýcarska a využít výhodných tarifů tak, aby vás cesta stála jen pár stovek.

Když jsme popisovali cestu vlakem z Liberce do Paříže, v diskuzi se ozval Zdeněk Vrba se zkušenostmi z jiných dalekých cest. Vyměnili jsme si pár e-mailů a výsledkem je text o jeho zkušenostech z levné cesty do Švýcarska.

Zde je návod, jak se projet nejen po Švýcarsku za cenu nižší než autobusem, bez letištních procedur a často za podobnou jízdní dobu. Co se dá za víkend stihnout? Třeba projet se Gotthardským tunelem, podívat se do Svatého Mořice a projet se některýma zubačkama.

Jízdní řád ideálních spojů vypadá takto:

 

Z itineráře je nejotravnější noční čekání v Mnichově. Jenže když jedete busem, tak za noc máte taky několik „bezpečnostních“ zastávek. Reálně Alex z Prahy zrovna včas nepřijíždí a do daného ICE se většinou dá nastoupit 1-2 hodiny předem, takže žádná katastrofa.

Tento jízdní řád je jen orientační. Protože někdo chce jet třeba jen na Gotthardský tunel, jiný chce na starý Gottharský tunel, další jako my spíše rovnou až do Monzy na Formuli 1. Prostě vystoupit lze kdekoliv. Když nějaký spoj nestihnete, tak vám podobnou jízdenku na stanici DB dají razítko a jedete nějakým dalším spojem, většinou bez omezení, protože zde většinou v rámci možností platí: náš cestující – náš pán.

Jak koupit jízdenky?

S jízdenkami pomůže vzájemná a chytrá kombinace vyhledávačů na bahn.de, oebb.at a našich. Nákup ve velkém předstihu nemusí hrát roli, stačí třeba i jen 3-4 dny před víkendem.

Hledáme na pátek 16. června, šest dní předem. Německé a švýcarské jízdenky stačí zadat na bahn.de, odjezdová stanice Furth in Wald. Příjezdová třeba Bellinzona či Lugano (hned za Gotthardským tunelem, popřípadě Biasca, pokud chcete jet starým Gotthardským tunelem) a za kombinaci jeden dospělý a dvě děti 6-14 let zaplatíte 35,9 eura, což zahrnuje i ICE a ve Švýcarsku IC.

Ten samý den z Prahy stojí ta samá jízdenka 79,9 eura. Ale když si dáte kombinaci Praha – Mnichov, naskočí vám za stejné tři cestující 21 eur. Takže zkombinujete s jízdenkou, co už máte z Furth in Wald za 35,9 eura. Paradoxně jízdenka jen do Furth in Wald z Prahy je německým vyhledávačem dražší než přímo až do Mnichova. Železniční vyhledávače jsou občas šílenější než letecké.

Pro většinu čtenářů tohoto serveru je psaní kombinací jízdenek po Česku nošením dříví do lesa, ale občas se vyplatí podívat na zmíněné kombinace, protože to může vyjít mnohem levněji než čekáme.

Nejpomalejším expresem

Na podobné ceny se můžeme dostat i když zamíříme na projížďku nejpomalejším expresem světa – Glacier Express. Jízdenka pro jednoho dospělého a 2-3 děti 6-14 let pořídíme za 45,9 eura. Do vyhledávače 5 dní předem zadáváme kombinaci Bad Schandau (či Schona Gr) – Tirano.

Celé spojení je následovné:

Popisovat cestu na české hranice považujeme za plýtvání časem, jde využít třeba akční jízdenky do Drážďan či Elbe-Labe a další nabídky. Danou jízdenku možné konfigurovat i třeba na Bad Schandau – Chur a projet se delší dobu ICE či vystoupit kdekoliv po cestě.

Pokud byste chtěli méně krkolomné spojení a zrovna nebyla nějaká z mnoha výluk, tak lze jet nočním spacím vlakem do Busch či Sargas ve Švýcarsku a pak pokračovat podobnou kombinací jízdenky.

Pokud chceme někde zůstat delší dobu (třeba si projít město), není žádný problém. Stačí jen k vyhledávání zadat přestupní bod, kde chceme na přestup 1-12 hodin a spoj se dle toho upraví. Cena je většinou stejná.

A paradoxně, pokud potřebujeme být ráno v Mnichově či Norimberku a nechce se nám autem či busem z Prahy, je to alternativa za velmi atraktivní cenu.

Občas vyhledávač nabídne totéž s možností navolit si jízdu 1. třídou a cena je přitom stejná. Vaše děti to velmi ocení, protože v 1. třídě má průvodčí s sebou čokoládou v zlatém obalu DB pro občerstvení cestujících.

Místenky jsou taktéž v ceně. Pokud chceme mít pohodlí, není nic jednoduššího, než si navolit o 1-2 děti ve věku 0-5 let více, většinou za ně zaplatíme jen symbolických 0-5 eur na celou jízdenku. Že dítě zrovna „onemocnělo“ a nejede nikdo, neřeší.

Zpáteční cesta je analogická, variant spojení je několik, najdeme opět podobné ceny: 37,9-45,9 eura za dospělého a dvě děti 6-14 let.

Tato kombinace nabízí možnost projet ještě větší kus zubačky než jen v okolí Svatého Mořice. Jde použít i na cestu z Curychu či Basileje, pokud Vám uletí poslední letadlo a nechcete se trmácet autobusem. A pokud nechcete ve 3:00 ráno vystupovat na Frankfurt Hbf. a čekat na ranní spoj, zadáte přestupní bod Kolín nad Rýnem, jízdenka bude o pět eur dražší, a měníte vlak až v 5:58 ráno relativně vyspalí. Samozřejmě pak budete v ČR o dvě hodiny později.

Tento víkendový železniční tip nabízí alternativu k nočnímu řízení auta, nepohodlí plného autobusu, či leteckému spojení v nevhodné časy. Celý víkend z hlediska dopravy takto stojí většinou kolem 100-120 eur zpáteční a za celou skupinu cestujících.

Zdeněk Vrba
zdenek@1shop.cz

Tagy Levné jízdenky vlakem po Evropě Švýcarsko vlakem tip
19 komentářů