Violoncellista Vilém Vlček získal Cenu Jiřího Bělohlávka

Pátým laureátem Ceny Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let se stal violoncellista Vilém Vlček. V průběhu Open Air koncertu na Hradčanském náměstí v Praze, kterým Česká filharmonie pod taktovkou amerického dirigenta Keitha Lockharta ukončila svou 127. sezonu, mu cenu předala Anna Fejérová, choť zesnulého šéfdirigenta prvního českého orchestru.

Pětadvacetiletý Vilém Vlček je absolventem Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy ve třídě Mirka Škampy a Martina Škampy. Od roku 2018 studuje na Musik-Akademie Basel ve třídě Danjulo Ishizaky. Jako sólista vystupuje s řadou orchestrů, např. Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Basilejským komorním orchestrem, Lucernským symfonickým orchestrem nebo Kaunaskou filharmonií a představil se publiku ve více než třech desítkách států Evropy a Asie, Afriky a Ameriky. Stal se držitelem první ceny na violoncellové soutěži v Liezenu, soutěži Talents for Europe, Heranově violoncellové soutěži, Soutěži českých konzervatoří, Soutěži Bohuslava Martinů a je držitelem švýcarského ocenění Rahn Music Prize 2022. V květnu letošního roku zvítězil jako druhý Čech po Radku Baborákovi v prestižní mezinárodní soutěži v Markneukirchen.

V komisi, která rozhodovala o udělení Ceny Jiřího Bělohlávka, zasedli stejně jako v předchozích ročnících vedle Anny Fejérové a šéfredaktora časopisu Harmonie Luboše Stehlíka zástupci institucí, s nimiž Jiří Bělohlávek v posledních letech svého života nejintenzivněji spolupracoval – za Pražské jaro Roman Bělor, za PKF – Prague Philharmonia Jan Fišer, za Hudební akademii múzických umění Irvin Venyš a za Českou filharmonii Jiří Vodička a David Mareček.

Cena Jiřího Bělohlávka je spojena s vystoupením na příštím Open Air koncertu České filharmonie, na němž pod taktovkou Petra Altrichtera přednese Rondo g moll Antonína Dvořáka, a s peněžitou odměnou 30 tisíc korun, kterou v letošním roce věnovali členové Dynamického klubu dárců České filharmonie Jan Stejskal a Jan Král. Vilém Vlček dále dostal diplom v podobě grafického listu, jehož autorem je malíř Jiří Voves, blízký přítel Jiřího Bělohlávka, který navrhl i jeho náhrobek na Vyšehradském hřbitově.

V roce 2019 získala Cenu Jiřího Bělohlávka hornistka Kateřina Javůrková, v roce 2020 dirigent a violoncellista Robert Kružík, v roce 2021 houslista Jan Mráček a loni tenorista Petr Nekoranec, jenž se na letošním Open Air koncertu České filharmonie přednesl několik árií z oper Wolfganga Amadea Mozarta.

Sdílet článek: