Reklama
Dnes je úterý 30.04.2024     svátek má Blahoslav

Slavnosti uctí výročí císařské korunovační návštěvy i smrt pana Zdeňka na Špilberku

FOTO z roku 1888. Snímek gobelínů, které zdobily sál na brtnickém zámku do roku 1930. Na snímku vpravo je aktuální stav tohoto sálu.  Foto: archiv E. García Salase
FOTO z roku 1888. Snímek gobelínů, které zdobily sál na brtnickém zámku do roku 1930. Na snímku vpravo je aktuální stav tohoto sálu. Foto: archiv E. García Salase

22.6.2023 Kultura/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Staletí Brtnice zní podtitul druhého ročníku slavností Art Brtnice, které se od 23. do 25. června odehrají na tamním zámku. Série společně organizovaných kulturních akcí Spolku zámek Brtnice a Města Brtnice připomene nadcházející historická výročí města i širšího okolí. 


„V pátek 23. června uplyne přesně 300 let ode dne, kdy císař Karel VI. navštívil při cestě za svou pražskou korunovací město Brtnici,“ připomíná španělský houslista Eduardo García Salas, hudební badatel, organizátor akcí na brtnickém zámku a předseda Spolku zámek Brtnice.  


Hned následující den, sobota 24. června, bude dnem 400. výroční úmrtí posledního majitele zámku Brtnice z rodu Valdštejnů, hraběte Zdeňka Brtnického IV. z Valdštejna. Právě tato dvě výročí jsou hlavním motivem připravovaného programu. 

 

Slavný pobyt císaře
Jak připomíná García Salas, dorazil rakouský císař Karel VI. do Brtnice v odpoledni 23. 6. roku 1723. Slavnostní momenty jeho následného pobytu dodnes (mimo četné zápisky) zachycují dochované obrazy na stěnách zámeckého erbovního sálu z dílny Karla Františka Töppera. 


„S přesností téměř dokumentární tak dodnes na zámku Brtnice můžeme spatřit chvíle císařova slavnostního vjezdu do města, scény jeho setkání se zdejšími zástupci světské i duchovní moci, stejně jako intimnější chvíle podvečerní zámecké hostiny,“ popisuje García Salas. 


Císař přicestoval se svým doprovodem i manželkou Alžbětou Kristýnou a dcerami Marií Annou a Marií Terezií (budoucí císařovnou Marií Terezií Habsburskou). 
Se svými nejbližšími se císař na dva dny ubytoval na zámku. Druhého dne, 24. června 1723, stvrdil městu Brtnici jeho status i práva tržních privilegií. 


„Vrcholem císařova pobytu se stala následná velkolepá mše svatá, celebrovaná za jeho přítomnosti v klášterním kostele sv. Karla Boromejského a blahoslavené Giuliany z Collalto. Spolu s manželkou pak, zanechav své dvě dcery v péči brtnického hradního pána, ještě téhož dne vyrazil přes Jihlavu do Prahy, kde byl následně korunován českým králem,“ popisuje García Salas. 

 

Smrt na Špilberku 
Druhým významným dnem, který bude připomenut programem posledního červnového víkendu, je 24. červen roku 1623. Podle hodnocení E. García Salase v ten den zemřel ve vězení na brněnském Špilberku jeden z nejzajímavějších držitelů zámku Brtnice. 


Byl jím hrabě Zdeněk IV. Brtnický z Valdštejna, jedna ze třiceti vedoucích osobností českého stavovského povstání.
„Na Špilberku tak toho dne zemřel nejen předbělohorský politik a diplomat ovládající češtinu, latinu, němčinu, francouzštinu i italštinu, ale také jeden z prvních českých cestovatelů,“ podotýká předseda Spolku zámek Brtnice. 


Cestovní deník Zdeňka IV. Brtnického z Valdštejna, který se zachoval ve vatikánské knihovně, podle něho vypráví o cestách tohoto šlechtice po Francii, Itálii i Anglii. Popisuje např. i jeho audienci u královny Alžběty Anglické, anebo četné zážitky z návštěv londýnského kulturního života.


„Smrtí Zdeňka IV. Brtnického z Valdštejna tak neodešel pouze poslední majitel brtnického zámku z protestanské větve rodu Valdštejnů, ale také, ne-li první, pak patrně jeden z prvních Čechů, který osobně viděl, znal a slyšel hry světových renesančních dramatiků v čele s londýnským Shakespearem,“ konstatuje Eduardo García Salas.
 

Víkend k poctě osobností
Obě zmíněné události připomenou Město Brtnice a Spolek zámek Brtnice celovíkendovou sérií kulturních akcí v prostorách zámku.
 Pátek 23. 6. bude pojat jako Pocta výtvarná a divadelní. Od 15 hodin bude na zámku zahájen třetí ročník mezinárodní výstavy Hudba v obrazech, obrazy v hudbě k uctění památky díla portrétisty rodu Collalto, malíře Giovanni Battisty Bellucciho. Své obrazové vize objektu brtnického zámku letos na výstavě představí malíři z Čech, Mexika, Anglie a Španělska. 


Spolu s díly z předchozích dvou ročníků výstavy budou tyto práce od závěru roku 2023 prezentovány také v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. 
Hudbou vernisáž v Brtnici doprovodí členové North Czech Capella Teplice, když uvedou třetí větu Poco andante z Dvořákova kvintetu op. 77. 


Od 17.45 hodin naváže na vernisáž prohlídka zámku na téma Barokní zámek Brtnice a císař Karel VI. (collaltovská reprezentace). Návštěvníky provedou archeoložka Jana Mazáčková a Petr Žaža z Masarykovy univerzity Brno - Filozofické fakulty, Ústavu archeologie a muzeologie.


Od 19 hodin se pod renesančními arkádami na třetím nádvoří zámku odehraje poloscénické představení hry Spravedlivý trest (1631). Jejím autorem je současník Zdeňka Brtnického, nejznámější barokní autor španělského Zlatého věku Lope de Vega. Titul bude proveden v režii a překladu divadelníka Cyrila Navrátila.


Sobotní dění má podtitul Pocta hudební. Program 24. 6. otevře v 15 hodin veřejná přednáška Ondřeje Podavky o Zdeňkovi Brtnickém z Valdštejna k 400. výročí jeho úmrtí.
V 16.45 hodin bude následovat prohlídka zámku pro posluchače následného koncertu. Tématem prohlídky bude tentokrát Renesanční zámek Brtnice a Zdeněk Brtnický z Valdštejna (Valdštejnská rezidence). Návštěvníky opět provedou Jana Mazáčková a Petr Žaža.


Slavnostní koncert North Czech Capelly – komorního orchestru Severočeské filharmonie následuje od 18 hodin. Jak avizuje E. García Salas, maďarská mezzosopranistka Mónika Kertész v jeho rámci zazpívá Vivaldiho a Mozartovy árie. Česká houslová virtuoska Ludmila Pavlová zahraje slavné koncerty z Vivaldiho cyklu Čtvero ročních období.


„Hudba zazní mimo jiné k připomínce skutečnosti, že to byl právě hudbymilovný hrabě Collalto, syn hostitele císaře, kdo roku 1741 (tedy měsíc před smrtí skladatele) zakoupil od samotného Vivaldiho jeho poslední sbírku houslových koncertů,“ komentuje zvolený program koncertu houslista García Salas. 
Byl to také právě tento hrabě Collalto, kdo roku 1762 organizoval ve svém paláci ve Vídni první veřejný koncert malého, tehdy šestiletého Wolfganga Amadea Mozarta.

 

Ekumenická modlitba za smír
Víkendové kulturní akce na zámku se podle aktuální informace organizátora uskuteční pod záštitou Ministerstva kultury ČR. 
Na neděli 25. června ještě Spolek zámek Brtnice, město Brtnice a Farnost Brtnice společně chystají program v klášterním kostele sv. Karla Boromejského a Bl. Giuliany z Collalto. 


V 10 hodin zde započne Farní mše svatá, při které zazní Vivaldiho Gloria D-dur pro sóla, sbor, trubku, hoboj, smyčce a basso continuo. 
Následuje v 11.30 koncertní ekumenická bohoslužba celebrovaná zástupci víry protestantské, katolické a hebrejské. Společně se pomodlí za smír věcí lidských, tak těžce nalézaný ve všech časech, stejně jako i v dnešní křehké době. 
Zazní skladby katolické, evangelické a hebrejské duchovní tradice. V kostele vystoupí sopranistka Dana Dubová, mezzosopranistka Sylva Čmugrová, vybraní pěvci jihlavského Pěveckého sdružení Campanula a členové North Czech Capella. 


Všechny hlavní akce víkendu předznamenají už 21. a 22. 6. prohlídky zámku. Podle informace organizátorů bude vstupné na ně dobrovolné, včetně nočních prohlídek za svitu baterky. Kulturní program doplní prezentace vín z Moravy, Rakouska, Itálie a Španělska.
„Kultura a tradice spojují a vytvářejí svět. Chceme doufat, že těmito kulturními vzpomínkami se snad podaří připomenout, že se v srdci Vysočiny stále nachází poklad, jenž napříč staletími navzdory všem turbulencím a otřesům spojoval lid s ním spřízněný,“ uvažuje předseda Spolku Zámek Brtnice s přáním, aby se brtnický zámek co nejdříve navrátil do své slávy.


Eduardo García Salas se v posledních dvou letech snaží získat v Evropě donátora pro opravy chátrajícího brtnického zámku, anebo zájemce o jeho koupi. Jak na dotaz JL uvedl, aktuálně v tomto směru nedošlo k posunu. 


V předloňském roce se na zámku v rámci jeho postupného kulturního oživování uskutečnilo velké setkání současných příslušníků rodu Collalto, někdejších majitelů panství, v čele s dědičkou rodu, Isabellou princeznou Collalto e San Salvatore.


Za kulturní aktivity zahrnující koncert s přítomností dvaceti členů rodiny Collalto získali organizátoři druhou cenu v prestižní anketě Zlatá Jeřabina - Cena kraje Vysočina za kulturní počin roku 2021.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
12.04.2024 KulturaVýtěžek knihy s happyendem půjde na charitativní účely

„Knížce se daří,“ říká autorka v zimě vydané knihy No, co je Renáta Tomsová z Jihlavy, která svůj profesní život věnuje zpracování účetnictví a daní. Současně jako odborný ...

Komentáře (0)
14.04.2024 KulturaPříběh se jí rozvíjí při procházkách s buldokem

„Cílem bylo napsat lehké odpočinkové a možná i úsměvné čtení především pro dámy. Vím ale, že knížku čtou se zaujetím i pánové,“ říká ke své knize Sólo pro motýly Petra ...

Komentáře (0)
12.04.2024 KulturaČtyři nástrojové koncerty zazní během jediného večera

Hned čtyři stěžejní nástrojové koncerty zazní během jednoho večera v podání mladých sólistů, členů Filharmonie G. Mahlera Jihlava. Stane se tak 14. dubna při Jarním koncertu nazvaném ...

Komentáře (0)
12.04.2024 KulturaDělat věc na kšeft, to je začátek konce, podtrhuje umělecký šéf Horáckého divadla

Klasické drama Johna Steinbecka, dokumentární komedii o okolnostech založení a dalším směřování jihlavské hokejové Dukly, původní komedii o úřednici, která kvůli ezoterice „odkláněla“ ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaOrel mořský se vrátil zpět do přírody

V polovině loňského července našli v lokalitě hornocerekvického lomu tři chlapci vyhladovělé mládě orla mořského. I přes profesionální péči se zdravotní stav orla komplikoval, nakonec ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaPříznivci zachování staré tělocvičny nabídli městysi bobrovky na střechu

Jak JL už dříve informovaly, byl dřevěný objekt bývalé tělocvičny nad školním areálem ve Stonařově v srpnu 2023 Ministerstvem kultury ČR nepravomocně prohlášen za památkově chráněný. ...

Komentáře (0)
10.04.2024 KulturaJednašedesátá ochotnická Třešť dostála pověsti přehlídky s vysokou návštěvností

Vícedruhovou krajskou přehlídku TDJ hostil od 15. do 23. března Kulturní dům v Třešti. S tradicí od roku 1961 jde o jednu z nestarších divadelních přehlídek ochotnického divadla v republice. Festival ...

Komentáře (0)
09.04.2024 KulturaPo třiceti letech ožije na plátně kina Podskalák s Hašlerovými šlágry

Tradiční polenský divadelní spolek Jiří Poděbradský připravuje na úterý 9. dubna vzpomínkový večer. Jeho hlavním bodem bude přesně po třiceti letech projekce záznamu premiéry největší ...

Komentáře (0)
08.04.2024 KulturaSwingař z Carnegie Hall zazpívá s jihlavskou Melodií

Původem telčský swingový zpěvák Jan Smigmator bude 6. dubna hostem dvou koncertů Jihlavského smíšeného pěveckého sboru (JSPS) Melodie na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě. Koncerty ...

Komentáře (0)
07.04.2024 KulturaNávod, jak se potěšit

REGION - Vydal jsem si ji pro radost, tvrdí náš novinářský kolega Antonín Zvěřina z Jihlavských listů. Knížečka Básničky a jiné v sobě skrývá téměř čtyři desítky textů, většinou ...

Komentáře (0)
06.04.2024 KulturaZelenkova Elegance molekuly míří z Dejvic i do kin na Vysočině

Také kina po celé Vysočině se připojí 7. dubna od 19 hodin k přímému přenosu divadelního představení z Dejvického divadla v Praze Elegance molekuly. Letošní „dejvická“ projekce po ...

Komentáře (0)
05.04.2024 Kultura Výprava ze školy Havlíčkova si užila hudební zážitek v Rudolfinu

Také letos se žáci ZŠ Havlíčkova Jihlava vypravili do Prahy, aby se zapojili do vzdělávacích programů České filharmonie. Podle pedagožky Aleny Hromádkové je tato aktivita žáků jihlavské ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net