INZERCE

Neprůhledná skupina IC, napojená na Rusko, stojí i za projektem opravy zámku Protivín v jižních Čechách. O zámku tvrdila, že ho chce přestavět na luxusní rezidence pro malajského krále. Foto: IC Group

Na ministerstvu dopravy pracuje exbankéř, který působil ve strukturách skupiny, jež v Česku protáčí tajemné peníze

Peter Merežko býval českým top bankéřem: 16 let působil v Živnostenské bance, poté téměř 5 let v České spořitelně, 5 let pracoval pro poradenskou společnost EY, 19 let působil u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Od dubna 2022 je radou na ministerstvu dopravy, což je při jeho veřejně dostupném curriculum vitae nečekaný pokles. V jeho životopise, zveřejněném na profesní síti LinkedIn, ovšem chybí Merežkovo celkem zásadní angažmá. A to ve skupině IC Group, která je v České republice prezentována jako investiční nástroj malajské královské rodiny. Hlavní roli v této skupině ale hraje kapitál neznámého původu. Na fond a spřízněnou skupinu IC Group jsou navíc navázáni i lidé z Ruska a Tádžikistánu.

Českou republikou loni prolétla zpráva, že na tuzemský trh vstupuje fond malajské královské rodiny, který tu za asistence skupiny IC Group hodlá investovat. Například do zámku v Protivíně, který je jeho nejznámějším veřejným projektem. Tématu se věnuje podrobně novinář Daniel Novák ze serveru Seznam Zprávy například ZDE.

Redakce Seznam Zpráva ale například zjistila, že podíl malajského sultána ve fondu je jen devět procent.

„Odkud pochází největší část kapitálu ve skupině, není známo. Jisté však je, že se firmy navázané na skupinu snažily v Česku získávat peníze od investorů. Od těch drobných na neregulovaném finančním trhu, i od movitějších investorů prostřednictvím fondu kvalifikovaných investorů,“ tvrdí novinář Daniel Novák, který odkrývá tajemnou strukturu.

Jedno jméno mu ale dosud unikalo – nynějšího rady na ministerstvu dopravy – exbankéře Petra Merežka.

Petr Merežko začal ve struktuře IC působit vstupem do IC EDUCATION EU s.r.o. 6. ledna 2020. Následně se objevil i v dalších firmách, spadajících do skupiny IC – akciových společnostech THE ROYAL MICRO FUND OF KELANTAN, THE ROYAL MICRO FUND OF KELANTAN, IC GLOBAL MICRO FUND, IC INVESTMENT FUND CZECHIA SICAV, IC GLOBAL MACRO FUND. Dále pak působil ve statutárních orgánech IC – CENTRAL EU HOLDING SE a IC – Financial Solutions Czech Republic Holding s.r.o.

Merežkovým souputníkem v několika zmíněných firmách z tajemné skupiny IC byla mimochodem známá postava české politiky a později hazardu Petr Vrzáň. V 90. letech byl poslancem za SPR-RSČ Miroslava Sládka, později rozšířil řady ČSSD, v roce 2013 se pak pokoušel politicky prosadit v SPOZ Miloše Zemana. V posledních letech byl Vrzáň pro změnu aktivní v SPD, upozornil Seznam Zprávy. Následně se pak objevil mezi podporovateli Trikolory. Kromě politické kariéry se Vrzáň angažoval v hazardu. Nejprve v kasinu Happy Day jako manažer, poté byl výkonným ředitelem lobbistického Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů výherních automatů.

„Mezitím se v předminulé dekádě stačil na čas stát šéfem oddělení dohlížejícím na hazard na ministerstvu financí,“ připomněl server Seznam Zprávy.

Ale zpět k Petrovi Merežkovi: ten působil veskrze od jara 2020 do jara loňského roku ve zmíněných firmách skupiny IC v dozorčích radách nebo jako člen představenstva, potažmo jako jednatel ve společnostech s ručením omezeným.

Od dubna loňského roku je ale Petr Merežko ministerským radou na ministerstvu dopravy. V profesní síti LinkedIn ale není od řady jiných angažmá Petra Merežka o působení ve skupině IC ani čárka.

Ekonomický deník se proto obrátil na ministerstvo dopravy s několika otázkami.

Otázky Ekonomického deníku na angažmá Petra Merežka na ministerstvu dopravy. Foto: Jan Hrbáček

„Pan Petr Merežko byl přijat do služebního poměru v ministerstvu dopravy na referentské služební místo s účinností od 1. 4. 2022, a to na základě úspěšně absolvovaného výběrového řízení, které bylo pro obsazení služebního místa vyhlášeno dle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě,“ začal odpovědi mluvčí ministerstva František Jemelka.

Merežko byl podle něj jako státní zaměstnanec zařazen na pozici ministerský rada pro obor č. 51 – Doprava.

Petr Merežko. Foto: LinkedIn

„Plní úkoly vyplývající z oborů služby stanovených pro dané služební místo a uvedených v rozhodnutí o přijetí do služebního poměru a zařazení na služební místo, povinnosti vyplývající z interních předpisů ministerstva dopravy,“ uvedl dále Jemelka.

Exbankéř Merežko pak dle resortu dopravy plní zejména tyto úkoly:

a)      spolupráci po věcné stránce v rámci své působnosti na přípravě, správě a realizaci programů spolufinancovaných ze státního rozpočtu a fondů EU,

b)      zajišťování koncepční, normotvorné a odborné činnosti ústředního orgánu státní správy týkající se dopravní infrastruktury všech dopravních módů,

c)       zadávání studií proveditelnosti a územně technických studií pro rozvoj dopravní infrastruktury všech dopravních módů,

d)      zpracovávání koncepčních záměrů rozvoje a modernizace infrastruktury dopravních cest v souladu s dopravní politikou ČR ve vazbě na rozvoj evropské dopravní infrastrukturní sítě a řešení podnětů souvisejících s modernizací a rekonstrukcí infrastruktury dopravních cest,

e)       posuzování a zpracovávání stanovisek ke koncepčním materiálům dopravní infrastruktury,

f)        vypracovávání stanovisek k investičním záměrům akcí dopravní infrastruktury,

g)      činnosti v pracovních komisích ve věcech dopravní infrastruktury,

h)      hodnocení projektů týkajících se všech módů dopravní infrastruktury pro možnost čerpání finančních prostředků z veřejných rozpočtů, prostředků OPD a prostředků ostatních fondů EU včetně kontroly a vyhodnocování realizace těchto projektů,

i)        účast v komisích pro posuzování a hodnocení nabídek uchazečů o veřejné zakázky,

j)        zajišťování stanovisek k návrhům rozpočtu a rozpočtových opatření SFDI,

k)       zajišťování a koordinace technické politiky, technického rozvoje a výzkumu,

l)        hodnocení dotačních titulů pro čerpání prostředků EU v oblasti dopravní infrastruktury v gesci MD,

m)    spolupráce na zabezpečení plnění úkolů vyplývajících z Politiky územního rozvoje a Strategie regionálního rozvoje.

Nemůžeme nikoho diskriminovat, tvrdí ministerstvo

Když se Ekonomický deník ministerstva zeptal, zda je mu znám nezpochybnitelný fakt, že Petr Merežko předtím působil ve strukturách skupiny IC, sídlících mimo jiné v Dominikánské republice, která se vydává za banku a je známa např. z pochybného nákupu roušek v době covidu či například z případu podezření z praní peněz fondu malajské královské rodiny, který tu za asistence skupiny IC Group údajně investuje, tiskový zástupce resortu odvětil:  

„I kdyby ministerstvo dopravy mělo tyto informace, tak ve smyslu zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, nemůže dojít k diskriminaci osob, resp. uchazečů o výkon státní služby. Pro účast ve výběrovém řízení byly ze strany pana Merežka splněny všechny povinné náležitosti stanovené v § 25 zákona o státní službě, kdy jednou z těchto náležitostí je podle § 25 odst. 1 písm. d) zákona o státní službě bezúhonnost. Předpoklad bezúhonnosti se osvědčuje výpisem z evidence rejstříku trestů, přičemž výpis z evidence rejstříku trestů pana Merežka neobsahoval žádné informace o jeho případném odsouzen.“

„V případech, kdy se státní zaměstnanec dopustí trestného činu, je nutné jeho podrobnější posouzení, resp. posouzení splnění náležitostí obsažených v § 48 zákona o státní službě. Na základě usnesení o zahájení trestního stíhání pro úmyslný trestný čin nebo trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti zprostí služební orgán státního zaměstnance výkonu služby až do skončení trestního stíhání. Státní zaměstnanec se dále zprostí výkonu služby, byl-li vzat do vazby, a to po dobu jejího trvání. Podle § 77 odst. 1 písm. k) zákona o státní službě má státní zaměstnanec povinnost oznámit služebnímu orgánu bez zbytečného odkladu, že je proti němu zahájeno trestní stíhání a v jaké věci. Nesplnění této povinnosti je porušením služební kázně. Taktéž orgány činné v trestním řízení v souladu s § 48 odst. 2 zákona o státní službě neprodleně vyrozumí služební orgán o vydání usnesení o zahájení trestního stíhání nebo o vzetí státního zaměstnance do vazby. Nic z tohoto v případě pana Merežka nestalo,“ konstatuje resort dopravy.

Na otázku, zda Petr Merežko informoval ministerstvo o svém předchozím působení v životopise, mluvčí doplnil:

„Pro účast ve výběrovém řízení byly ze strany pana Merežka splněny všechny povinné náležitosti stanovené zákonem č.  č. 234/2014 Sb., o státní službě. Jednou z povinností k účasti na výběrovém řízení je i předložení strukturovaného životopisu s předešlými pracovními zkušenostmi.“

Na dotaz, zda ministerstvo nepovažuje předchozí angažmá Petra Merežka za problém, František Jemelka odpověděl:

„Jedná o referentskou pozici bez rozhodovacích pravomocí. Lze tady opět zopakovat, že uchazeč ve výběrovém řízení splnil všechny požadavky stanovené zákonem č.  č. 234/2014 Sb., o státní službě, tedy i bezúhonnost. Výběrové řízení proběhlo transparentním a nediskriminačním způsobem.“

Ekonomický deník v této souvislosti připomíná, že ve strukturách skupiny IC působil také předseda dozorčí rady České exportní banky Rudolf Rabiňák, který po odhalení této informace na post předsedy dozorčí rady ČEB rezignoval.

Ekonomický deník položil prostřednictvím ministerstva otázky také Petrovi Merežkovi, resort ale odmítl odpovědi zprostředkovat. Není běžné, aby bankéři v jeho věku mířili do ministerských struktur na posty řadových referentů.

„Tyto otázky lze položit v občanskoprávní a soukromé rovině přímo dotazovanému. Ministerstvo dopravy v pracovně právním vztahu výkonu státní služby nebude zprostředkovatelem pořadovných odpovědí,“ uzavřel odpovědi ministerstva mluvčí František Jemelka.

Ekonomický deník proto kontaktoval Petra Merežka napřímo telefonicky, na otázku, zda bude s médiem komunikovat odvětil: „Určitě ne.“

Ekonomický deník poté připomněl, že mu prostřednictvím ministerstva zaslal několik otázek.

„Žádné jsem nedostal,“ zareagoval.

Na otázku ohledně angažmá ve skupině IC pak Merežko odvětil: „Já jsem tam skončil a už s tou společností nemám nic společného. Nebudu se k tomu vyjadřovat, pro mně je to uzavřená záležitost,“ dodal zkroušeně Petr Merežko.

Ruská, tádžická i česká stopa

IC Group o sobě na webu tvrdí, že je tradiční poradenská, investiční a bankovní mezinárodní skupina.

„Spravujeme aktiva pro silné rodinné investory s důrazem na soukromý přístup, tradici, transparentní jednání a unikátní aplikovaná řešení. Využíváme generační zkušenosti našich investorů z celého světa, které jsou ověřeny po staletí. IC Group aktivně rozšiřuje své působení v několika částech světa. Zejména v Evropě, Malajsii, na Středním východě, ve střední Asii, na Dálném východě a v Jižní Americe, v různých finančních nebo obchodních oblastech prostřednictvím společných investičních nebo bankovních aktivit s našimi dlouhodobými důvěryhodnými partnery a investory v rámci investičních programů. IC Group je založena na týmu se silnou kulturou vlastnictví,“ lze se dočíst na webu skupiny.

Pravdou ovšem jest, že v jejích strukturách působí či působili podnikatelé z Ruska a Tádžikistánu Hasan Kučakov a Bakhriddin Nažmudinov.

Jak zjistil Seznam Zprávy ve firmě působil i podnikatel Pavel Bodlák, který čelí více než dvousettisícové exekuci.

Ve veřejně dostupných zdrojích pak lze dohledat jiná napojení na další české občany. Již zmíněného Petra Vrzáně, Ladislava Ornsta, který se angažuje ve vodíkovém byznysu nebo Martina Kloučka. Tato, ale i další, jména procházejí mimo jiné i společností BLACK TIGER HOLDINGS COMPANY nebo zapsaným spolkem KP58 Brass Band.

Jan Hrbáček