V Táboře zaplatí vylepšení kamerového systému penězi z fondu pokut

  13:02
Zloděje kol, kapsáře, vandaly ničící lavičky a květinovou výzdobu odhaluje obsluha městských kamer. Strážníci je využívají k udržení bezpečí v ulicích, kde se v tu chvíli nenacházejí hlídky. Jihočeská města pravidelně investují do modernizace monitorovacích systémů.

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MF DNES

Na klid v táborských ulicích v současnosti dohlíží 63 kamer městské policie. Systém nově posílí v sedmi dalších lokalitách. Město na vylepšení uvolnilo dva miliony korun z fondu pokut.

„Část z peněz využijeme na modernizaci ovládacího pultu ve služebně městské policie. Do konce listopadu po městě přibude sedm nových kamerových bodů s otočnými i pevnými kamerami,“ oznámil táborský starosta Štěpán Pavlík.

Zároveň dodal, že umístění kamer vyhodnocovala městská a státní policie, která je ráda využívá, protože vedou k rychlému dopadení pachatele. Nově budou strážníci monitorovat například roh Husova parku v Bílkově ulici, křižovatku ulic Vožická, Stránského a Zavadilská nebo ulici Václava Soumara.

„Jsou to lokality spádově zatížené nějakým druhem kriminality. Vycházeli jsme z objektivních skutečností, že na daných místech například docházelo k většímu počtu napadení a podobně,“ popsal velitel táborských strážníků Petr Svoboda.

Také ve Strakonicích budou letos svůj monitorovací systém o 24 kamerách revitalizovat. „Několik z nich už dostalo nejmodernější technologii a díky tomu je obraz opravdu ostrý. Například registrační značky aut a obličeje lze dobře rozpoznat,“ uvedla mluvčí strakonické městské policie Jarka Krejčová. Zálohované záznamy ke své další práci využívají státní policisté.

Ženy i muži trhají květiny

Přenos z kamer sleduje velitel směny. Dost často využívá systém po nahlášeném oznámení na linku 156, kdy vlastně může online sledovat případ a zároveň navigovat hlídku v terénu. Například podá kolegům informace o tom, kam mají jet nebo jak dotyčný vypadá.

Podle mluvčí Krejčové mají nejvíce čárek v statistikách přestupky, často kuriózní. „Na jaře a v létě máme seriál s trháním květin z okrasných záhonů. Buď hřeší ženy, jimž se výsadba líbí a chtějí si sazenice přenést do své zahrady, nebo muži, kteří zapomenou na narozeniny svého protějšku a dojdou si natrhat pugét do centra,“ zmínila Krejčová úlovky strakonických kamer.

Také v Českých Budějovicích pomáhají kamery odhalovat různé krádeže. „Operátorka městského kamerového systému spatřila na Lidické třídě muže ležícího na lavičce, kterému dvě ženy z kapsy vytáhly mobil. Obě po příjezdu hlídky nejprve zapíraly, důkaz ve formě kamerového záznamu ale hovořil jasně,“ popsala nedávný zásah mluvčí strážníků Věra Školková.

Budějovická městská policie, kde je umístěný centrální dispečink kamerového dohlížecího systému, disponuje 65 kamerami, z nichž 46 sleduje dění v ulicích. Zbytek střeží parkoviště spravovaná městem. Nyní systém posiluje instalace dalších kamer jako součást dopravního naváděcího systému.

Veřejnost podle zástupců bezpečnostních složek přistupuje k umisťování kamer vesměs pozitivně. „Mnoho lidí to bere jako nutné zlo. Pokud se však přesvědčí, že kamery neslouží k jejich sledování, ale k prevenci kriminality, je jejich pohled vstřícnější,“ nastínil velitel strážníků v Českém Krumlově Jan Šítal.

Lidé si podle něj často myslí, že kamery ohlídají vše. Stále ale platí, že strážníci v ulicích zaznamenají mnohem více než kamerový systém. Přestože v jiných městech pociťují preventivní účinky monitoringu, na úbytek trestné nebo jiné protiprávní činnosti ve sledovaných krumlovských lokalitách nemá přítomnost kamer zásadní vliv.

„Je to dáno počtem neopatrných turistů v centru a okolí. Zlodějíčkům je jedno, která kamera co zaznamenává,“ dodal Šítal.

Autor: