Zprávy / Festivalové

Na Blues Alive G. Love & Special Sauce nebo Robert Finley

Na Blues Alive G. Love & Special Sauce nebo Robert Finley

redakce | Zprávy / Festivalové | 21.06.2023

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu v Šumperku již po sedmadvacáté, přidává k dosud oznámeným účinkujícím jako Tommy Castro, Alvin Youngblood Hart nebo Bernard Allison další velká světová nejen bluesová jména i doprovodné programy.

Do Šumperka přijede po dvaceti sedmi letech od prvního tuzemského koncertu americká legenda blues, funku a hip hopu G. Love & Special Sauce. „Na jejich první vystoupení v Praze mnozí z nás vzpomínají bezmála se slzou v oku. Šlo o doposud jedinou příležitost se naživo s celým dokonale šlapajícím trojčlenným strojem setkat. V průběhu času formace přidávala do svého stylu další příměsi - rockovou, psychedelickou, folkovější či naopak funkovější, jazzovou i soulovou. Základ, se kterým před skoro třemi dekádami ukázali, že se blues dá dělat jinak, je ale v jejich hudbě pořád,” vysvětluje dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.


V Šumperku vystoupí také americký bluesový zpěvák Robert Finley, kterého objevil frontman The Black Keys Dan Auerbach. V jeho produkci vznikla dvě alba, která Finleyho v jeho šedesáti letech okamžitě zařadila do první ligy současné bluesové scény. Stylově je díky nevšednímu Auerbachovu citu propojila s Finleyho venkovskými kořeny a desky nesou výrazné autobiografické prvky.

Vůbec poprvé do Evropy a tedy i do Šumperka zavítá originální projekt Memphissippi Sounds Camerona Kimbrougha (vnuka Juniora Kimbrougha) a harmonikáře Damionan “Yella P” Pearsona. „Půjde o naprosto unikátní možnost setkat se s něčím zcela novým a přitom hluboko zapuštěným do těch nejdřevnějších mississipských kořenů. Memphissippi Sounds přijedou se svou originální muzikou vůbec poprvé do Evropy - a my budeme u toho,” láká Ondřej Bezr.

K dalším nově potvrzeným jménům patří baskytaristka Danielle Nicole, aktuální držitelka Blues Music Award v kategorii Instrumentalista roku, nebo první belgická kapela v historii Blues Alive Boogie Beasts. „Ta přiveze něco, na co budeme patrně dlouho vzpomínat. Špinavé rytmy, hypnotizující slide kytara, ječící foukací harmonika, hrubozrnně zkreslené zvuky,” dodává Ondřej Bezr. Zahraje také sedmičlenná polská formace Dark Leaves, dále britský písničkář James Harries, pražské power trio Cold Licks, kytarista Honza Ponocný s „one man band” projektem Cirkus Ponorka, písničkář Jakub Noha s kytaristou Petrem Bublákem, jedna z nejvýraznějších a také nejenergičtějších současných písničkářek Jana Štromská, kytarista a občasný zpěvák Jan Martinek, který letos slaví sedmdesáté narozeniny, kvarteto Readymade Backsliders a The Bladderstones, kteří na letošním Blues Alive oslaví deset let své existence.

Návštěvníci letošního Blues Alive se mohou také těšit na organizační novinky: „Rozvineme loni zavedený model dvou střídajících se pódií. Povýšíme Jam Stage na plnohodnotnou festivalovou scénu, na které budou vystupovat i výrazní zahraniční interpreti,” přibližuje další z organizátorů Štěpán Suchochleb.

Info

Blues Alive
16.–18. 11. 2023
Dům kultury, Šumperk
web festivalu

foto © se svolením festivalu Blues Alive

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Let It Roll kompletuje

redakce 17.05.2024

Hlavními taháky jsou žánrové hvězdy, ať už A.M.C., populární uskupení Rudim3ntal, které se vrací po pěti letech s novou show, nebo hitmakeři Netsky, Sigma, Sub Focus a Wilkinson.

Festival Bukolika odhalil lineup

redakce 16.05.2024

Dramaturgie Bukolika je typická představováním lokálních talentů na poli experimentální či elektronické hudby.

Proměna festivalu Deziluze

redakce 16.05.2024

U příležitosti letošního výročí bude Festival Deziluze věnovat zvláštní pozornost Kafkově odkazu.

Karneval marnosti na zámku Ptení

redakce 13.05.2024

Pomíjivost věcí, prázdnota a nicota světa, ve kterém nás čeká jen smrt – alespoň ty šťastnější. Tři dny plné hudby, tance a další zábavy na rozpadajícím se zámku.

Folkové prázdniny lákají

redakce 12.05.2024

Silné zastoupení bude mít letos americký kontinent - od old-time music z Apalačských hor přes americanu, gotický folk až po hudbu z Kolumbie, Mexika a Venezuely.

Místní Fesťák bude hostit Don Vito

redakce 11.05.2024

Náhlé změny rytmu, hravé bicí a vášnivé výkřiky nadšení. To je tříčlenné noise spoko roko až pomalu kórové komando Don Vito.

Na Pohode vystúpi Donny Benét, B-complex a veľa ďalších

redakce 11.05.2024

Kráľovná slovenského dnb B-complex predstaví na Pohode najväčšiu show, akú dosiaľ pripravila.

Beseda pohostí kanadskou raperku Backxwash nebo britské PVA

redakce 07.05.2024

Tvorba letos patrně největšího taháku Besedy, raperky Backxwash, vychází z žánrů jako jsou horrorcore, hip-hop, heavy metal, industriální metal nebo postrock.

MišMaš Párty se mění na MišMaš Mejdan

redakce 06.05.2024

Místo dvoudenního festivalu se uskuteční jednodenní mejdan.

Exit Festival se rozšiřuje

redakce 03.05.2024

Letošnímu ročníku festivalu, který se odehrává ve středověké srbské pevnosti, budou vévodit riffy Rage Against the Machine a Sepultury.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace