Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stačilo málo a došlo by k neštěstí. Díky mláděti poštolky se v Cerekvi dozvěděli o poruše zvonu v kostele

Náhoda, nebo zázrak? Tuto otázku si klade Milan Podolák z Dolní Cerekve po zvláštní příhodě, která se stala minulý týden v pátek. Shodou několika okolností nespadl dolů z věže tamního kostela zvon jménem Václav, u něhož se utrhla téměř celá konstrukce, na níž zvon visí. Vše začalo u jednoho mláděte poštolky.

Středověké jádro kostela sv. Maří Magdalény v Dolní Cerekvi pochází z druhé poloviny 13. století. K němu byla v první polovině 16. století přistavěna věž. Kostel v Dolní Cerekvi je od roku 1972 chráněn jako kulturní památka. 

Zdroj: wikipedia

„Už dlouho nevěřím na náhody. Zvlášť, když jich je na můj vkus až příliš moc za sebou. Vše začalo tím, že z věže kostela vypadla malá poštolka, která ještě neuměla létat, a spadla dolů. Rozhlížela se a říkala si, kam se má vydat. V okolí kostela je asi dvacet domů, a ona si vybrala zrovna ten jediný, kde bydlí ochránce přírody, pan Milan Slavinger,“ vypráví Milan Podolák, obyvatel Dolní Cerekve, který je v městysu kostelníkem. Zmíněný ochránce přírody mládě poštolky našel a chtěl ji dát zpět do hnízda.

Dveře od věže nešly otevřít 

Šel si tedy pro klíček od věže k paní Strakové, ta mu je vydala. Dveře od kostelní věže jim však nešly otevřít. Paní Straková dala panu Slavingerovi číslo na moji paní. Ta ale nikdy, opravdu nikdy nebere cizí čísla. Tentokrát ho ale zvedla,“ říká Podolák.

V kostele v Dolní Cerekvi jsou nyní tři zvony. Největší zvon, právě ten, který je nyní rozbitý, váží 190 kilogramů a je zasvěcený sv. Václavu. Je na něm napsáno: „Svatý Václave, vrať své zemi požehnání, vrať svým dětem klid. Ulil L.P. 1970 K. Schwarz“. Druhý zvon je zasvěcený sv. Janu Nepomuckému a váží 140 kilogramů. Stojí na něm: „Svatý Jene, stůj nám v čele, zažeň všechny nepřátele. Věnovali osadníci Dol. Cerekve. Ulil L.P. 1970 K. Schwarz“. Třetí zvon, takzvaný umíráček, Jan, nese reliéf Panny Marie s Ježíškem a nápis: „Matko Boží, pros za nás nyní i v hodinu naší smrti. Ulil L.P. 1970 K. Schwarz“.

Zdroj: kronika městysu Dolní Cerekev

Milan Slavinger do telefonu vylíčil, co se stalo. Manželé Podolákovi se zrovna vraceli z Jihlavy z nákupu. Do Cerekve dojeli za deset minut. „Po příjezdu jsme otevřeli dveře od věže, dali jsme poštolku zpět do hnízda a při sestupování z věže jsem si všiml toho, že ten zvon je nějaký divný. Byl nějak nakřivo. Byl z velké části utržený. Kouknul jsem na hodinky, bylo něco po půl 12. Je nastaveno, že nám zvon zvoní každý den ve 12:00. Pokud by takto rozbitý zvon zazvonil, tak by skončil někde dole pod schody. A to by bylo velká katastrofa,“ zamyslel se Podolák. Zvony proto rychle vypnul.

Opravu zahájili další den 

Milan Podolák příběh vidí jako řetězení hned několika náhod po sobě – poštolka si vybrala dveře od domu, kde bydlí ochránce přírody, jenž hned věděl, kde má mládě svůj domov. „Druhá náhoda - nešly otevřít dveře, kdyby šly, tak pan Slavinger dá poštolku do hnízda a na zvony by se ani nepodíval. Třetí náhoda – zrovna jsme byli na cestě z Jihlavy a manželka netradičně zvedla cizí číslo. Navíc bylo těsně před dvanáctou, kdy mají zvony zvonit. Takže zvon naštěstí nestihl zazvonit, jinak by jistě spadl.“

Zvon Václav, u něhož se utrhla téměř celá konstrukce 

Hned další den se farníci z Cerekve spolu s kostelníkem Podolákem dali do opravy. „Zvon jsme pomocí kurt provizorně zajistili a odpojili. Pravděpodobně ho bude nutné svěsit a celou konstrukci udělat znovu. Jsem moc rád, že zvon nepropadl celou věží, to by byla vzniklá škoda mnohonásobně vyšší,“ říká starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farnost Dolní Cerekev | Zdroj Městys Dolní Cerekev, wikipedia

Štítky kostel, zvon, poštolka, farnost, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stačilo málo a došlo by k neštěstí. Díky mláděti poštolky se v Cerekvi dozvěděli o poruše zvonu v kostele | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.