Aktivisté narušili představení na operním festivalu v Glyndebourne

Incident se odehrál během provedení Poulencovy opery Dialogy karmelitek.

O události, která se na světoznámém Operním festivalu v Glyndebourne ve Východním Sussexu odehrála minulý týden ve čtvrtek, informovala řada britských médií včetně Classic FM nebo deníku Guardian. Provedení opery Dialogy karmelitek skladatele Francise Poulenca tam narušili aktivisté ze skupiny Just Stop Oil, která usiluje o zákaz fosilních paliv ve Velké Británii.

Podle zpráv v médiích se jednalo o tři osoby, které během opery začaly troubit na klaksony a vystřelovat do vzduchu třpytivé konfety, třímajíce přitom transparent s logem své organizace. Účinkující následně opustili pódium a narušitelé byli ze sálu poklidně vyvedeni ochrankou za zvuku bučení publika. Představení bylo celým incidentem zdrženo asi o 20 minut.

Glynndebournský festival se návštěvníkům za vyrušení omluvil a uvedl také, že událost byla nahlášena na policii, nedošlo však k žádnému zatčení. Totéž se však podle deníku Guardian nedá říct o zhruba 12 protestujících z téže organizace (Just Stop Oil), kteří byli minulý týden v úterý zadrženi policí při protestech v ulicích Londýna.

Nevyžádaná "vystoupení" ekologických aktivistů na koncertech klasické hudby nejsou nic ojedinělého. Organizace Last Generation například měla v úmyslu narušit letošní Novoroční koncert Vídeňské filharmonie, byli však zadrženi dříve, než stihli svůj protest uskutečnit. Členové téže skupiny (Last Generation) se také loni na podzim přilepili k zábradlí dirigentského stupně v Labské filharmonii v Hamburku. Tento incident měl však poněkud komickou dohru, neboť zábradlí bylo snadno odmontováno a přilepení aktivisté byli i s ním ze sálu odstraněni, takže koncert mohl v pořádku proběhnout.

Foto z incidentu (©Chris Collins)

Podcast