Hlavní obsah

Na anglickém ostrově objevili neznámého obrněného býložravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Paleontologové na jihoanglickém ostrově Wight našli zkameněliny dosud neznámého druhu dinosaura s kostěným pancířem na hřbetě. Pradávný živočich byl navzdory svému vzezření býložravec. Jedná se o první nový druh tzv. obrněného dinosaura, který byl na ostrově nalezen od roku 1865, patří navíc do stejné rodiny ankylosaurů.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace druhu Vectipelta barretti

Článek

Fosilní pozůstatky byly objeveny ve skalní formaci, jejíž stáří se datuje podle listu The Independent do období před 66 až 145 miliony let.

Vědci nový druh pojmenovali Vectipelta barretti podle paleobiologa Paula Barretta, který 20 let pracoval v Přírodovědném muzeu v Londýně. Ten uvedl, že je „polichocen a velmi potěšen, že se mu dostalo takového uznání“.

„Jakákoli fyzická podobnost je čistě náhodná,“ dodal s nadsázkou pro server zpravodajské stanice BBC.

Dinosauří rekordman měl krk dlouhý 15 metrů, uvádějí paleontologové

Věda a školy

Nejbližší příbuzní žili na území dnešní Číny

Nový dinosaurus vykazuje jistou podobnost s posledním ankylosaurem objeveným na ostrově, nazvaným Polacanthus foxii. Zástupci rozsáhlé skupiny ankylosauria obecně mnohdy rovněž disponovali kostěným pancířem. Přesto se badatelé nedomnívají, že by oba druhy byly blízce příbuzné.

Vectipelta barretti se od svého předchůdce objeveného v roce 1865 odlišuje jinou pánevní strukturou a podobou kostí na krku a zádech. Podle expertů měl také ostnatější pancíř.

Mezi nejbližší příbuzné nového druhu tak patří ankylosauři nalezení v Číně. To naznačuje, že v období spodní křídy, tj. před zhruba 145 až 100 miliony lety, žila tato zvířata na rozsáhlém území zahrnujícím dnešní Asii a Evropu.

Studie o aktuálním nálezu byla zveřejněna ve čtvrtek 15. června v odborném časopise Systematic Palaentology.

V lebce ryby odhalili vědci mozek starý 319 milionů let

Věda a školy

V Keni se našly tři miliony let staré nástroje, které nepoužíval náš předek

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám