shop.musicserver.cz
Folkové Chvojení, Vysoké Chvojno, 16.-17.6. 2023

Folkové Chvojení ukázalo, jak má vypadat správný žánrový festival

Vydáno: 18.06.2023 21:31 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Petra Opočenská

Některé festivaly sázejí na objemnost a kvantitu, jiné zase cílí na to vytřískat z lidí co nejvíc peněz a maximálně vydělat. Folkový žánr ze své podstaty sází na jiné věci než materiálno, důležitější jsou pocity a atmosféra. Folkové Chvojení je přehlídkou člověčí muziky a to lidství zde bylo opět hodně cítit.

Folkové Chvojení

místo: Vysoké Chvojno
datum: 16.-17. června 2023
vystoupili: Faux Pase Fonet, Trdlo, Malina Brothers, Cimbal Classic a Hana Ulrychová, Žalman a spol., Jarret, Větrno, Vacuum Ball, Duo Ťuk, Hop Trop, Isara, Alibaba, Dou Naboso, Přístav, Zkusme to, Jan Nedvěd ml. a Příbuzní, Přelet M. S., Spiritual Kvartet, Marien, Kamelot

Je to prostě krásný festival. Krásné prostředí, krásná muzika, krásní lidé, toho všeho se tu zde dostává měrou vrchovatou. A pokud se najde nějaký filuta, který má chuť tohle překazit, má prostě smůlu.

Letos se jeden z nočních zlodějíčků rozhodl pokrátit některým lidem, spícím ve stanu, rozpočet, ale z celé té patálie vyšel jako blbec.
Ivan Kurtev, Dalibor Štrunc a Víťa Troníček
© Petra Opočenská
Té paní, kterou okradl o dva tisíce, totiž ostatní návštěvníci dokázali nanosit daleko vyšší částku, aby se nenechala otrávit a dovezla si domů jen hezké zážitky. Paní však na jevišti kompenzaci odmítla a všechny peníze tak putovaly na nadaci Dobrý Anděl. Krásná gesta, která jenom podtrhují to, jací lidé sem jezdí a co zde vlastně hledají.

Kromě problémů s parkováním byl však tento incident jediným škraloupem na dvoudenní akci. Předpovědi počasí slibovaly i dost přeháněk a deště, za celé dva dny však na Přírodní arboretum ve Vysokém Chvojně spadlo asi 56 kapek, i když v obcích, které jsou třeba jen kilometr odsud, lilo.

Víťa Troníček jako dramaturg festivalu znovu prokázal cit a přehled o tom, co se v domácím folku děje. Celkem 21 nejrůznějších interpretů a uskupení od mladých nadějí až po ostřílené bardy předstupovalo před zhruba tisícihlavý dav, aby ve svých asi třičtvrtěhodinových setech dokázalo přesvědčit, zaujmout, či dokonce uhranout. Všichni do jednoho to byli výteční hudebníci a zpěváci s obrovskou porcí talentu, zkušeností a také energie.

Další hodnocení už se pak odvíjí od soukromého vkusu, takže indiefolkoví Jarret z Liberce nemohli zasáhnout posluchačské ucho pisatele tolik jako třeba Žalman & spol., jehož vystoupení předcházelo pátečním finalistům.

Ale to jsme hodně přeskočili. Akce sice měla začít v 17 hodin, ale Faux Pase Fonet hrábli do strun už asi o deset minut dřív. Nekompromisní song "Zapni si kalhoty a běž" jako by určoval ráz celému jejich vystoupení. Plzeňský kraj se prostě pozná. Trdlo byla první takřka domácí kapela, která po svém přidává do folkové tvorby příměsi jazzu i vážné hudby.

Malina Brothers, to už jsou zkušení harcovníci, skvělí muzikanti, kteří dokázali zasáhnout srdce například dojímavou skladbou "Důl McLaren". Kateřina a Dalibor Štruncovi doprovázejí pravidelně na koncertech sourozenecké duo Ulrychových, ale spojení Cimbal Classic s hlasem Hany
Hana Ulrychová a Katka Štruncová
© Petra Opočenská
Ulrychové slibovalo cosi neslyšeného.

Nakonec vše dopadlo tak, že půlku setu odehrál právě Cimbal Classic se svým repertoárem a poté se připojila žena, jejíž hlas musí být slyšet snad od Šumavy až k Tatrám. Hana Ulrychová zpívala pouze písně sourozenců Ulrychových, včetně "Nevidomé dívky" nebo "On na mě zapomíná", a dojímavá chvilka číslo 2 v páteční večer přišla při přídavcích "Modlitba" a "Lípa".

Žalman & spol. jsou také de facto domácí kapelou a i při nich se hojně zpívalo, protože mísili nové songy se starými hity jako "Ho Ho Watanay" či "Všech vandráků múza".

