Seriál Peugeot Rally Cup je po Hustopečích v polovině sezóny.

PEUGEOT RALLY CUPU V HUSTOPEČÍCH VÉVODIL DAVID ŠTEFAN

Seriál Peugeot Rally Cup je po 18. ročníku Agrotec Petronas Rally v polovině letošní sezóny. Jihomoravskou soutěž opanovala posádka David Štefan a Ondřej Vichtora. Tato dvojice dokázala zvítězit v deseti rychlostních zkouškách z celkového počtu dvanácti testů.

Pouze dvakrát ji dokázal překonat Robert Hordossy se Štěpánem Palivcem. David Štefan s více než minutovým náskokem zvítězil, Robert Hordossy obsadil druhé místo, stupně vítězů doplnila posádka Miroslav Číž a Jiří Kalkus.

O nečekanou premiéru se postarala maďarská závodnice Adrienn Vogel s vozem Peugeot 208 Rally4, která se stala první ženou za volantem závodního Peugeotu v historii českého seriálu Peugeot Rally Cup. Současně byla nejrychlejší ženou hustopečské rallye.

 

V pátek krátce po sedmnácté hodině vyrazily posádky čtvrtého podniku PSG Mistrovství ČR v rally do první etapy, která zahrnovala šest rychlostních zkoušek včetně tří nočních průjezdů. Celkem 67 ostrých kilometrů zvládl nejlépe David Štefan, následován Robertem Hordossym a Miroslavem Čížem, který jako jediný startoval s původní specifikací vozu Peugeot 208 v provedení R2.

V sobotu bylo na programu rovněž šest rychlostních zkoušek, o celkové délce 81 kilometrů. Čtyři testy se opět staly kořistí Davida Štefana, dvakrát zvítězil Robert Hordossy. Na třetím místě dojížděl pravidelně Miroslav Číž, pouze jednou byl po penalizaci čtvrtý a v jedné rychlostní zkoušce zaznamenal druhý nejrychlejší čas.

„Od začátku nám to sedlo, všechno klapalo. Páteční noční průjezdy byly super a moc jsem si je užil. V první etapě se nám podařilo vyhrát ve všech šesti testech a vyjeli jsme si poměrně slušný náskok. V sobotu jsme drželi svoje tempo, v prostřední erzetě jsem ale chyboval a musel couvat. To nás stálo několik vteřin.

V poslední sekci zapršelo, takže jsem zvolnil, abych se vyvaroval nějaké zbytečné chyby. Hodně nám pomáhají zkušenosti ze zahraničních startů, jsem si mnohem jistější a více si jízdu užívám,“ komentoval průběh závodu vítězný David Štefan, navigovaný Ondřejem Vichtorou.

„Očekával jsem, že se pojede ve vysokém tempu hned od první rychlostní zkoušky. Na úzkých a rychlých tratích v okolí Hustopečí není prostor na chyby, takže jsem rád, že jsme se dokázali držet Davida s poměrně malými časovými rozdíly. V sobotu jsem zkusil zatáhnout a podařilo se mi vyhrát první Šitbořice.

Nakonec jsme je zajeli nejrychleji i podruhé, ale nevím, jestli David nezvolnil. Hustopeče jsme si užili, a to včetně pátečních nočních průjezdů. Letos bylo navíc mnohem snesitelnější počasí, takže to byly dva příjemné dny,“ vysvětlil druhý Robert Hordossy, startující se svým dlouholetým navigátorem Štěpánem Palivcem.

„Hustopeče byly jako vždy krásné a náročné. Hodně rychlých pasáží a také šotolina, která je dnes na ostatních soutěžích spíše výjimkou. Za nás musím říci, že když už jsem se dostal do rozumného tempa, občas přišla nějaká chybička. Jednou jsme proletěli retardér, a za to jsme dostali penalizaci.

Tuším, že oproti turbu máme výkonový handicap, ale tentokrát mi chybělo srovnání se stejnými vozy. Je škoda, že se na poslední chvíli omluvil Dominik Brož, ten na šotolině umí a porovnání časů by pro nás bylo objektivnější,“ nechal se slyšet v pořadí třetí Miroslav Číž, startující s Jiřím Kalkusem.

„Hustopeče jednou z nejoblíbenějších rally našich posádek, vlastně nejen našich. A to samé platí pro fanoušky. A když zrovna nejedou závodní speciály, stačí pozorovat krásnou krajinu této vinařské oblasti.

Atmosféra Hustopečí je velmi návyková,“ dodal Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR.

 

PEUGEOT RALLY CUP CZ