Spolužák Vladimira Putina říká, že prezident Ruska nepoužije jaderné zbraně. Má spoustu dalších ohavných možností, jak poškodit Ukrajinu

Přidat na Seznam.cz

Prezident Ruska Vladimir Putin může vážně poškodit Ukrajinu, aniž by použil jaderné zbraně. Tento názor vyjádřil Jurij Švec, bývalý sovětský zpravodajský důstojník a spolužák ruského prezidenta Vladimira Putina, který žije ve Spojených státech. Uvedl to v rozhovoru se zakladatelem ukrajinského internetového média Gordon, Dmitrijem Gordonem.

„Když se mě ptali, zda použije Putin taktické jaderné zbraně, odpověděl jsem: ne, nepoužije. Z mnoha důvodů, a jedním z důvodů je, že má řadu jiných ohavných věcí, které může použít k urychlení, abych tak řekl, ke zhoršení situace na Ukrajině,“ řekl.

Místa, kde by také mohlo dojít k teroristickým útokům, uvedl Kyjevskou přehradu a Záporožskou jadernou elektrárnu.

„Jsou ohavné věci, které může udělat, aniž by se uchýlil ke skutečným jaderným zbraním. Navíc vražedná síla všech těchto věcí může dokonce přesáhnout rozsah použití jediné taktické jaderné nálože, vezměme si tu samou vodní elektrárnu Kachovka,“ řekl.

Kachovka už dnes v podstatě neexistuje.

Projekt War Mapper zveřejnil 20. června na Twitteru satelitní snímky Kakhovské přehrady v Chersonské oblasti, která byla poškozena v důsledku výbuchu Rusy.
„Nové satelitní snímky potvrzují, že nádrž Kakhovka již ve skutečnosti neexistuje. Zůstala jen samotná řeka Dněpr, několik přítoků a několik malých jezer v oblasti,“ píše se v tweetu.

Snímky nádrže byly pořízeny s rozdílem dvou týdnů – 5. června a 20. června.

Zdroj: Gordon, Warmapper