Více než 1300 videorozhovorů a podcastů o byznysu

Inzerce

Inzerce

Prý je to všechno o hlavě. Co to ale znamená?

Jiří Rostecký
Před 12 měsíců
Jiří Rostecký
Autor fotky: Jirka Chomát

Prý je to všechno o hlavě. O nastavení mysli. O mindsetu… Říká se to často, ale popravdě až v posledních letech to začínám chápat trochu víc.

Myslím si, že abychom tuhle radu plně pochopili, musíme se vrátit až do našeho dětství (a možná ještě dál). Jako děti si hrajeme, užíváme si naší fantazie a poznáváme svět skrze první zkušenosti. Nic není problém, všechno je možné a neexistují pravidla.

Jenomže pak přijde… Život.

Zjistíme, co funguje, co nikoliv a jak bychom co měli dělat. Je nám řečeno, jak věci fungují, co máme očekávat a čeho se nesmíme dopustit. Vidíme, slyšíme a jinak žijeme dobré i zlé od našich rodičů, našeho okolí a postupně dalších a dalších lidí, kteří nás něco učí a odnaučují zároveň.

Inzerce

Přijdou životní výzvy. Rozchody. Rozvody. Úmrtí. Úrazy. Nemoci. Hypotéky. Inflace. Složenky. Sociální sítě. Média. Tlaky společnosti i naší vlastní představivosti…

A práce s tou myslí podle mě není o ničem jiném, než tohle všechno vyčistit a uklidnit hladinu naší mysli tak, abychom konečně viděli ostrý obraz.

Je neskutečně těžké dělat dobrá rozhodnutí a určovat strategii firmy, když žijete jeden problém vedle druhého a když je pro vás život spíš hašením požárů a honěním se pořád za něčím dalším. A je strašně náročné soustředit se na podstatné věci, když v sobě reálně nenajdete chvíli klidu a tichosti. To snadno přehlédnete to nejcennější, i když si myslíte, že se vám to nikdy nestane.

Každý z nás to zvládá jinak. Jsou lidé, kteří dokáží vše odfiltrovat a soustředit se, ať se děje cokoliv. Většina podle mě ale taková není.

Právě proto si myslím, že platí Baťovo „vybuduj nejdřív sebe, pak až firmu“ a že i podnikatelé by měli podobně jako sportovci pracovat na své mysli a pokusit se ji zklidnit.

Já na tom pracuju a moje zkušenost mi zatím říká, že čím čistější to člověk v hlavě má, tím jinak a mnohem lépe vidí věci a tím lépe nad nimi i přemýšlí. A to se samozřejmě promítá i do práce.

Psychoterapie. Meditace. Sebepoznání. Vědomé dýchání. Mentoring. Cokoliv… Dneska je možností celá řada a jsou velmi dostupné.

Velká část mých konzultací končí stejně. Klienti mají odpovědi v sobě. Jen se musí uklidnit a soustředit. Pak přesně uvidí, co mají dělat…

A také objeví svou skutečnou sílu.

Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.

Autor: Jiří Rostecký

Jirka ve svých 18 letech založil MladýPodnikatel.cz. Posledních 8 let na něj zpovídá úspěšné osobnosti ze světa byznysu a vydává s nimi videorozhovory a podcasty, kterých má za sebou už více než 1 300. Jeho posláním je vzdělávat české a slovenské podnikatele, živnostníky, majitele firem a jejich zaměstnance. Pořádá také off-line akce, přednáší na vysokých školách a pomáhá s podnikáním ostatním v rámci konzultací. Časopis Forbes ho zařadil do žebříčku 30 pod 30 a získal řadu dalších ocenění a nominací.

Komentáře

Přidej vlastní komentář

Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí s tím související ochrana soukromí a smluvní podmínky společnosti Google.

Vybraná témata

Nenechte si ujít

katka-luskova-web

Z korporátu na volnou nohu. Jak rozjet úspěšný byznys? | Jiří Rostecký & Katka Lusková

jiri-rostecky-web

MladýPodnikatel.cz mění design

Premium
david-makovsky-web

Prodal e-shop s vlastními produkty. U toho studuje vysokou školu | David Makovský

Premium
pavel-ungr-web

Návštěvnost z vyhledávačů se může snížit. Uživatelům odpoví rovnou AI. Co to znamená pro SEO? | Pavel Ungr

david-krobot-web

Vybudovali vlastní značku kosmetiky. Po 3 letech dělají 125 milionů ročně | David Krobot (Lobey)

jiri-jemelka-web

Řídit e-shop jako firmu. Jak se to dělá? | Jiří Jemelka (JPF)

Premium
tomas-havryluk-web

Tomáš Havryluk: Jak dostat firmu na vyšší úroveň? Zkušenosti z Alzy a startupu Medevio

Premium
jiri-rostecky-eshopy-web

Nejčastější chyby začínajících e-shopů | Jiří Rostecký