První porevoluční rektorka JAMU slaví stovku, zahráli jí milovaného „Pstruha“

  11:42
Významná varhanice a propagátorka hudby nejen klasických mistrů, jako byl Johann Sebastian Bach, ale také soudobé hudby Petra Ebena nebo Paula Hindemitha, která koncertovala téměř po celém světě, letos slaví sté narozeniny. Alena Veselá byla první porevoluční rektorkou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Veselá vedla JAMU v letech 1990–1997, před třemi lety jí prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání Za zásluhy v umění i výchově.

JAMU se rozhodla její významné jubileum oslavit koncertem. Minulý týden tak za její přítomnosti zazněla na hudební fakultě v podání pianisty Jana Jiraského, členů Graffova kvarteta a kontrabasisty Miloslava Jelínka jediná skladba, a to Kvintet A dur „Pstruh“, která má pro ni symbolický význam.

„Paní profesorka často a ráda vzpomíná na svá mladá léta, na smyčcové kvarteto svého otce a jejich muzicírování spolu s ní za klavírem. Hráli tehdy mimo jiné klavírní kvintet ‚Pstruh‘ a ona si tuto idylickou skladbu zamilovala,“ vysvětluje pianista a vedoucí katedry klavírní interpretace Jan Jiraský.

Jednou jsem v katedrále potkala strašidlo, prozradila varhanice

Život Veselé je s JAMU velmi úzce spjatý, jelikož byla mezi prvními studenty, kteří na akademii nastupovali po jejím zřízení v roce 1947. Je i zakladatelkou Brněnského varhanního festivalu a pomáhá s aktivitami Spolku přátel hudby při Filharmonii Brno, jehož je čestnou předsedkyní.

„Fascinovala mě od prvního setkání v roce 1991 svou neskutečnou vitalitou a entuziasmem, kterým prosadila důležité umělecké a kulturní hodnoty. Její rektorství spadalo do doby, kdy společnost formovala svoji obnovenou identitu. Její přítomnost dokáže vzbudit postoj úcty a naděje v každém, s kým se potká,“ říká současná děkanka hudební fakulty Barbara Maria Willi.

18. března 2023