18. června 2023 • 20:25

Závod Kolem Švýcarska vyhrál Dán, v cíli i kvůli tragédii jen 110 cyklistů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závod WorldTour Kolem Švýcarska, který poznamenalo páteční úmrtí domácího cyklisty Gina Mädera, vyhrál Dán Mattias Skjelmose. Člen týmu Trek-Segafredo uhájil žlutý trikot díky třetímu místu v nedělní závěrečné časovce.



Časovku o délce 25,7 km ze St. Gallenu do Abtwilu vyhrál Španěl Juan Ayuso o osm sekund před mistrem světa Remcem Evenepoelem z Belgie. Dvaadvacetiletý Skjelmose byl třetí o další sekundu zpět. Největší výhru kariéry si připsal s náskokem devíti sekund před Ayusem a 45 sekund před Evenepoelem.

Šestadvacetiletý Mäder v pátek v nemocnici v Churu podlehl zraněním, která utrpěl při pádu do rokle ve sjezdu v závěru čtvrteční etapy. Organizátoři proto zrušili páteční etapu, místo níž peloton odjel jen závěrečných 20 kilometrů a uctil památku zesnulého cyklisty. Také v sobotu se závodilo jen posledních 25 kilometrů a Evenepoel věnoval vítězství zesnulému kolegovi.

Jednu z hlavních generálek na Tour de France dokončilo pouze 110 cyklistů. Kromě Mäderovy stáje Bahrajn Victorious odstoupily po tragédii ze závodu také týmy Tudor a Intermarché-Circus-Wanty. Český spurtér Pavel Bittner, jenž obsadil čtvrté místo v hromadném dojezdu druhé etapy, skončil celkově na 109. pozici.

Ve stejném místě jako Mäder měl ve čtvrtek nehodu také americký cyklista Magnus Sheffield. Do nemocnice musel s otřesem mozku a poraněním měkkých tkání, jeho tým Ineos Grenadiers v neděli oznámil, že byl propuštěn do domácího ošetřování.

Tour de France startuje za necelé dva týdny 1. července.

Závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 8. etapa (časovka 25,7 km):

1. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) 32:25, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -8, 3. Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo) -9, 4. Bissegger (Švýc./EF Education-EasyPost) -23, 5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -28, 6. Asgreen (Dán./Soudal-Quick-Step) -36, ...79. Bittner (ČR/DSM) -2:54.

Konečné pořadí: 1. Skjelmose 21:17:19, 2. Ayuso -9, 3. Evenepoel -45, 4. Kelderman (Niz./Jumbo-Visma) -2:09, 5. Bardet (Fr./DSM) -2:41, 6. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) -2:47, ...109. Bittner -1:34:10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud