Prezident Petr Pavel jmenoval viceprezidentem NKÚ Jana Málka

foto Prezident Petr Pavel (vpravo) jmenoval viceprezidentem NKÚ Jana Málka, 20. června 2023, Praha.

Praha - Prezident Petr Pavel jmenoval dnes na Hradě viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) dosavadního člena jeho širšího vedení Jana Málka. Jmenováním začalo novému viceprezidentovi jeho devítileté funkční období. Málek nahradil někdejší viceprezidentku Zdeňku Horníkovou, které skončil mandát už loni na jaře.

Málka vybrala Sněmovna jako kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu koncem května ve druhém kole tajné volby. Do volby ho navrhly strany vládní koalice. Neuspěl jeho protikandidát, poslanec ANO a místopředseda sněmovního kontrolního výboru Roman Kubíček.

Málek je členem kolegia NKÚ od roku 2016. Studoval na Českém vysokém učení technickém v Praze a na Vysoké škole zemědělské v Brně. V minulosti působil mimo jiné jako poradce členů vedení Sněmovny a Senátu a poradce ministra zemědělství. V letech 2004 až 2010 byl náměstkem ministra financí za KDU-ČSL, následně působil na ministerstvu jako ředitel odboru. Před zvolením do NKÚ pracoval na ministerstvu zemědělství jako vedoucí majetkoprávního oddělení. V NKÚ se zaměřuje hlavně na kontrolu peněz na investice do dopravy.

Loni Sněmovna zvolila za Horníkovou jako kandidátku na jmenování viceprezidentkou NKÚ někdejší pracovnici kontrolního úřadu Simeonu Zikmundovou. Bývalý prezident Miloš Zeman ale poté odmítl tuto nominantku vládní koalice jmenovat. Odvolal se na ustanovení zákona o kontrolním úřadu, který uvádí, že viceprezidentem NKÚ se může stát občan, jehož zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svoji funkci řádně zastávat. Zeman ve svém rozhodnutí vyjádřil pochybnosti o Zikmundové zkušenostech a morálních vlastnostech. Zikmundová nyní působí jako státní tajemnice na ministerstvu životního prostředí. Už loni řekla, že na svém profesním i morálním profilu nevidí nic závadného.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď