Pavel Boháč, Martin Pop, Karel Kozák a Ladislav Novotný. To jsou jména hasičů, kteří si v hasičské soutěži Slezská Harta dopluli minulý týden pro 3. místo.

Pane Boháči, my dnes slavíme 70. let od založení přerovských hasičů. Vy jste k těm oslavám společně s týmem minulý týden přidal i bronzovou medaili, kterou jste si dovezli ze Slezské Harty – ze soutěže ve vodním záchranářství. Mohl byste popsat o co v té soutěži šlo a z jakých disciplín se skládala?

Ta soutěž se skládá z toho, že ve třiceti minutách musíte absolvovat pět disciplín. První disciplína je první pomoc. Přijdete ke stanovišti, kde dostanete papírek o tom, co se figurantovi stalo, a záchranka vyhodnotí, jestli jste se figurantovi věnovali podle předpisů. Další disciplíny jsou plavba na raftu, záchrana tonoucího z vody, hod házečkou a kruhem, slalom člunem, zajetí do garáže člunem a nejtěžší disciplína je plavání. Jde o to, že musíme uplavat 50 metrů k lodi, tam se vezmou dva padesátikilové barely a musíme s nimi doplavat zpátky. Nám se to podařilo pod 3 minuty.

Trénovali jste na tuto soutěž?

Ano, měli jsme dva tréninky. Ale na soutěži jsme byli už i minulý rok, kdy jsme obsadili 5. místo. Takže jsme trochu už věděli do čeho jdeme.

Kde jste trénovali?

V Oseku na Jadranu.

Byla tato soutěž celorepubliková? Dalo by se tedy říci, že jste 3. nejlepší hasičský tým z České republiky?

Ano, je to přesně tak. Před námi se umístila akorát Praha a na druhém místě byl Cheb. Každý kdo na soutěž přijede, chce co nejlepší výsledek. Jsou tam i krásné ceny pro výherce.

Jak dlouho jste hasič?

Teď to bude 9. rokem.

Utkvěl vám v hlavě za tu dobu nějaký konkrétní případ, výjezd, který vám zůstal v hlavě? Ať už svoji složitostí nebo příběhem?

Největší sranda je asi sundávání koček ze stromů. Lidé si myslí, že je to jednoduché, ale kolikrát tomu opravdu tak není. Kolegovi se například na jednom z výjezdů kočka zakousla do ruky a musel s ní lézt po žebříku až dolů. Takže v jedné ruce měl zakouslou kočku a druhou rukou ručkoval dolů, to je sranda. Zbytek případů je složitější, nejhorší výjezdy jsou k autonehodám, kde jsou děti.

Pojedete i na příští ročník soutěže Slezská Harta?

Chtěli bychom, a rovnou bychom chtěli zaútočit ještě výše než letos. Tak doufejme, že se to podaří.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..