Týden s hudbou. Festivaly, koncerty, opery, TV, rozhlas a streamy

Ke konci sezóny 2022/2023 je tu nový Týden s hudbou, kde naleznete přehled toho nejzajímavějšího, co se odehraje ve vašem okolí doplněné o programy v televizi, rozhlase a zahraniční stream.
Témata:Adam Plachetka Adéla Štajnochrová Andreas Torgersen Andrij Jurkevyč Bamberger Symphoniker Bennewitzovo kvarteto Brno Brass Fest Capricornus Consort Basel Česká filharmonie Český filharmonický sbor Brno Costas Cotsiolis ČT art Czech Ensemble Baroque Daniel Čapkovič Daniel Raiskin David Mareček Dennis Russell Davies Dětská opera Praha Dietrich Henschel Divadlo F. X. Šaldy Liberec Divadlo J. K. Tyla Plzeň Elisabeth Leonskaja Ennio Morricone Ensemble Damian Filharmonie Bohuslava Martinů Filharmonie Brno Filharmonie Hradec Králové Forfest František Fiala Gentlemen Singers Harafica Igor Františák Jakub Hrůša Jan Martiník Jan Tuláček Jana Hrochová Wallingerová Jana Sibera Jana Sýkorová Jindřich Pavliš Jiří Lukeš Karel Košárek Kateřina Krejčová Keith Lockhart Kristina Fialová Leoš Svárovský Lieder Company Lucia Fulka Kopsová Lucie Trmíková Martin Bárta Martin Glaser Martin Hroch Melody Makers Mezinárodní festival Leoše Janáčka Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka Michael Weinius Michal Sedláček Milan Paľa Moravská filharmonie Olomouc Münchner Rundfunkorchester Musica Florea Musica Poetica Národní divadlo Brno Národní divadlo moravskoslezské Norbert Baxa Olga Busuioc Olga Scheps Ondřej Havelka Opera Vision Operní studio Praha Operní týden Kutná Hora Pavel Zemek-Novák Petr Altrichter Petr Nekoranec Petr Popelka Petra Alvarez Šimková Plzeňská filharmonie Quasi Trio Robert Jindra Robert Kružík Roman Hranička Severočeská filharmonie Teplice Slovenská filharmónia Slovenský filharmonický zbor Smetanova Litomyšl Společnost českých skladatelů Stanislav Vavřínek Štátna filharmónia Košice Štátna opera Banská Bystrica Státní opera Praha Štěpánka Pučálková Susanne Bernhard Svatováclavský hudební festival Symfonický orchestr Českého rozhlasu Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Tata Bojs Tatsuki Sasanuma Time for Three Tomáš Brauner Tomáš Krejbich Trio Lumae Vít Zouhar Zbyněk Müller Zoltán Fejérvári Zsolt Hamar
Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)
Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)

Praha

 V pondělí 19. června od 19:00 hodin Společnost českých skladatelů ve Španělské 10 (Praha 2) připomene vzpomínkovým koncertem letošní jubilea Jaroslava Šarouna (1943–2021), Jana Kasala (1923–2021) a Jiřího Strejcovského (1928–2022). Skladby zahrají klavíristé Petr Novák, Filip Martinka, Kateřina Walterová, Robert Kapr, sopranistka Olga Koblížková a violistka Dagmar Mašková.

V úterý 20. června od 19:00 hodin ve Státní opeře v podání Symfonického orchestr Českého rozhlasu a Norského rozhlasového orchestru s dirigentem Petrem Popelkou Gurre Lieder Arnolda Schönberga. Jako sólisté se představí Susanne Bernhard, Štěpánka Pučálková, Michael Weinius, Kevin Conners, Yngve Søberg a Dietrich Henschel. Spoluúčinkuje Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala), Slovenský filharmonický sbor (sbormistr Jozef Chabroň). Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

V rámci cyklu soudobé hudby PKF – Prague Philharmonia vystoupí v úterý 20. června od 19:30hodin v NoDu houslisté Michal Sedláček, Kateřina Krejčová, Lucia Fulka Kopsová a Roman Hranička, violista Tomáš Krejbich, hobojistka Lenka Fialová, klarinetista Jindřich Pavliš a klavíristka Diana Petrushenko. Zazní díla Arnolda Schönberga, Albana Berga, Olgy Neuwirth a Johannese Maria Stauda.

V úterý 20. června od 19:30 hodin vystoupí Quasi Trio v kostele sv. Vavřince pod Petřínem. Zazní díla Ludwiga van Beethovena, Jörga Widmanna a Johannese Brahmse.

Na středu 21. června od 20:15 hodin chystá Česká filharmonie s dirigentem Keithem Lockhartem tradiční oper air na Hradčanském náměstí. Jako hosté vystoupí soubor Time for Three a tenorista Petr Nekoranec. Zazní předehra k opeře Figarova svatba K 492, árie z opery Don Giovanni a La Clemenza di Tito, Rumunské tance Bély Bartóka, Contact Alana Silvestriho, Contact Kevina Putse a další díla. Koncert přenáší ČT Art.

Petr Nekoranec (foto Zoltán Matuška)

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Tomášem Braunerem a Tata Bojs vystoupí ve čtvrtek 22. června od 20:00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu.

V pátek 23. června od 18:00 hodin v respiriu Lichtenštejnského paláce vystoupí soubor Musica Poetica. V podání Jany Janků, Tomáše Najbrta, Lucie Lukášové a Kateřiny Stávkové zazní španělské a sefardské písně.

V sobotu 24. června od 17:00 hodin vystoupí ve Dvořákově síni Rudolfina společný orchestr složený ze žáků ZUŠ a České filharmonie s Petrem Altrichtrem. Veřejnou generální zkoušku je možné navštívit od 11:00 hodin. Zazní předehra k opeře Oberon Carla Maria von Webera, předehra k 3. dějství opery Čert a Káča Antonína Dvořáka a výběr z Labutího jezera, op. 20 Petra Iljiče Čajkovského.

V neděli 25. června od 19:30 hodin v Sále Novoměstské radnice pořádá Lieder Company koncert z písní Györga Ligetiho a Viktora Kalabise. Sólisty Janu Siberu, Ondřeje Holuba, Romana Janála a Vojtěcha Šemberu na klavír doprovázejí Jan Dušek a Bohumír Stehlík.

Brno

V Brně končí festival Brno Brass Fest.

V pondělí 19. června od 19:00 hodin na nádvoří hradu Špilberk vystoupí Rozhlasový Big Band Gustava Broma a Juraj Bartoš.

V pondělí 19. června od 19:30 hodin v Loretánské kapli Panny Marie (Minoritské náměstí) vystoupí mezzosopranistka Jana Hrochová za varhanního doprovodu Martina Hrocha.

Jana Hrochová (foto Marek Olbrzymek)
Jana Hrochová (foto Marek Olbrzymek)

Ve středu 21. června od 19:30 hodin v jezuitském kostele v Beethovenově ulici vystoupí se svým varhaním recitálem Seona Mun.

Filharmonie Brno s dirigentem Dennisem Russellem Daviesem uvede ve čtvrtek 22. června a v pátek 23. června od 19:00 hodin v Janáčkově divadle Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur, op. 83 Johannese Brahmse (sólistka Elisabeth Leonskaja) a Symfonii č. 7 d moll, op. 70 Antonína Dvořáka.  

Ostrava

V Ostravě a okolí probíhá Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka.

Ve středu 21. června od 19:00 hodin v ostravském DK Poklad vystoupí Norský rozhlasový orchestr s dirigentem Petrem Popelkou. Zazní symfonická báseň Bedřicha Smetany Hakon Jarl, op. 16, Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 16 (sólista Christian Ihle Hadland) a Symfonické tance, op. 64 Edvarda Hagerupa Griega.

V hukvaldském biskupském enviromentálním resortu Hubert v sobotu 24. června od 15:00 hodin zazní opera Jiřího Najvara Peřiny. Účinkují Anna Onderková, Adéla Veselá, Eduard Kácal, Daniel Tomáš za klavírního doprovodu Tomáše Stančeka.

V sobotu 24. června od 17:00 hodin v okolí amfiteátru obory Hukvaldy proběhnou Leošovy výtvarné a hudební dílny určené dětem.

V sobotu 24. června od 19:00 hodin v hukvaldském amfiteátru zazní opera Jana Kučery Perníková chaloupka v režii Terezy Petráškové a pod taktovkou Anny Novotné-Peškové. Zpívá Dětská opera Praha.

Harafica (foto Marek Malůšek)
Harafica (foto Marek Malůšek)

V neděli 25. června od 18:00 hodin vystoupí v hukvaldském amfiteátru Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Robertem Kružíkem a cimbálová muzika Harafica. Kromě lidových písní zazní Suita pro smyčce Leoše Janáčka.

Národní divadlo moravskoslezské uvádí v Divadle Antonína Dvořáka ve čtvrtek 22. června od 18:30 hodin první premiéru nové inscenace opery Bedřicha Smetany Dalibor. V hudebním nastudování Roberta Jindry a v režii Martina Otavy zpívají sólisté opery. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 24. června od 18:30 hodin tamtéž. Obsazení obou premiér bude upřesněno.

V rámci hudebních výletů Svatováclavského festivalu vystoupí v Dole Michale v Ostravě-Michálkovicích v pátek 23. června od 18:00 hodin Bennewitzowo kvarteto a klarinetista Igor Františák. Zazní Smyčcový kvartet G dur, op. 33/5 Josepha Haydna, Kvintet pro klarinet a smyčce B dur, op. 89 Antonína Rejchy a Kvintet a dur pro klarinet a smyčce K 581 Wolfganga Amadea Mozarta. Koncert se opakuje v sobotu 24. června od 18:00 hodin v kostele sv. Jiří v Brušperku.

Olomouc

V úterý 20. června od 19:30 hodin ve Vlastivědném muzeu Ensemble Damian uvede Kázání na sv. Jána Pavla Josefa Axlara a díla Josefa Antonína Štěpána a Josefa Puschmanna.

Ve středu 21. června od 19:00 hodin vystoupí Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Zsoltem Hamarem v olomouckém Arcibiskupském paláci. Zazní Symfonie č. 48 C dur Marie Terezie Josepha Haydna a společně s Lucií Trmíkovou uvedou melodram Medea Jiřího Antonína Bendy.

Zsolt Hamar (foto Raffay Zsofi)
Zsolt Hamar (foto Raffay Zsofi)

V neděli 25. června od 19:30 hodin ve Vlastivědném muzeu zazní v podání kytaristy Jana Tuláčka, houslistky Adély Štajnochrové a violisty Andrease Torgensena souborné provedení kytarových trií Václava Tomáše Matějky u příležitosti 250. výročí jeho narození.

Litomyšl

V Litomyšli probíhá festival Smetanova Litomyšl.

V pondělí 19. června od 19:30 hodin bude ve Smetanově domě uvedena opera Lukáše Sommera Časoplet v podání Operního studia Praha. Představení se opakuje v úterý 20. června od 10:30 hodin tamtéž.  

V úterý 20. června od 19:30 hodin ve Festivalové hale zazní galakoncert Gala Belle Époque – Verismo. Představí se sólisté opery Národního divadla a Státní opery Praha Jana Sibera (soprán), Petra Šimková Alvarez (soprán), Olga Busuioc (soprán), Jana Sýkorová (mezzosoprán), Petr Nekoranec (tenor), Eduardo Aladrén (tenor) a Daniel Čapkovič (baryton), koncert doprovází Sbor a Orchestr Státní opery Praha s dirigentem Andrijem Jurkevyčem. Zazní árie z děl Ruggera Leoncavalla, Giacoma Pucciniho, Alfreda Catalaniho, Francesca Ciley, Umberta Giordaniho, Pietra Mascagnihio

V úterý 20. června od 20:00 hodin na zámku Nové Hrady uvádí Musica Florea dvě komické opery. Nejprve zazní Služka paní Giovanniho Battisty Pergolessiho a českou operu O Komínku zedníky laškovně nakřivo postaveném Karla Jana Loose. Opery se opakují ve středu 21., ve čtvrtek 22., v pátek 23. a v sobotu 24. června od 20:00 hodin tamtéž.

Ve středu 21. června od 20:00 hodin ve Festivalové hale vystoupí Adam Plachetka, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers s repertoárem meziválečných swingových písní. Program se opakuje ve čtvrtek 22. června od 20:00 hodin tamtéž.

David Mareček, Jan Martiník (foto Petra Hajská)
David Mareček, Jan Martiník (foto Petra Hajská)

Basista Jan Martiník za doprovodu klavíru Davida Marečka vystoupí v pátek 23. června od 17:00 hodin ve Smetanově domě s písňovým repertoárem z děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Jaroslava Křičky.

V pátek 23. června od 20:00 hodin ve Festivalové hale Filharmonie Hradec Králové se Stanislavem Vavřínkem propojí filmovou hudbu Johna Williamse a Luboše Fišera.

V sobotu 24. června od 15:00 hodin v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže vystoupí Český filharmonický sbor (sbormistr Petr Fiala), Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín s dirigentem Robertem Kružíkem a sólisty Janou Siberou (soprán), Martinem Bártou (baryton) a Kristinou Fialovou (viola). Zazní Regina coeli in C K 108 Wolfganga Amadea Mozarta a Stabat Mater Petra Fialy.

V sobotu 24. června od 21:00 hodin Festivalová hala uvidí inscenaci opery Giuseppa Verdiho Othello v nastudování Národního divadla Brno pod taktovkou Roberta Kružíka v režii Martina Glasera. V hlavních rolích zpívají Harold Meers, Dragutin Matić a Pavla Vykopalová.

V neděli 25. června od 11:00 hodin v Zámecké jízdárně proběhne matiné Karla Košárka. Zazní díla Arama Chačaturjana, George Gershwina, Friedricha Guldy a Nikolaje Kapustina.

Karel Košárek (zdroj Petrof)
Karel Košárek (zdroj Petrof)

V neděli 25. června od 15:00 hodin v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže vystoupí Capricornus Consort Basel se sólistou Stefanem Temminghem (zobcová flétna) a Sebastianem Wienandem (cembalo). Zazní koncerty Johanna Sebastiana Bacha, Christopha Graupnera, Georga Philippa Telemanna a Johanna Friedricha Fasche

Filharmonie Brno s dirigentem Dennisem Russellem Daviesem uvede v neděli 25. června od 19:30 hodin ve festivalové hale Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur, op. 82 Johannese Brahmse (sólistka Elisabeth Leonskaja) a Symfonii č. 7 d moll, op. 70 Antonína Dvořáka.

Kroměříž

V Kroměříži probíhá festival Forfest.

V pondělí 19. června od 16:00 hodin v Muzeu Kroměřížska vystoupí Trio Lumae s díly Matthiase Mauteho, Willema Wandera van Niewkerka, Michaela Wolpeho, Sörena Siega, Dana Šotkovského a Magdaleny Klímové.

V úterý 20. června od 16:00 hodin v Muzeu Kroměřížska klarinetista Hanuš Axman a akordeonista Jiří Lukeš zahrají skladby Toshio Hosokawy, Tapio Nevanliny, Krzysztofa Pendereckého, Witolda Lutoslawského, Jacoba ter Veldhuise a Leszeka Kolodziejského.

Ve středu 21. června od 20:00 hodin v chrámu svatého Mořice slovenský kytarista Karol Samuelčík zahraje díla Mariána Budoše, Jevgenije Iršaie a Jána Králika.

Pavel Zemek Novák (zdroj Konzervatoř Brno)

Ve čtvrtek 22. června od 20:00 hodin v chrámu svatého Mořice Pavel Zemek Novák uvede poslechový koncert s oratoriem Izaiášovo proroctví.

V pátek 23. června od 20:00 hodin v chrámu svatého Mořice vystoupí s dílem Adriana Demoče Dotyky slovenský houslista Milan Paľa.

V sobotu 24. června od 10:00 hodin v Muzeu Kroměřížska vystoupí japonská klavíristka Julia Okaji se svým recitálem z děl Teizo Matsumary, Naoko Ikedy, Humivo Hayasaky, Joea Hissaishiho, Leoma Juřici a Daniela Kessnera.

Od 20:00 hodin v chrámu svatého Jana Křtitele uvede Vít Zouhar nový projekt Roz Ja Snění / B Righten in G. Účinkují SJ Laptop Ensemble: Gabriela Coufalová, Jaromír Synek, Vít Zouhar.

V neděli 25. června od 15:00 hodin ve sboru Jana Blahoslava vystoupí se svým recitálem kytarista Pavel Čáp. Zazní díla Jiřího Köhlera, Štěpána Raka, Milana Tesaře a dalších.

Od 20:00 hodin v chrámu svatého Mořice proběhne autorský večer Františka Fialy.

Ostatní regiony Čech

V libereckém Divadle F. X. Šaldy probíhá přehlídka všech letošních nových inscenací. V úterý 20. června od 19:00 hodin bude uvedena opera Francise Poulenca Dialogy karmelitek. Ve středu 21. června v 19:00 hodin bude uvedena opera Giacoma Pucciniho Madama Butterfly.

Gentleman Singers (zdroj Gentleman Singers)
Gentleman Singers (zdroj Gentleman Singers)

Ve středu 21. června od 18:00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Plasech vystoupí Gentlemen Singers a violistka Jitka Hosprová. Zazní pestrý program z děl Mortena Lauridsena, Sergeje Rachmaninova, Arvo Pärta, Jana Vičara, Jana Jiráska a dalších.

V pátek 23. června od 20:30 hodin chystá plzeňské Divadlo J. K. Tyla letošní Noc s operou v amfiteátru na Lochotíně. Zazní opera Georgese Bizeta Carmen. Konkrétní obsazení bude upřesněno.

V neděli 25. června začíná v Kutné Hoře 26. ročník festivalu Operní týden Kutná Hora.

Od 20:00 hodin v konventu bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci vystoupí Nikola Uramová (soprán), Paolo Lardizzone (tenor), Andrij Kharlamov (basbaryton) a Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Norbertem Baxou.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

V neděli 25. června od 16:30 hodin vystoupí na Velehradě se svým recitálem slovenská varhanice Mária Horváthová.

Češi v zahraničí

Plzeňská filharmonie vystoupí v pátek 23. června v saském Bad Elsteru s dirigentem Florianem Merzem. Zazní Španělské capriccio, op. 34 Nikolaje Rimského-Korsakova, Španělská symfonie pro housle a orchestr d moll, op. 21 Eduarda Lala (sólista Pavel Šporcl) a Španělská suita, op. 47 Isaaca Albénize.
V sobotu 24. června uvede ve stuttgartské Liederhalle s dirigentem Benem Palmerem filmovou hudbu Hanse Zimmera a Johna Williamse.

Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)
Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)

V sobotu vystoupí Czech Ensemble Baroque v rakouském Bruck an der Leitha, kde uvede oratorium Il ritorno di Tobia (Návrat Tobiášův) Josepha Haydna. V sólových partech vystoupí Theodore Browne, Dagmar Šašková, Adam Plachetka, Shira Patchornik a Lucie Kaňková.

Slovensko

Státní filharmonie Košice chystá na čtvrtek 22. června od 19:00 hodin v košickém Domě umění závěrečný koncert sezóny s dirigentem Zbyňkem Müllerem. Zazní koncertní předehra Římský karneval, op. 9 Hectora Berlioze, Koncert pro klavír a orchestr č. 1 Es dur Franze Liszta (sólista Zoltán Fejérvári) a Metamorfózy Eugena Suchoně. Veřejnou generální zkoušku je možné navštívit od 10:00 hodin tamtéž.

Státní opera Bánska Bystrica chystá ve čtvrtek 22. června od 19:30 hodin na náměstí Štefana Moyzese – Barbakanu open air provedení Requiem Giuseppe Verdiho. S Orchestrem a Sborem Státní opery zpívají pod taktovkou Jána Procházky sólisté Natasa Kátai, Michaela Šebestová, Max Jota a Ivan Zvarík.

V neděli 25. června začíná v Bratislavě kytarový festival J.K. Mertze.

Jako první se od 19:00 hodin v Zrcadlové síni Primiciálného paláce představí řecký kytarista Costas Cotsiolis s díly Leo Brouwera, Mikise Theodorakise, Carla Domeniconiho.

Slováci v zahraničí

Od neděle 25. června do 10. července je Slovenská filharmonie na turné po Japonsku s dirigenty Danielem Raiskinem a Leošem Svárovským. Spoluúčinkují sólisté Olga Scheps (klavír) a Tatsuki Sasanuma (violoncello).

Leoš Svárovský (foto archiv umělce)

Streamy, rozhlasové a televizní přenosy

V pondělí 19. června od 20:15 hodin na ČT Art sledujte operu Benjamina Brittena Peter Grimes v inscenaci Národního divadla Brno z roku 2022. Pod taktovkou Marko Ivanoviće a v režii Davida Radoka zpívají J. Bäckström, J. Šrejma Kačírková, S. Sem, J. Hrochová a další.

V úterý 20. června od 19:00 hodin ve Státní opeře v podání Symfonického orchestr Českého rozhlasu a Norského rozhlasového orchestru s dirigentem Petrem Popelkou Gurre Lieder Arnolda Schönberga. Jako sólisté se představí Susanne Bernhard, Štěpánka Pučálková, Michael Weinius, Kevin Conners, Yngve Søberg a Dietrich Henschel. Spoluúčinkuje Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala), Slovenský filharmonický sbor (sbormistr Jozef Chabroň). Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.

V úterý 20. června od 21:10 hodin si na ČT Art připomeneme slavnou nahrávku Symfonie č. 9 d moll, op. 125 S Ódou na radostLudwiga van Beethovena s Českou filharmonií a Václavem Neumannem z roku 1972. Zpívají G. Beňačková, V. Soukupová, O. Spisar a A. Švorc.

Od úterý 20. června bude na serveru OperaVision k dispozici stream ze soutěže BBC Cardiff Singer of the World. Účinkuje BBC National Orchestra of Wales a finalisté Adolfo Corrado, Beth Taylor, Jessica Robinson, Nombulelo Yende a Siphokazi Molteno.

Na středu 21. června od 20:15 hodin chystá Česká filharmonie s dirigentem Keithem Lockhartem tradiční oper air na Hradčanském náměstí. Jako hosté vystoupí soubor Time for Three a tenorista Petr Nekoranec. Zazní předehra k opeře Figarova svatba K 492, árie z opery Don Giovanni a La Clemenza di Tito, Rumunské tance Bély Bartóka, Contact Alana Silvestriho, Contact Kevina Putse a další díla. Koncert přenáší ČT Art.

Ennio Morricone (foto Alucine)
Ennio Morricone (foto Alucine)

V sobotu 24. června od 20:15 hodin si připomeneme koncert z roku 2004, kdy s Mnichovským rozhlasovým orchestrem Ennio Morriconne provedl řadu svých filmových skladeb.

V neděli 25. června od 22:45 hodin na ČT Art si poslechněte závěrečný koncert Festivalu Leoše Janáčka Brno 2020 s Bamberskými symfoniky s Jakubem Hrůšou a díly Leoše Janáčka a Richarda Strausse.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments