Hlavní obsah

Maskotem fotbalového ME v Německu je medvídek, jméno zatím nemá

Maskotem fotbalového mistrovství Evropy, které za rok uspořádá Německo, je zatím bezejmenný medvídek v dresu s červenými kopačkami. Dnes ho představil německý svaz a vyzval fanoušky, aby mu jméno vybrali. Na webu UEFA mohou volit ze čtyř nabídek.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zvířecího maskota mělo naposledy Euro v roce 2000 v Nizozemsku a Belgii, byl to lvíček Benelucky. Poté následovaly postavičky chlapce, jednoho nebo dvou, podle počtu pořádajících zemí. Naposledy provázel chlapec Skilzzy turnaj před třemi lety, na jehož organizaci se podílelo jedenáct zemí.

Nejnovější "reprezentant" ME v příštím roce se poprvé ukáže veřejnosti dnes večer na přípravném zápase německých fotbalistů proti Kolumbii na stadionu Schalke v Gelsenkirchenu. "Maskot vzdává hold oblíbenému medvídkovi, o kterém se předpokládá, že se narodil v Německu na začátku 20. století," napsali zástupci pořádajícího svazu.

Fanoušci mohou hlasovat pro jeho jméno během následujících dvou týdnů. Na výběr mají Albärt, Bärnardo, Bärnheart a Herzi von Bär, přičemž Bär je německy medvěd.

Reklama

Související témata: