Na orloj se vrátily tři sochy apoštolů. Vloni je poničili vandalové
Zdroj: herminapress

Na orloj se vrátily tři sochy apoštolů. Vloni je poničili vandalové

Vytvořeno dne 22.06.2023

Na pražský orloj se po opravách vrátily tři sochy apoštolů, které loni v červenci poškodili vandalové. V 9:00 se už v okénkách památky vystřídalo všech 12 světců včetně svatých Matěje, Tomáše a Judy Tadeáše, kteří v minulých týdnech v defilé kvůli restaurování chyběli. 

Pražský orlojník Petr Skála ČTK řekl, že opravy i instalace soch zpět na místo se obešly bez problémů. Náklady na opravu soch byly 35.000 korun a pokryla je pojistka, dodal mluvčí Prahy Tadeáš Provazník.

Pachatelé loni při prohlídce orloje ve Staroměstské radnici rozbili prosklené dveře oddělující místnost s apoštoly od kaple. Padající sklo následně způsobilo na třech sochách řezné a různě hluboké defekty na polychromii i ve dřevě. "Před třemi nedělemi se apoštolové konečně mohli odstěhovat do restaurátorské dílny, pan (Jiří) Matějíček je opravil a dneska jsme je tam vrátili. Všechno je v pořádku," řekl Skála.

Provazník dodal, že původní sklo nahradilo bezpečnostní, které se v případě podobného incidentu, jako byl ten loňský, nevysype do stroje orloje. Jinak ale podle orlojníka není běžné, aby se návštěvníci chovali agresivně, naposledy v roce 2010 vandal zvenku poškodil sochu Hvězdáře. "Jinak s návštěvníky problémy nebývají," řekl Skála. Dodal, že momentálně nejsou v plánu žádné další práce a stroj funguje tak, jak má.

Orloj je přistavěný k jižní straně gotické věže Staroměstské radnice, která je národní kulturní památkou a jejíž stavba byla dokončena v roce 1364. Dlouho se věřilo, že orloj pochází z roku 1490. Ve druhé polovině 20. století se ale díky nálezu nových dokumentů zjistilo, že nejranější zmínka o orloji je datována k 9. říjnu 1410.

Zdroj: České noviny