MUDr. Ondřej Dvořák: Při inkontinenci je velmi důležitá cílená fyzioterapie konkrétního pacienta

19. červen 2023

Radioporadna na citlivé a intimní téma inkontinence, tedy úniku moči. Moc se o něm možná nemluví, výrazně ale zasahuje do kvality života, zejména žen. A přitom existují už i moderní metody léčby tohoto problému.

MUDr. Ondřej Dvořák z Porodnické a gynekologické kliky Fakultní nemocnice v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma: inkontinence.

Ženy posílám na cílenou fyzioterapii pánevního dna s profesionálem, který je naučí cviky správně provádět. Až pak má smysl pokračovat doma.
MUDr. Ondřej Dvořák z Porodnické a gynekologické kliky Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Inkontinence se často přisuzuje věku, ale nevím, jestli je to úplně správně, protože hodně žen si stěžuje třeba v těhotenství nebo po porodu na tyto problémy.
Věk není rozhodující, ale je to jeden ze základních rizikových faktorů. Nebo-li věk do tohoto problému často promlouvá. Když to vezmu obecně, tak téměř každá druhá žena se během života setká s únikem moči. A nejvíce zasaženou skupinou jsou právě ženy po osmdesátém roku věku.

Čtěte také

To ale neznamená, že inkontinence nepostihuje i mladší ženy, ženy kolem třicítky. Bohužel je to poměrně často v souvislosti s porody. Až pětina žen uvádí únik moči, ať už přechodně, nebo natrvalo, který se projeví právě po porodu nebo přechodně po těhotenství.

U žen kolem 60 let už je ten problém zase poměrně širší, není to jen o věku, ale i o hormonálním projevu. Je to spojeno s menopauzou, kdy estrogenizace sliznic pomáhá uzávěrovému aparátu a nedochází k inkontinenci. S věkem se ale tyto projevy zvýrazňují.

Dají se nějak zobecnit příčiny, proč povolují určité svaly v určitém místě?
Mohou povolovat svaly. Ale musíme ještě říci, že máme několik základních typů inkontinence. A mezi ty úplně nejčastější patří stresová inkontinence.

Čtěte také

Prosím nezaměňovat se stresem, ale znamená to jakýkoliv stresový mechanismus, zvýšení břišního tlaku, což může být únik moči, který je spojený s kýchnutím, se zakašláním, se zdvihnutím těžkých břemen. To je velká skupina, asi ta nejčetnější, tedy stresová inkontinence.

A pak je urgentní kontinence nebo tzv. Hyperaktivní měchýř. Tam je příčina jiná, jde o přecitlivělost samotného svalu v močovém měchýři, který se projevuje častým stahováním, ženy to potom vnímají jako nucení na čůrání, častěji musí třeba vstávat v noci.

To jsou takové dvě základní skupiny, které se ale ještě mohou navzájem míchat mezi sebe. Mohou být takzvaně smíšené inkontinence, to je potom forma inkontinence na základě těchto dvou základních skupin.

Našla jsem v jednom lékařském článku, že u všech forem inkontinence ovšem lze téměř vždy něco dělat. Je to pravda?

Čtěte také

Je to pravda. Máme opravdu úplné minimum množství pacientek, kterým neumíme pomoci. Základní je nejprve rozlišit o jaký typ inkontinence se jedná. Ne každá inkontinence se řeší samozřejmě stejně, ale většině pacientek jsme opravdu schopni pomoci.

Možná je nejdůležitější nebát se, nestydět se a přijít se poradit.
Máte pravdu, je to přesně tak. Je to samozřejmě ožehavé téma, ženy se nerady s tímto svěřují, ale právě primární péče, to znamená praktický lékař nebo obvodní gynekolog, jsou ti, kde by měly ženy tyto problémy probrat a částečně už na této úrovni mohou zkusit léčbu. Nebo pacientku pošlou k nám, do gynekologického centra, kde se o ni postaráme. A můžeme už trošku do hloubky zjistit příčiny jejích potíží.

Máme tu dotaz od posluchačky, jestli je dobré nepřerušovat nebo přerušovat moč, když čůráme? Možná tím paní naráží na nějaká cvičení, které někdy bývají doporučována.
Obecně cvičení a fyzioterapie pánevního dna je jedna ze základních konzervativních metod léčby a je velmi účinná.

Čtěte také

Toto, co posluchačka zmiňuje, tak není úplně ta nejvhodnější, nicméně fyzioterapie je opravdu velmi důležitá. U pacientek, které mají únik právě při stresových mechanismech, je to první volba léčby.

A ještě k tomu cvičení. Posilování pánevního dna není jednoduše uchopitelné pro žádnou pacientku, proto já vždy ženy posílám přímo na cílenou fyzioterapii pánevního dna s profesionálem, který je skutečně naučí cviky správně provádět. Až potom má smysl s nimi pokračovat doma, jinak to často bývá kontraproduktivní.

Tedy fyzioterapie má obrovskou účinnost. A zejména u mladších žen, které mají větší snahu a přeci jen je to třeba i více obtěžuje v běžném životě. Tam je ta úspěšnost ještě vyšší.

Celou radioporadnu o inkontinenci s MUDr. Ondřejem Dvořákem z Porodnické a gynekologické kliky Fakultní nemocnice v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související