Každoroční žebříček padesáti nejlepších restaurací světa letos ovládla peruánská Lima. První místo u příležitosti udělování cen World’s 50 Best Restaurants ve Valencii získala v úterý restaurace Central, která nyní drží kromě titulu nejlepší restaurace v Jižní Americe i titul historicky první jihoamerické restaurace, která se probojovala na první místo.

Virgilio Martínez a Pía Léon nabízejí v Central fine dining na základě tradičních peruánských ingrediencí a technik od roku 2008. Koncept menu má hosty provést patnácti různými peruánskými ekosystémy, rozdělenými do kategorií podle nadmořské výšky.

Peruánská hlavní metropole se však pyšní dalšími třemi podniky, které se do letošní top padesátky dostaly. Na šestém místě se umístila restaurace Maido, na 28. restaurace Kjolle, která je zároveň v seznamu poprvé, a 47. místo získala restaurace Mayta.

Top pětce pak kromě Central dominovalo Španělsko. Na druhém místě se umístila barcelonská restaurace Disfrutar, která je tak v současnosti nejlepší restaurací v Evropě.

Třetí místo získala madridská Diverxo, čtvrté baskická Asador Etxebarri a páté pak skandinávská restaurace Alchemist sídlící v Kodani. Španělsko následně získalo ještě další tři nižší příčky.

Barcelonská restaurace Disfrutar / Foto Adria Goula Sarda

Do seznamu se v rámci Evropy dále probojovalo pět restaurací z Itálie, čtyři z Francie, mezi nimiž stojí za zmínku například restaurace Table by Bruno Verjus, která se v žebříčku objevila poprvé a hned obsadila desáté místo, a tři londýnské podniky.

V Asii slaví úspěch Bangkok, jehož dvě restaurace se v žebříčku objevily vůbec poprvé a hned v první dvacítce, Le Du na patnáctém místě a Gaggan Anand na sedmnáctém místě. Nejlepší restaurací regionu je však singapurská Odette. Nejlepší restaurací v Severní Americe, která si polepšila z loňského 33. místa na letošní osmé místo, je newyorská Atomix. V regionu Blízkého východu a Afriky pak vyhrál s jedenáctou příčkou dubajský nováček Trèsind Studio.

Letošní top padesátka zahrnuje restaurace z 24 zemí napříč pěti kontinenty, přičemž se dvanáct z nich v seznamu objevilo poprvé. Protože první místo je v soutěži možné získat pouze jednou, Central se nyní přesouvá na seznam Best of the Best k restauracím, jako jsou kodaňské Geranium a Noma, newyorská Eleven Madison Park nebo The Fat Duck poblíž Londýna.