Bojovník s dezinformacemi Vrabel dluží tři miliony afghánskému podnikateli spojenému s Okamurou

Podnikatel František Vrabel, který se v médiích prezentuje jako odborník na dezinformace, dluží tři miliony afghánskému podnikateli Fawadu Nadrimu, spojenému s Danielem Landou či Tomiem Okamurou (SPD). „Jsme dlouhodobí osobní přátelé,“ vysvětluje Vrabel pro iROZHLAS.cz půjčku od Nadriho, který po něm nyní peníze vymáhá pomocí exekutora. Exekuce se vztahuje na Vrabelův podíl ve firmě Semantic Visions, kterou spoluzaložil.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Vrabel, datový analytik

Než se začal věnovat monitoringu internetového obsahu, krátce v letech 1994-2000 se svou firmou Czech Trading obchodoval se zbraněmi. Kromě toho Czech Trading podle Vrabelova účtu na sociální síti LinkedIn „zastupoval český letecký a zbrojní průmysl v Jižní Americe a Indii“. Později získal zkušenost s podnikáním v americkém Silicon Valley. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

František Vrabel se dostal do širšího povědomí v roce 2019, kdy si ho média začala stále častěji zvát jako odborníka na dezinformace. Tvrzení, která prezentuje, nelze nezávisle ověřit: podle vyhledávače odborné literaury Google Scholar žádnou akademickou práci na toto téma nepublikoval a zveřejnění jeho analýz odmítla i státní správa.

Mezi veřejností ho proslavila jeho firma Semantic Visions, která podle informací na svém webu analyzuje obsah více než 90 procent světového elektronického zpravodajského obsahu. Právě o svůj podíl ve firmě nyní Vrabel může přijít.

Společnost nedůvěry: ruským dezinformacím věří v Česku jen tvrdé konspirační jádro

Číst článek

Poté, co v 80. letech získal titul doktora pedagogiky na Masarykově univerzitě v Brně, začal Vrabel podnikat. V roce 2011 pak spoluzaložil Semantic Visions, kterou jako ředitel vedl až do srpna 2022.

V roce 2019 navíc pro firmu získal grant od britské vlády v hodnotě 250 tisíc dolarů, tedy necelých šest milionů korun, na vývoj systému pro odhalování dezinformací.

Jak nyní vyplývá z veřejně dostupných údajů v obchodním rejstříku, na Vrabelův dvacetiprocentní podíl, který vlastní skrze firmu VRABEL, je od prosince 2022 uvalena exekuce.

Tři miliony totiž po Vrabelovi vymáhá afghánský podnikatel Fawad Nadri. „Jsme dlouhodobí osobní přátelé, známe se od poloviny nultých let. Spojilo nás to, že jsme chtěli pomoct v té době těžce zkoušenému Afghánistánu,“ odpověděl Vrabel pro iROZHLAS.cz na dotaz, jak dobře se znají.

Vrabel tvrdí, že si nepamatuje, kdy si od afghánského podnikatele peníze půjčil. S rozjezdem Semantic Visions v roce 2011 ale prý půjčka nesouvisela.

Exekuce ale ani půl roku po zahájení není pravomocná. Podle právníka exekutorské komory, který si nepřál být jmenován, je to nejspíš proto, že si Vrabel podal návrh na zastavení, konkrétní případ komentovat nemohl.

Na doplňující dotazy k půjčce Vrabel odmítl odpovědět s tím, že mu to jeho právník nedoporučuje.

Obchodní komora a dluhy

Fawad Nadri na sebe poprvé upozornil, když se začal objevovat po boku Dagmar Havlové nebo když podnikal společně se zpěvákem Danielem Landou.

Během stahování koaličních vojsk z Afghánistánu v srpnu 2021 se Nadri objevoval v médiích jako odborník na tamější poměry. Tehdy Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz popsaly jeho podnikání, kdy za sebou nechal několik zkrachovalých firem, a také jeho propojení s Tomiem Okamurou.

Společnost nedůvěry: konspirace na vzestupu? Ano, pokud lidé v Česku ztratí důvěru v úřady a média

Číst článek

V roce 2005 si Nadri založil Česko-afghánskou smíšenou obchodní komoru, která skončila v dluzích a dnes je v likvidaci. Členem této komory byl od roku 2011 také František Vrabel, jak ukazují veřejné záznamy.

V roce 2020 si Nadri založil novou komoru obdobného zaměření, Česko-slovensko-afghánskou obchodní komoru, tentokrát s Tomiem Okamurou, který má funkci čestného prezidenta, ale zároveň také dlouhodobě vystupuje proti islámu a jeho šíření v Česku. Islám je v Afghánistánu státním náboženstvím.

Vrabel své napojení na Nadriho a skrze něj na Tomia Okamuru, jehož výroky polarizují společnost a vyvolávají strach, jako problematické nehodnotil.

„Nevím, jaké jsou aktuální vztahy pana Nadriho. Zaprvé ten dluh tam vznikl historicky a zadruhé já nekontroluji jeho činnost, a pokud vím, tak vztahy pana Landy a pana Nadriho jsou staršího data a dost možná je to i případ vztahu s panem Okamurou, ale já o tom nejsem informován, takže se zeptejte pana Nadriho,“ odpověděl Vrabel.

Nadri na zaslané otázky neodpověděl. Odmítl cokoliv komentovat s tím, že jde o „privátní záležitost“.

Upozorňovat na nebezpečí

Bez ohledu na to, jak to s jeho podílem ve firmě dopadne, se chce Vrabel analýze dezinformací věnovat dál a letos v březnu založil další firmu.

Twitter opouští unijní kodex proti dezinformacím. Nezbavuje ho to zodpovědnosti, řekl eurokomisař

Číst článek

„Snažím se přispívat do debaty veřejnosti, aby si uvědomila rizika, která jsou spojená s dlouhodobým působením nepřátelské mocnosti, nepřátelské propagandy, kterou proti nám vede Rusko, potažmo Čína. Vedle toho se snažím upozorňovat na nebezpečí a hrozby, které souvisí se skokovým nárůstem schopností umělé inteligence,“ popsal Vrabel.

Zrovna tak se stejnou oblastí bude nadále zabývat i Semantic Visions. „Pracujeme na rozšíření nabídky Semantic Visions. Dezinformace nebo obecně informační operace zůstávají v nabídce, ale posouváme to technologicky dál, aby to bylo přesnější a založené na prokazatelných řetězcích informací,“ okomentoval pro iROZHLAS.cz Jan Balatka, který firmu nyní vede.

Možnou koupi Vrabelova podílu zvažuje majoritní vlastník Semantic Visions, kapitálová firma Pale Fire Capital.

„My jsme už dřív panu Vrabelovi nabízeli, že bychom jeho podíl odkoupili, záleží to na podmínkách, jak to bude probíhat, určitě ne za každou cenu,“ řekl serveru iROZHLAS.cz jeden z investorů Petr Krajíček s tím, že o Vrabelově dluhu nevěděl, dokud „nepřišla obsílka od exekutora“.

Kateřina Gruntová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme