V soutěži Mladý záchranář předvedli školáci z Teplic nejlepší výkony ze všech
Foto: HZS Ústeckého kraje
Teplice

Terezín - V městě Terezín proběhlo 14. června 2023 krajské kolo soutěže Mladý záchranář. Tato soutěž je určena dětem druhého stupně základních škol. Žáci v rámci soutěže osvědčí své znalosti z oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí, které získávají v průběhu výuky na školách.

Krajské soutěže se zúčastnila vždy dvě družstva z okresních soutěží, které proběhly na všech územních odborech Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje na jaře letošního roku.

Jednotlivá stanoviště byla vytvořena tak, aby děti využily svých teoretických znalostí, ale i praktických dovedností. Některá stanoviště byla pro děti náročnější a často se při řešení úkolů zapotily. Novinkou bylo pro děti stanoviště s využitím modelových situací, kde se hodnotily výkony hned z několika oblastí. Na jednom z nich děti ošetřovaly otevřenou krvácející zlomeninu na špatně přístupném schodišti, kdy musely člověka nejen ošetřit, ale vyhodnotit možnosti jeho transportu a přivolat prostřednictvím tísňové linky pomoc záchranářů. Na dalším jiném stanovišti měly děti za úkol ošetřit chemickou popáleninu u dvou zraněných. Musely najít a vyhodnotit podle výstražných tabulek o jakou chemikálii se jedná a zároveň přivolat na místo záchranku.

Všechny zúčastněné děti dokázaly, že jsou schopny zachránit lidský život! Při přípravě stanovišť organizátoři využili prostředí Hlavní pevnosti Terezín a dětem vyzkoušet si práci hasičů při vyhledávání ve ztížených podmínkách, kdy se musely pohybovat v podzemí.

Všechny děti byly dobře připraveny a družstva prošla soutěží s dobrými výsledky. Zvítězilo družstvo Základní školy Buzulucká z Teplic, druhé skončilo družstvo Základní školy Aloise Klára z Úštěka a o jediný bod za nimi, se na třetí příčce umístilo družstvo ze Základní školy kpt. O. Jaroše z Loun.

Celkové pořadí:
1. ZŠ Buzulucká, Teplice
2. ZŠ Aloise Klára, Úštěk
3. ZŠ a MŠ kpt. O. Jaroše, Louny
4. Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří
5. ZŠ a MŠ Libouchec
6. ZŠ U Stadionu, Litoměřice
7. ZŠ Lipenec
8. Sportovní soukromá ZŠ Litvínov
9. ZŠ Bílá Cesta Teplice
10. ZŠ a MŠ Děčín IV, Máchovo nám.
11. ZŠ Litvínov - Hamr
12. ZŠ Údlice
13. ZŠ A. České, Ústí nad Labem
14. ZŠ Děčín II, Kamenická

2106terezin1

Soutěž pořádal Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje, Krajským sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sportovním klubem hasičů Ústeckého kraje, Městem Terezín, MEDIC Ústí nad Labem, Sborem dobrovolných hasičů Terezín a sdružením „Terezín - město změny“. Velké poděkování patří Ústeckému kraji za finanční podporu soutěže.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru