Ve Veselém u Markvartic se letos radují – tamní pár čápů bílých vyvedl čtyři mláďata

20. červen 2023 12:28

Rekordní počet mláďat vyvedl letos čapí pár ve Veselém u Markvartic na Děčínsku. Obvykle z hnízda, které je umístěné na nefunkčním sloupu elektrického vedení, vykukují tři malé černo-bílé hlavičky. Letos se tam ale vylíhla čtyřčata. Jejich kroužkování přihlížely děti z tamní základní školy.

Avie s plošinou vyvezla Stanislava Chvapila, vedoucího skupiny pro výzkum čápů Česku a na Slovensku, na stožár s obrovským hnízdem. Během chvilky se vracel dolů s pytlem, do kterého malé čápy uložil. Malí čápi ihned vyvolali nadšení u dětí z místní školy, které kroužkování přišly jejich sledovat v rámci výuky.

„Měla jsem pravdu, byli tam čtyři. Ale tamten bude asi malinkej,“ spokojeně přikyvuje hlavou Danuše Hricáková. Její dům stojí vedle sloupu – paní Hricáková čápy pravidelně sleduje a zapisuje si odchovy.

Všechna čápata dostanou od odborníka kroužky, aby mohli ornitologové v budoucnu pozorovat, jak prospívají.

V minulosti se do světa z Veselého rozlétala obvykle tři čápata, letos to budou čtyři. A to je dobrá zpráva – v Ústeckém kraji se totiž ve srovnání s ostatními místy v České republice čápům moc nedaří. „Tady toho moc není, tady je to životní prostředí horší – je tu víc průmyslu,“ vysvětluje Stanislav Chvapil.

Čapí hnízda je možné sledovat na stránkách České společnosti ornitologické, kde se zájemci dozví podrobnosti o životě těchto krásných ptáků.

Spustit audio

Související