Pokud sazenička dobře roste, tak s ní pěkně mluvím a chválím ji. Zabírá to, směje se pěstitel chilli papriček

19. červen 2023

„V životě je to tak se vším – je potřeba se nebát a jít do toho. A tak začala i naše chilli farma,“ popisuje Tomáš Herfort počátky své spolupráce s Petrem Kolstrunkem. Jejich společný pálivý příběh se začal odvíjet teprve nedávno a sami jsou zvědaví, kam je malé papričky zavedou.

Tomáš Herfort a Petr Kolstrunk

Začátek jejich spolupráce se odehrál nad půllitrem piva: „Tomáš se přistěhoval do naší obce, potkali jsme se v hospodě, kde jsme seděli každý u jiného stolu. Popisoval jsem kamarádům proces uzení papriček – tehdy jsem je pěstoval už několik let. Jeho to zaujalo, přisedl si a začal vyzvídat. Já se pár let předtím s kamarády na rybách hecoval, kdo má nejostřejší papričky, tak jsem se rozhodl, že to zkusím taky. Měl jsem hodně nervů v práci, bral jsem to jako druh relaxace, zároveň to byla výzva. Vypěstovat dobré papričky u nás není jednoduché,“ popisuje Kolstrunk.

Čtěte také

Když založili před necelými dvěma lety svoji malou farmu, rozhodli se nechat si změřit odborně sílu chilli papriček. „Zkusil jsem zavolat na Vysoké učení technické a vedlo to k tomu, že dnes pro nás na chemické fakultě dělají měření pomocí kapalinové chromatografie, abychom přesně věděli, co jsme vypěstovali.“

Kolstrunk prozradil i jejich tajnou pěstitelskou metodu: „Pokud sazenička dobře roste, tak s ní mluvím pěkně, chválím ji. Říkám jí: ‚Holka, vypadáš dobře, líbíš se mi, jen pokračuj!‘ Na ty ostatní, co se na mě šklebí, jsem ostřejší nebo se jim snažím domlouvat. Určitě to zabírá,“ říká s úsměvem.

Jak se má správně vychutnávat chilli paprička a jaké druhy zážitků vás s ní čekají? Jak probíhá proces od semínka ke sklizni a jaké mýty o tom kolují mezi lidmi? Poslechněte si v záznamu rozhovoru!

Spustit audio

Související