Lidé v Plzeňském kraji mají menší spotřebu vodu než obyvatelé ostatních šesti krajů

Domácnosti v Plzeňském kraji spotřebovaly loni denně v průměru 86,8 litru fakturované vody na osobu, což bylo meziročně o 1,6 litru méně. Proti průměru ČR to bylo o 2,6 litru méně, vyšší spotřeba domácností než v Plzeňském kraji je v sedmi regionech, nižší v šesti. Cena vody bez DPH vrostla za pět let téměř o čtvrtinu.

V regionu, který má velkou rozlohu a náročný terén, byl zaznamenán nejnižší podíl obyvatel zásobovaných vodou z vodovodů, a to 87,5 procenta. Proti republikovému průměru je to o 8,1 procentního bodu méně. Informace dnes zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni.

"Specifické množství fakturované vody v kraji činilo celkem za domácnosti, průmysl a ostatní spotřebitele 134,8 litru na osobu a den (meziročně o 1,8 litru více). V domácnostech to bylo v průměru na osobu 86,8 litru, tedy 64,4 procenta fakturované vody celkem," uvedl ředitel ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad. Nejvíce vody využívali Pražané, a to 111,2 l/osobu/den, nejméně lidé ze Zlínského kraje - 77,2 litru.

Cena vody bez DPH vzrostla v Plzeňském kraji od roku 2018 o 23,5 procenta na loňských 48,40 Kč za metr krychlový, což bylo druhé nejvyšší zdražení po Ústeckém kraji. Meziroční nárůst ceny vody v regionu činil 2,30 Kč/m3, stejně jako v celé ČR, kde loni voda stála průměrně 46,10 Kč/m3, za pět let o 21 procent víc. Nejnižší cena byla loni v Olomouckém kraji (38,90 Kč/m3) a nejvyšší v Ústeckém kraji (53,80 Kč/m3). Plzeňský kraj se v mezikrajském porovnání zařadil s cenou na pátou pozici, řekl Chlad.

Objem vyrobené vody činil loni v kraji téměř 29,9 milionu metrů krychlových, meziročně o jedno procento méně, za pět let její výroba klesla o 4,9 pct. Region se podílel na produkci v celé ČR 5,2 procenta, což bylo deváté místo mezi kraji. Fakturovaná voda pitná tvořila 83,6 procenta a její objem se meziročně snížil o 1,2 pct na 24,97 milionu metrů krychlových. V porovnání s rokem 2018 klesl objem pitné vody dodané domácnostem o 1,5 pct na loňských více než 16,22 milionu metrů krychlových, meziročně o dvě procenta. Pitná voda fakturovaná ostatním odběratelům dosáhla objemu 8,9 milionu metrů krychlových a za pět let se její spotřeba snížila o 2,4 pct, meziročně se zvedla o sedm procent.

Délka vodovodní sítě se loni zvýšila na 4640 kilometrů, což je za pět let zvýšení o 4,4 procenta. Podíl ztráty vody v potrubí se v regionu za pět let snížil ze 17,5 na loňských 14,7 procenta, což znamenalo sedmé místo mezi kraji ČR, kde dosahovala průměrná ztráta vody v potrubí také 14,7 pct.*

/ČTK/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down