Zde může být vaše reklama.

Kádr je konsolidovaný Jílek: Věřím, že nám Juliš pomůže a góly dávat bude

Jílek: Věřím, že nám Juliš pomůže a góly dávat bude

foto: Petr Pelíšek

21. 06. 2023 - 10:00

Hned na úvod přípravy zažil trenér SK Sigma Olomouc Václav Jílek něco, co není moc obvyklé. Má totiž v podstatě hotové složené kádru pro nový soutěžní ročník. Hanákům se podařilo zacelit mezery po všech odchodech a můžou se v klidu chystat na začátek FORTUNA:LIGY. „Jsme na začátku přípravy a máme víceméně kompletní kádr. To byla naše priorita, podařilo se to, co jsme chtěli. Z mého pohledu ale je kádr konsolidovaný a jsem spokojený,“ řekl Václav Jílek.

Jaká je nálada v týmu na startu přípravy?

Stejná jako v závěru sezony. Byl bych rád, kdybychom výkony a výsledky ze závěru sezony přenesli do začátku nové. Kluci jsou natěšení. Já mám úvody rád. Motivace a energie je u hráčů na malinko vyšší úrovni. Než se to rozdělí na ty, kteří hrají více a kteří méně. Myslím, že nálada je dobrá.

První mistrovský zápas čeká Sigmu za necelých pět týdnů. Příprava je krátká, jak bude vypadat?

První tři týdny budeme v domácím prostředí. Čeká nás klasický režim, přípravné zápasy odehrajeme ve Slatinicích. Máme menší změnu v realizačním týmu. K béčku se do pozice asistenta trenéra přesunul Vojta Smolák. Novým kondičním trenérem je Tomáš Oslzla, kterého jsme si vytáhli od mládeže. Bude to asi trochu změna. Následně nás čeká krátké soustředění v Maďarsku, kde nás čeká zajímavý zápas s Rapidem Vídeň. Další týden se budeme připravovat doma v Olomouci.

Jak jste spokojený se složením týmu?

Jsme na začátku přípravy a máme víceméně kompletní kádr. To byla naše priorita, podařilo se to, co jsme chtěli. Máme posilu na pozici útočníka. Chtěli jsme doplnit po odchodu Poulola stoperskou řadu. I to se povedlo. Máme jednoho hráče na zkoušku, uvidíme, jak to bude vypadat. Z mého pohledu ale je kádr konsolidovaný a jsem spokojený.

Byl pro vás Juliš variantou číslo jedna, nebo byly jiné možnosti?

Oťukávali jsme i jiné hráče, ale pro mě i pro klub byl Lukáš absolutní prioritou. Zná prostředí, trochu jsem sázel i na osobní vazbu. Máme spolu velmi dobrý vztah. On ví, co může čekat od nás a naopak. Povedl se mu půlrok v Olomouci a pro fanoušky je to zajímavé jméno. Lukáš má velkou chuť a motivaci, protože hostování na Ibize si možná užil, co se týče sluníčka, ale méně pokud jde o fotbal. Věřím, že nám pomůže a góly dávat bude.

Je to ale jiný typ než Chytil.

To je jasné. Něco mu bude proti Mojmírovi chybět, ale může přinést zase jiné věci. Typologie hráčů je trochu odlišná. Nechceme ale měnit herní styl, kterým jsme se prezentovali v závěru soutěže.

V Sigmě podepsal František Matys, to je pro fanoušky na Olomoucku v zásadě neznámá.

Když se podíváme na béčko, tak v něm nemáme tolik stoperů s přesahem v krátkém časovém horizontu směrem k áčku. Viděli jsme několik zápasů Franty za Vyškov. Hrál i hodně přes nohu. V závěru sezony sice nenastupoval, ale Vyškov měl asi už jiné priority. Je to hráč, který by se během roku měl v Olomouci adaptovat a ukázat skutečnou kvalitu. Jsem přesvědčen o tom, že pro to má veškeré předpoklady.

Je tedy tým na začátek přípravy již kompletní?

Není s námi pouze Vojta Křišťál. Dostal individuální tréninkový plán. Případně bude asi trénovat ještě s Jihlavou. S námi začne 1. července. Individuální program pak ještě mají Antonín Růsek a Filip Zorvan.

V klubu bude dál, znovu na hostování, pokračovat záložník Fortelný.

Na jaře jsme si od něj slibovali daleko víc ve smyslu herního zatížení a minutáže, ale zdraví mu nedrželo. Když ale nastoupil třeba za béčko ve Vlašimi, tak hrál výborně. Ukázal charakter i kvalitu. V závěru sezony pomáhal i nám v áčku. Je to hráč, který tady zatím ještě neukázal potenciál, který v něm je. Pevně doufám, že to bude rok, kdy mu bude držet zdraví a pomůže nám daleko víc.

Dojde ještě k nějakým kádrovým změnám, čekáte případně nějakou další posilu?

Vždycky se může stát, že se ale objeví nějaká možnost. Pak si musíme vyhodnotit, zda je to pro klub sportovně a ekonomicky výhodné. V tuhle chvíli si myslím, že je mužstvo kvalitní a konsolidované. Není to tak, že bychom měli nějakou prioritní volbu do některé řady. Za mě bychom měli být opět konkurenceschopní.

Nebyla šance, že by se do přípravy připojili nějací hráči z béčka?

Šance určitě byla. Ale k týmu přechází nový trenér Tomáš Janotka. Chtěli jsme, aby měl hráče pohromadě, vyzkoušel si je v utkáních a aby v přípravě nedocházelo k pohybům mezi áčkem a béčkem. Bavili jsme se samozřejmě o posunech některých hráčů. Ať už jsou to Jirka Spáčil nebo Štěpán Langer, kteří již do áčka nakoukli. Oba však měli delší výpadek a konkurence je u nás velmi slušná. Chceme mít oba týmy pohromadě a zbytečně netahat k sobě hráče, kteří by následně neměli tak velké vytížení jako v béčku. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, jsme zvyklí na to, že se až pět hráčů z béčka posunulo do přípravy k áčku. Teď jsme se rozhodli takto, nemyslím si, že je to špatný model. Nikdo neříká, že za tři týdny to nebude jinak.

S jakým cílem půjde Sigma do nové sezony?

Chtěl bych, aby cílem mužstva bylo najít v sobě vyšší vnitřní ambici. Abychom se dlouhodobě prezentovali kvalitní výkonností a neměli takové propady. Myslím si, že to byl hlavní důvod, proč jsme nevyšplhali o nějakou příčku výš. Mužstvo na to má schopnosti a dovednosti. Chci u hráčů vidět sebereflexi a touhu. Půjdeme po mentální stránce, aby motivace hráčů byla na vyšší úrovni a byli jsme schopni zápasy lépe dohrávat.

Další články