Sobota nabídla podstatně delší program už od dopoledních hodin. Autor reportáže viděl jako první formaci ikonický Hop Trop v čele s Jaroslavem Samsonem Lenkem, jehož věčně rozesmátý obličej sám o sobě nutí k dobré náladě, a když se k tomu přidají i odlehčené songy, co kapela hraje, je o příjemný čas postaráno.

Isara přinesla doušek energické, i když posmutnělé keltské muziky. Bluesová Alibaba dostala pro tento styl nešťastný čas - většina lidí byla po obědě a také dusno způsobovalo, že někteří pracně bojovali se spánkem. Dou Naboso (opravdu Dou a nikoli Duo) a hlavně energie frontwoman Anety Vavřinkové dokázala celou atmosféru zase pěkně nakopnout a připravit půdu pro legendární Přístav.

Podle zpěvačky Martiny Hrbkové pochází skupina z města, které jako jediné je vtip a dá se v něm bydlet (rozuměj Brno). Zvuk této formace dokáže zaujmout mimo jiné například nádhernými jazzově laděnými klávesovými sóly Jitky Buriánkové.

Legendu posléze nahradila energická omladina Zkusme to, ale až po ní přišel dost možná vrchol celého festivalu. Jan Nedvěd mladší se po dvaceti letech rozhodl vrátit k muzice s obnovenou kapelou Příbuzní.

Už videa, která jsou ke zhlédnutí na YouTube či jiných sociálních sítích, slibovala, že tohle bude fajn, ale takovou pecku čekal asi málokdo. Frontman umně střídal klasické nedvědovky s repertoárem právě od Příbuzných (ten navíc určitě nehrál žádné druhé housle) a to, že pořád je dobrý autor, ukázal i zbrusu novou písní "Krásný tón". V interpretaci jeho ženy Hanky, za svobodna Šebestové, nezůstalo snad jedno oko suché. Pak své umění předvedly dámy z Přelet M.S. a připravily půdu pro závěrečný silný triumvirát vystupujících.

Malina Brothers
© Petra Opočenská
Spirituál kvartet nehodlá donekonečna omílat staré hity od Spirituál kvintetu, ale přichází i s vlastní a dobrou tvorbou. Marien jsou kapitolou samou pro sebe. Je to formace, která je pořadatelem akce. Prakticky všichni její členové několik dní kmitají, aby byl každý návštěvník se vším absolutně spokojen, a pak jako předposlední v deset hodin večer vystřihnou, jakkoliv unavení, famózní vystoupení plné tradičních vtípků frontmana Víti Troníčka.

Jako překvapení dokonce tahle pardubická parta zařadila do svého setlistu i duet od Eda Sheerana a Justina Biebera "I Don’t Care". Jen je třeba s úsměvem opravit číslo, které má tohle originální video jako počet zhlédnutí. Není to 98 milionů, jak tvrdil Víťa, ale už přes půl miliardy.

Na závěr přišla zkušenost v podobě Kamelotu. Roman Horký je hudebníkem z rodu fajnšmekrů, má na svém kontě hitů jako máku a navíc chystá pro své fanoušky libůstku v podobě desky starých trampských písní, které neprávem zapadly prachem. Tady ale lidi byli zvědaví hlavně na hity "Když vlaky jedou", "Honolulu", "Čas rozchodů" a samozřejmě "Zachraňte koně".

Hluboko po půlnoci se pak muzikanti, co ještě zůstali v areálu, pořadatelé a celá ta crew sešla na jednom pódiu, aby společně zapěli unplugged několik tábornických trvalek, a teprve potom se lidé začali rozcházet domů.

Těžko cokoli dodávat. Člověk dostal přesně to, pro co šel - kvantum super hudby a dobré nálady, naplnil své břicho fajn jídlem za rozumné ceny. Jestli letos byl festival vyprodán několik dní před startem, dá se čekat, že za rok tomu nebude jinak. Pro celou tu partu kolem gurua přehlídky Ivana Kurteva je to jediné možné ohodnocení.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Naživo: Marien se na dešťových Prázdninách v Telči překonávali a Fukanec zdatně sekundoval (02.08.2023 18:56)
- Video: Marien uzavírají kapitolu alba "2020" klipem k titulní písni (26.07.2023 17:17)
- Naživo: Velký pátek se v MeetFactory proměnil v oslavu melodického metalu (09.04.2023 18:21)
- Fotogalerie: Kamelot přivezli do Prahy nové album (08.04.2023 10:34)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Kamelot se na "The Awakening" poohlížejí po minulosti (20.03.2023 00:00)
- Americká powermetalová skvadra Kamelot představí novinku "The Awakening" i Praze (17.03.2023 15:24)
- Video: Kamelot silným klipem "Svatojánský dar" připomíná temné období druhé světové války (21.11.2022 08:36)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu