Hlavní obsah

Bylinoznalectví i léčba krajiny. Co se skrývá pod pojmem naturopatie

Foto: Tomáš Rubín, Proženy.cz

Některé rostliny obsahují účinné látky příznivě ovlivňující zdravotní stav. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Údajně nejlepší lékařský bylinný slovník, kterým se řídí naturopati v celé Evropě, vytvořili Češi. Zdejší bylinoznalci v minulosti stáli i při zrodu dnes obrovských farmaceutických firem. Jak to jde dohromady, bylinky a pilulky?

Nebýt bylinoznalectví, neměli bychom dnes průmyslově vyráběná léčiva. Právě z poznání, jak na lidský organismus fungují různé chemické sloučeniny obsažené v rostlinách, farmaceutický průmysl vychází. A není náhoda, že Češi v něm bývali - a vlastně pořád jsou – velice dobří.

„Tradice bylinoznalectví sahá do desátého století před naším letopočtem. Tehdy Keltové přinesli do regionu znalosti pěstování bylinek. Z tohoto vědění vycházíme dodnes,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování naturopatka Helena Neumannová.

Dlouhou tradici přetrhla nacistická okupace. Tehdy mnoho věhlasných bylinoznalců uteklo před Hitlerem do Spojených států, kde jejich vědomosti využilo nově vznikající průmyslové odvětví – farmacie. „Poslední ránu českým naturopatům zasadili komunisté,“ dodává odbornice na bylinnou léčbu.

Stovky hodin učení

Dnes se naturopatie dostává zpátky do hry, byť není státními orgány uznána jako oficiální léčebná metoda. Státními orgány možná ne – lidskými ano. A lékaři to vědí.

Helena Neumannová v podcastu potvrzuje, že mnoho lékařů s bylinoznalci spolupracuje. Dobře totiž vědí, že nejde o žádné rychlokvašky, ale odborníky, kteří rozumějí lidskému tělu.

Helena Neumannová, MBA

Zdravotní sestra a ekonomka. Pracovala jako eventová manažerka, založila Levandulové údolí, kde pěstuje na téměř čtyřech hektarech půdy levanduli chodouňskou.

Věnuje se bylinkářství a poradenství.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Naturopatka Helena Neumannová

„Naturopatem se člověk může nazývat poté, co alespoň částečně prostudoval lidský organismus, ať už je to fyzioterapeut, zdravotní sestra nebo ošetřovatel. Je potřeba nejdřív znát tělo a pak už se jen celý život učit. Vyžaduje to stovky hodin a x let učení, než pochopíte, jak která bylinka funguje. A také jak u kterého člověka, protože to, že kostival mně vytáhne zánět z kloubu, neznamená, že ho vytáhne taky vám,“ vysvětluje Helena Neumannová.

Nehnojte muškáty

K tomu, aby byliny opravdu léčily, je třeba mít kromě znalostí také kvalitní „materiál“. Nejspíš to ale nebude bylinka z vaší zahrádky, pokud sousedé používají průmyslově vyráběná hnojiva. Naturopati se proto kromě léčby těla zasazují i o léčbu krajiny.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

„Podporujeme a motivujeme lidi, aby nedávali do půdy svinstva, která tam nepatří. Věřím, že když pochopí, co všechno jim příroda dokáže nabídnout, budou opatrnější. Vždyť stačí jít do lesa nebo na louku a hned vám to zvedne serotonin, dopamin čili to samo už je léčivé. A zadarmo,“ říká naturopatka.

Dokáže naturopatie pomoci i při léčbě novodobých nemocí, které naši předci neznali? Proč byli znalci bylinek a léčitelé upalováni? A která bylinka zacelí drobná letní poranění? Celý rozhovor s naturopatkou si poslechněte v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované