Leogang Čechům sedl, Cink má bronz, Zatloukal v U23 dojel 8.

Třetí závod SP XCO v rakouském Leogangu ovládli Puck Pieterse a Lars Forster, blýskli se i Češi. Cink si téměř po dvou letech vyjel bronz, Zatloukal skvěle v U23... 

Autor: Jan Němec, Tomáš Ježek
Foto: Michal Červený, Jan Němec
Leogang Čechům sedl, Cink má bronz, Zatloukal v U23 dojel 8.


Už dlouho nebylo českému fanouškovi tak dobře na duši. Sledovat Ondřeje Cinka (Primaflor Mondraker Genuins) a Jana Zatloukala (Nutrend Specialized), jak jedou v čele balíku světového poháru, bylo příjemné. Cink nakonec dojel třetí, když na vítěze Larse Forstera (SUI, Thömus Maxon) ztratil 23 sekund. Zatloukal skončil i s defektem na 8. místě, což je jeho osobní maximum. V závodě žen vyhrála Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck), Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) skončila na 40. místě.

Nechápu to!

Dlouhé a prudké kopce, vedro a slunce. To jsou ingredience, které Ondřej Cink potřebuje do svého medailového koktejlu a které dnes měl. O trati v Leogangu vždy hovořil v superlativech, v roce 2021 zde dojel těsně druhý za Mathiasem Flückigerem (Thömus Maxon). A Ondra už od startu ukazoval, že má chuť a není na tom zle, přestože příliš času na pořádný trénink po nemoci neměl. 

Ondřej Cink...

"Nechápu to!" smál se v cíli Ondra, který vysvětloval svůj úspěch. "Asi měsíc pracuju s mentálním koučem a i bez tréninku jsem si věřil. Nelámal jsem si s tím hlavu. Říkal jsem si, že když vyjde start, tak na to mám, že musím být v první skupině a nezbláznit se." A to se mu povedlo, ve druhém ze šesti kol už byl s Němcem Schwarzbauerem osamocen na čele. "Zdálo se mi, že Luca byl slabší. Vyzkoušel jsem to do kopce, ale on tam pořád byl, což jsem nechápal. Aspoň jsem to ale zkusil. Myslím, že jsem jel dneska dobře i takticky."

Ve druhé polovině závodu se k nim připojil i Mathias Flückiger, který vinou defektu ale zase odcouval. V čelní skupině ho vystřídal výborně jedoucí Lars Forster a svůj excelentní závěr vyšperkoval vítězstvím. Teprve druhým ve své kariéře!

Lars Forster...

"Měl jsem docela dobrý start a dnes jsem se cítil dobře. Říkal jsem si, že musím být trpělivý, připomínal jsem si vedro a to, jak dlouhý je závod. Prostě jsem nespěchal, začal jsem získávat místa a začal jsem si myslet, že bych se mohl dostat do první pětky. Když jsem předjel Mathiase, věděl jsem, že vítězství by mohlo být možné. Zjistil jsem v předposledním kole, že jsem nejsilnější do kopce, takže jsem od té doby dál jel full gas. Na posledních 500 metrech v posledním kole jsem měl husí kůži, parádní pocit," sdělil Lars, jenž poprvé zvítězil v roce 2019 ve finále SP ve Snowshoe.


Po 21 měsících opět na stupních vítězů...

Ondřej Cink už v posledním kole sbíral zbytky sil, aby uhájil alespoň bronz. To se mu podařilo devět sekund za druhým Schwarzbauerem a sedm vteřin před čtvrtým Hatherlym. V cíli se pak skácel vyčerpáním, přesto si musel se všemi členy týmu rychle plácnout. Zkrátka i pro ně to bylo překvapení. Slavili, jako kdyby Ondra vyhrál... "Bohužel, v posledním kole už na to nebyly síly, není se ale s tou přípravou čemu divit. V posledním kole už to bylo těžký, bylo mi blbě, motala se mi hlava a úplně jsem se v cíli složil. Jel jsem doraz, viděl jsem za sebou ještě Mathiase a chtěl jsem udržet třetí místo, což naštěstí vyšlo," řekl k závodu Ondřej Cink, jenž se po dnešním závodě posunul z 27. příčky průběžného pořadí na 16. 


Jan Škarnitzl...

Další čeští závodníci dojeli takto: 68. Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix), 72. Lukáš Kobes (GAPP System Kolofix) a 79. Matěj Průdek (Cyklostar Head Pirelli).
 

Ženy Elite

Závod žen byl suverénním představením nizozemské bikerky a cyklokrosařky Puck Pieterse. Její jméno je známo především z cyklokrosu, v kategorii elitních žen pravidelně vítězí v závodech světového poháru, je světovou šampionkou v kategorii u23 a z elitního MS vlastní stříbro. Cyklokros pravidelně doplňuje horskými koly a i v této disciplíně již roky sbírá cenné úspěchy. V loňském roce v Leogangu poprvé zvítězila v závodě SP v kategorii U23 a trať jí evidentně svědčí. Od soupeřek se odpoutala již v prvním okruhu z pěti a žádná z nich nebyla schopna Puck dojet. Skvělý fyzický výkon navíc podtrhla excelentní technikou a sólo jízdu dotáhla do zdárného konce. Podruhé v závodě SP v kategorii elite mohla slavit vítězství, navíc bude nadále lídryní průběžného hodnocení.

Puck Pieterse zakončuje svou sólo jízdu...

"Na začátku jsem si utvořila malý náskok a zkusila jsem jet. Nečekala jsem, že pojedu celý závod sama, myslela jsem si, že mě někdo brzy dojede, ale to se nestalo. Jsem překvapená, jak se mi to povedlo. Zdejší trať je skvělá, sedí mi, líbí se mi a závodí se mi tu dobře, už se těším na další rok," řekla k závodu Puck.

Nejmladší a nejlehčí bedna. Možná, která kdy byla...

Napínavý souboj se strhl o zbylá dvě pódiová umístění. Medailové pozice si hlídala Laura Stigger (AUT, Specialized Factory), ale i Jenny Rissveds (SWE, Team 31). Dvě kola před cíle se na soupeřky dotáhla domácí šampionka Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale) a ihned se pokusila o atak. Na první pokus sice soupeřky neutrhla, na druhý už ale ano. Domácí mladičká hvězda si dojel pro druhé místo, na třetím místě skončila rovněž domácí závodnice Laura Stigger, jež se v Leogangu na bronzový stupínek postavila již potřetí. 

Jitka Čábelická...

Jitka Čábelická závod dokončila na 40. pozici: "Start byl dobrej, ale v tom vedru jsem si to asi práskla a od třetího kola to byla taková couvačka. Furt jsem chtěla jet, ale nešlo to, jednou se to chytlo, pak se to zastavilo. Není to ani dobrý, ani špatný, musíme najít, co tomu chybí," řekla v cíli Jitka.
 

U23

Brzký ranní start kategorie U23 žen sice nabízí příjemné teploty a nízké světlo, ale také závod tak nějak na okraji zájmu a v podstatě bez diváků. Ti tak nemohli vidět, jak suverénně si počínala dánská bikerka Heby Sofie Pedersen (DEN, Wilier Pirelli), jež si jela svůj vlastní závod. Vyhrála stylem start - cíl a po Novém Městě a Lenzerheide odjíždí i z Leogangu s vítězstvím. 


Heby Sofie Pedersen


Z českých závodnic předvedla pěknou dravou jízdu Patricie Srnská (Dukla Praha), která se v prvním kole pohybovala kolem patnáctého místa. Konečným dvaadvacátým místem si ještě vylepšila 24. pozici z Nového Města.  "Jsem spokojená, ještě si to ale nechám v hlavě uležet. Snažila jsem se nechat v závodě vše. Myslím si, že se mi to povedlo. Povedl se mi start, pak mi ale trošku sekalo a věděla jsem, že pokud si nezvolním, bude to konec. Sekalo mi v průběhu celýho závodu, i přesto jsem se dokázala ke konci ještě zmáčknout," uvedla v cíli Patricie Srnská, za kterou, jen o  půl minutku později dorazila Aneta Novotná (Aspire Opportunity). 

Patricie Srnská...

"Já jsem určitě spokojená, protože jsem se konečně dostala do 25. místa, což je pro mě nejlepší výsledek v U23. Cítím, že se to konečně obrací k lepšímu a jde to správným směrem. Celý závod jsem před sebou viděla Páťu, což byla velká motivace, ke konci dokázala ale ještě zrychlit a já už ji nedojela. I tak jsem spokojená, je to moje nejoblíbenější trať, mám to tu moc ráda," sdělila nám Aneta Novotná, která má na Leogang ty nejlepší vzpomínky. V roce 2020 zde na mistrovství světa vybojovala bronz v kategorii juniorek.

Aneta Novotná...

Dále dojela 43. Nela Viktorová (Rouvy Specialized), 52. Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized) +11:05 a 54. Simona Spěšná (jb Brunex Superior) +11:25.

Jan Zatloukal...

Překvapením pro mnohé byl Jan Zatloukal, když se usadil na čele před všemi favority kategorie U23. Nikoliv jen na chvíli v zaváděcím kole, ale na poměrně dlouhou dobu. Ve druhé půlce už ze své pozice vycouval, ale stále byl ve hře o rozšířené podium pro top pětku. O tu ho ale nakonec připravil defekt a skončil ve svém maximu na osmém místě.

Adrien Boichis...

"Bylo to super. Od začátku se mi jelo dobře, byl jsem vepředu a fakt jsem se cítil dobře. Ke konci mi sice docházelo, takže jsem se propadal, ale zase ne moc. V posledním kole jsem někde chytl defekt, ani nevím kde, naštěstí ale před depem, takže jsme to rychle vyměnili. I tak jsem ale tři místa ztratil. Ve druhém kole jsem dokonce vlezl na první pozici, to bylo dobrý, nikdo nechtěl jet, tak jsem si řekl, že než chytat nástupy, tak si pojedu svoje tempo," uvedl k závodu Jan Zatloukal, jenž na vítěze Adriena Boichise (FRA, Trinity Racing) ztratil 1:36 min.

Jan Sáska (Massi) dojel na 53. příčce. 
 
 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Leogang Čechům sedl, Cink má bronz, Zatloukal v U23 dojel 8.
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  5. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  6. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Smejči - vloženo: 19.06.2023 v 14:26:38

    odpověď na rotik — #1 Lépe bych to nenapsal. Po všech těch nepříjemnostech si to už zasloužil.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 rotik - vloženo: 19.06.2023 v 09:41:43

    Gratuluji Ondrovi k bedně a skvělému výkonu. Bylo krásné ho zase vidět jet na špici, ovšem nikoliv překvapující. Fyzicky i technicky na to rozhodně má, přál bych mu hlavně trochu toho štěstí navíc, aby se mu konečně začaly vyhýbat zdravotní a tech. problémy. Ještě může hodně dosáhnout.

    1. na tento komentář reaguje Smejči — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744