Novinář Petr Kumpfe je laureátem ceny Tadeusze Mazowieckého

18.06.2023 23:53:33 | Autor: redakce | Rubrika: Společnost | Obce: Liberecký kraj

Novinář Petr Kumpfe je laureátem ceny Tadeusze Mazowieckého

Moderátor, novinář a tlumočník Petr Kumpfe z Liberce, kterého si možná pamatujete z celé řady společenských akcí, byl v Lubuském divadle v Zelené Hoře v Polsku vyznamenán polsko-německou Novinářskou cenou Tadeusze Mazowieckého za rozhlasový pořad, vysílaný každou neděli od 18:00 na německé rozhlasové stanici MDR Sachsen.

Pořad shrnuje nejdůležitější a nejzajímavější událostí uplynulého týdne v Polsku a Česku, a to neotřelým a neformálním způsobem. „Cena mne velmi potěšila. Zásluhu však na ní má celý tým, který pořad připravuje. Především je to Roman Nuck z německého studia rozhlasu MDR a Tomasz Sikora z polského rozhlasu Radio Wroclaw," řekl oceněný moderátor.

„Dík samozřejmě patří i všem z libereckého studia Českého rozhlasu, v jejichž studiu každý týden česká část pořadu vzniká.Je bezesporu zajímavé, že jsme byli nominováni nikoliv v kategorii rozhlas, ale v kategorii nová média, protože náš pořad existuje samozřejmě také jako podcast. A konkrétní díl, který porotu zaujal, navíc přidává i televizní reportáže. Věnovali jsme se energetické krizi, alternativním zdrojům, ale třeba i tomu jaký je všení život za volantem elektroauta. Kombinace tří médií i tří zemí nám přinesla úspěch," dodal oceněný moderátor.

Petr Kumpfe je tak nejspíše asi jediným Čechem, který polsko-německou novinářskou cenu obdržel

Pořad Mensch Nachbar - tedy volně přeloženo „Člověče sousede", anebo „Soused - člověk" se začal vysílat před více než osmi lety na rozhlasové stanici MDR Sachsen. A od té doby si získal celou řadu příznivců. Informace v něm nejsou klasické zprávy, přestože se zpravodajským tématům nevyhýbá.

„Samozřejmě jsme hovořili i o uprchlické krizi anebo válce na Ukrajině. Jak je vnímána v Německu, Polsku i Česku. Ale už jsme probírali například volbu miss, hudební ceny, oblíbené sporty, nebo třeba oblíbené druhy zmrzliny," řekl Roman Nuck, který je zároveň za pořad odpovědný v rozhlase MDR. „Když se hovoří o tématech, která trápí, baví a zaměstnávají obyvatele sousední země, získávají němečtí posluchači o svých sousedech hlubší povědomí než jen z běžných zpráv," dodal Nuck.

Polsko-německá novinářská cena je od roku 1997 každoročně udělována novinářům, za příspěvky které se věnují společným německým a polským tématům v kategoriích tisk, rozhlas, televize, nová média a příhraniční žurnalistika. Odborná porota vybírá z nominovaných účastníků vždy nejlepší příspěvek. Soutěž nese od roku 2013 jméno Tadeusze Mazowieckého prvního demokraticky zvoleného premiéra Polska. Letos se soutěže zúčastnilo 29 nominovaných.

Sdílet s přáteli na facebooku

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Webové stránky kraje získaly novou podobu

Přívětivější vizuální zpracování, snadnější dostupnost informací, strukturované stránky krajských odborů, formuláře na jednom místě či přehledné aktuality. To vše a mnoho dalšího přináší nová podoba webových stránek Libereckého kraje. Adresa zůstává neměnná, a to https://www.kraj-lbc.cz/. „Vzhled, funkčnost a přehlednost webu kraje již potřebovaly výraznou změnu. Jsem rád, že můžeme nyní spustit novou verzi stránek. Běžný uživatel samozřejmě najde veškeré informace stále na stejném místě tak, jak je zvyklý, a to na https://www.kraj-lbc.cz/," uvedl Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Kraj hledá Památku roku pro letošek. Nominace přijímá do 30. dubna

Již jen několik dní je možné přihlásit se do devátého ročníku soutěže Památka roku 2023 Libereckého kraje; termín vyprší 30. dubna. Soutěž, jejímž cílem je upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu, vypisuje Liberecký kraj. „Skutečně velice stojíme o to, aby se nám hlásilo co nejvíce majitelů úspěšných obnov památek. Jejich obnovy jsou inspirací příkladem pro ostatní majitele," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje. Předchozí článek


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Vítězové okresních olympiád se setkali na jablonecké radnici
Nové pojetí setkání přijali Jablonečané kladně
Střípky Městské policie Jablonec ze závěru dubna
Jablonec zavedl oddělený sběr dřeva
Záchranu a obnovu památek podpoří kraj více než dvaceti miliony korun

Nejčtenější články

02.05.: Nedal přednost v jízdě na jablonecké křižovatce
01.05.: Hasiči měli na čarodějnice trojnásobně více výjezdů než minulý rok
01.05.: Jablonečtí strážníci byli na ukrajinské Slavnosti jara

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace