Čin roku provedli mezi kalužemi krve. Policisté zpacifikovali běsnícího vraha

  6:14
Vše nasvědčovalo, že to bude rutinní výjezd k rušení nočního klidu. Nakonec šlo o obrovské drama, při němž policisté Martin Piták a Filip Kříž z oddělení v Šumperku museli loni v říjnu tasit zbraně a při snaze zadržet ve Velkých Losinách běsnícího zdrogovaného vraha došlo i na dva výstřely. Jejich zákrok proti mladíkovi, jenž v drogovém amoku ubodal kamaráda a vrhl se i na ně, byl oceněn jako čin roku.

Šumperští policisté Filip Kříž (vlevo) a Martin Piták s prestižní cenou. | foto: Policejní prezidium

„Dostali jsme se do extrémní situace, na niž jsme nebyli připraveni. Důsledkem záplavy adrenalinu jsem si uvědomil, že nám šlo o život, až po skončení akce,“ vzpomíná Kříž, který si spolu s kolegou Pitákem v uplynulých dnech si za zákrok odnesli prestižní služební ocenění.

Podle Pitáka ani není možné se na takovou situaci předem připravit, jen si nacvičit postupy. „Snažil jsem si během tohoto náročného zákroku vše potřebné vybavit. Díky tomu jsem mohl v dramatické situaci obstát a vrátit se zdravý k rodině,“ říká i po čase s úlevou Piták.

Místo hádky či výtržnosti vražda

Hlídka vyjížděla loni 28. října do Velkých Losin kvůli oznámení obyvatel bytového domu. „Mysleli jsme, že jedeme k běžnému případu, který budeme moci vyřešit na místě. Bylo nám oznámeno, že na chodbě domu jsou opilí mladíci a ruší noční klid,“ popisuje Piták.

O obyčejnou hádku nebo výtržnost však nešlo. „Po vstupu do budovy jsme v patře uviděli světlo a postupovali tím směrem. Na chodbě byl mladý muž, který měl v ruce nůž a útočil na jiného mladíka ležícího bezvládně na zemi,“ vypráví policista s tím, že napadený ležel v tratolišti krve.

„Jako v apokalypse“. Policie popsala vraždu mladíka z Losin, zemřel i útočník

„Pachatel na opakované výzvy nereagoval a zaútočil i na nás. Museli jsme proto jednat rychle a po vyhodnocení situace a všech okolností nezbylo nic jiného než použít střelnou zbraň,“ přiblížil Piták.

Ten dvěma výstřely zasáhl agresora postupně do obou rukou. „Prioritou v daném okamžiku bylo ho odzbrojit. Poté začal několikaminutový vyčerpávající zákrok, který skončil jeho spoutáním,“ popsal Kříž.

Dvojici pomohli další tři přivolaní policisté. I tak ale měli všichni co dělat. Útočníkovi i oběti následně zasahující jednotky poskytly první pomoc a přivolaly záchrannou službu.

Scéna jako z hororu

V té chvíli ještě nikdo netušil, že osmnáctiletý mladík má v sobě směs alkoholu, THC, lysohlávek a meskalinu - psychoaktivní drogy ze skupiny alkaloidů, která se vyskytuje například v mexických kaktusech a jde o zakázanou látku. Odborníci se shodli, že takový drogový „koktejl“ nemohl přežít. Nakonec také na následky požití této kombinace v nemocnici zemřel.

Zachránit se nedalo ani napadeného sedmnáctiletého chlapce, útočník mu zasadil nejméně padesát bodných ran do obličeje, hlavy, hrudníku, zad i nohou. Použil dva nože, oba nakonec zlomil. „Smrt byla neodvratitelná. Šlo o zběsilý, neustávající, divoký útok,“ přiblížil už loni šéf krajské kriminálky Jan Lisický.

Sami ocenění policisté situaci popisují poměrně věcně a střídmě, právě Lisický ji ale přirovnal k výjevu jako z apokalypsy. Zní tak i shrnutí na webu policie popisující, za co bylo ocenění Čin roku uděleno.

31. října 2022

Připomíná spíše část scénáře k hororu: „Na chodbě narazili na kaluže krve, které se postupně zvětšovaly. V patře nalezli neznámou ležící osobu a nad ní klečel asi 150kilogramový muž,“ uvádí policie.

„Policisté ho marně vyzývali, aby se vzdal. Vtom zhaslo světlo (ovládané čidlem – pozn. red.) a po rozsvícení se muž se železnou tyčí blížil k policistům a vykřikoval, aby jej zastřelili,“ pokračuje zpráva.

„Praporčík Piták mířil velmi přesně a muže postupně trefil do obou paží. I přes tato zranění byla pacifikace téměř nemožná a pomohly až dorazivší posily,“ doplňuje podrobná zpráva popisující zločin.

O pár dní později zatýkali dalšího vraha

Prožití podobně hrůzné situace může na člověku podle psychologa Lubomíra Smékala zanechat stopy. „Záleží na osobnostní výbavě. Obecně lze říct, že to může u řady lidí vyvolat bouřlivé reakce a dlouhodobě negativně ovlivňovat jejich život,“ popsal psycholog.

Přirovnal to k takzvanému flashbacku, kdy se člověku vracejí záblesky minulosti a chová se tak, jako by se prožitá situace znovu opakovala.

Adrenalinové chvíle si přitom oba policisté na moc dlouho nevybrali. Jen o několik dní později totiž pátrali po podezřelém z dvojnásobné vraždy.

Vraha, kterého postřelili policisté, zabil koktejl různých drog a alkoholu

„Při pátrání po nebezpečném pachateli jsme se soustředili na místa, kde ještě žádná z hlídek nebyla, a spatřili jsme muže, který působil podezřele a odpovídal popisu,“ popsal Kříž. „Věděli jsme, že by mohl být ozbrojený, ale v tomto případě kladl jen minimální odpor a na výzvu s možností použití střelné zbraně zareagoval tak, že se vzdal,“ shrnul.

Ocenění za čin roku berou oba šumperští policisté jako uznání i závazek. „Dost jsme spolu o těch zákrocích mluvili. Každého člověka čekají v životě nejrůznější zkoušky, kterým musí čelit,“ řekl Piták. „Jsem rád, že jsme tuto velkou zkoušku zvládli. Osobně si myslím, že se nám v obou případech podařilo obstát s vysokou profesionalitou.“