Vrabel v exekuci. Ale ten, který bojuje s Ruskem a dezinfem

19.06.2023 19:30

MONITORING Spoluzakladatel společnosti Semantic Visions a expert na dezinformace František Vrabel dluží tři miliony afghánskému podnikateli Fawadu Nadrimu, spojenému se zpěvákem Danielem Landou nebo předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou. Půjčku po něm Nadri vymáhá skrze exekutora, exekuce se vztahuje na Vrabelův podíl ve firmě Semantic Visions, informuje o tom server iROZHLAS.cz. Podobné kontroverze provázejí i jeho jmenovce Ladislava Vrabela, který je rovněž často spojován s dezinformační scénou.

Vrabel v exekuci. Ale ten, který bojuje s Ruskem a dezinfem
Foto: Repro: ČT24
Popisek: Odborník na dezinformace František Vrabel přadstavuje nebezpečné dezinformační servery

Do povědomí širší veřejnosti se František Vrabel dostal zhruba před čtyřmi roky, kdy po něm média žádala komentáře coby odborníka na dezinformace. V minulosti například prohlásil, že „nejlepší dezinformace jsou celé pravdivé“. Společnost Semantic Visions, kterou spoluzaložil a jako ředitel vedl až do srpna 2022, analyzuje 90 procent světového zpravodajského obsahu.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21469 lidí
Jak upozorňuje redakce serveru iROZHLAS.cz na základě dat z veřejně dostupných údajů v obchodním rejstříku, hrozí nyní Vrabelovi, že o svůj podíl ve firmě může přijít. Na Vrabelův dvacetiprocentní podíl, který vlastní skrze firmu VRABEL, je od prosince 2022 uvalena exekuce.

Po Vrabelovi vymáhá tři miliony afghánský podnikatel Fawad Nadri, se kterým jsou prý přátelé. „Jsme dlouhodobí osobní přátelé, známe se od poloviny nultých let. Spojilo nás to, že jsme chtěli pomoct v té době těžce zkoušenému Afghánistánu,“ odpověděl Vrabel pro iROZHLAS.cz na dotaz, jak dobře se znají.

Vrabel ve svém vyjádření uvedl, že si nepamatuje, kdy si od afghánského podnikatele peníze půjčil. S rozjezdem Semantic Visions v roce 2011 podle jeho slov půjčka nesouvisela. Exekuce ale ani půl roku po zahájení není pravomocná. Podle právníka exekutorské komory, který si nepřál být jmenován, je to nejspíš proto, že si Vrabel podal návrh na zastavení, konkrétní případ komentovat nemohl.

Na doplňující dotazy k půjčce Vrabel odmítl redakci odpovědět s tím, že mu to jeho právník nedoporučil.

Podnikatel Fawad Nadri je znám tím, že se objevuje po boku známých českých osobností a politiků.

Objevoval se například po boku Dagmar Havlové a podnikal společně se zpěvákem Danielem Landou. V roce 2020 si Nadri založil Česko-slovensko-afghánskou obchodní komoru s Tomiem Okamurou, který má funkci čestného prezidenta, ale zároveň také dlouhodobě vystupuje proti islámu a jeho šíření v Česku.

Vrabel propojení s Nadrim a skrze něj s Okamurou jako problematické nevnímá. „Nevím, jaké jsou aktuální vztahy pana Nadriho. Za prvé ten dluh tam vznikl historicky a za druhé já nekontroluji jeho činnost, a pokud vím, tak vztahy pana Landy a pana Nadriho jsou staršího data a dost možná je to i případ vztahu s panem Okamurou, ale já o tom nejsem informován, takže se zeptejte pana Nadriho,“ uvedl Vrabel.

Ten se chce analýze dezinformací věnovat dál, ať už to s jeho podílem ve firmě dopadne jakkoli, letos v březnu založil další firmu. „Snažím se přispívat do debaty veřejnosti, aby si uvědomila rizika, která jsou spojená s dlouhodobým působením nepřátelské mocnosti, nepřátelské propagandy, kterou proti nám vede Rusko, potažmo Čína,“ dodal Vrabel.

Nadri se odmítl k záležitosti jakkoli vyjádřit s tím, že jde o „privátní záležitost“.

Podobné problémy ve finanční sféře a na poli dezinformační scény provázejí i výraznou tvář protivládních demonstrací nosící stejné příjmení – Ladislava Vrabela. I u něj vyšlo najevo, že má třímilionové dluhy, které nesplácí. Přestože se k tomu zavázal výměnou za ochranu před exekutory. Insolvenčnímu správci pak ale začal tvrdit, že nemá žádné příjmy ani majetek a dluhy nemá z čeho zaplatit.

Jako pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel nastřádal v posledních měsících více než milion korun na darech od svých příznivců. Peníze údajně využívá jen na pořádání dalších demonstrací, jejich účetnictví ale nikdy nezveřejnil. 

V lednu Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil schválené oddlužení pořadateli demonstrací Ladislavu Vrabelovi a prohlásil na jeho majetek konkurz s tím, že Vrabel ve svém insolvenčním řízení nedělá maximum pro to, aby uspokojil věřitele. Vrabel řekl, že soud považuje za politický proces. Soud konstatoval, že muž jednal nepoctivě, a poslal jej do konkurzu. Vrabela usvědčily i jeho vlastní příspěvky na Facebooku.

Před soud Ladislav Vrabel zamířil letos také pro podezření z šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o jaderném útoku, v listopadu zveřejnil video, ve kterém uvedl, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi. Soud mu nakonec uložil za šíření poplašné zprávy čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. V závěrečné řeči navrhovala podmíněný trest o dva měsíce delší.

Ladislav Vrabel organizoval protivládní protesty loni v září a říjnu, kterých se v metropoli zúčastnily desetitisíce lidí. Na demonstraci letos 21. ledna jich podle policie dorazilo několik set, Vrabel hovořil o tisícové účasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…