Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Miculyčová je opět evropskou královnou ve freestyle BMX, kanoisté Fuksovi na medaili nedosáhli

Roli jedné z favoritek ustála a podruhé v řadě se stala evropskou šampionkou ve freestyle BMX. Iveta Miculyčová tentokrát oslavovala v Krakově v rámci Evropských her. K medaili měli blízko také bratři Martin a Petr Fuksovi, ale v závodě deblkanoí na 500 metrů nakonec obsadili páté místo. Za bronzovými Poláky zaostali o 39 setin sekundy. Zvítězili Italové Gabriele Casade a Carlo Tacchini.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlaté finálové jízdy Miculyčové ve freestyle BMX

Sedmnáctiletá česká cyklistka si v areálu v Krzeszowicích zajistila zlato s náskokem necelých tří bodů. Kateřina Jalůvková byla ve dvanáctičlenném finále olympijské disciplíny park sedmá. Stejné umístění vybojoval v soutěži mužů Tomáš Beran.

Bronzová medailistka z mistrovství světa Miculyčová vedla už po první jízdě a ve druhé své skóre ještě vylepšila na 82,33 bodu. "První jízdu jsem si nádherně zajistila, nehranila jsem, všechno se mi parádně povedlo a ve druhé jsem mohla zabodovat svým trikem backflip barspin, což je vlastně salto vzad s protočením řídítek," popsala Miculyčová.

Tento kousek před ní v závodě předvedla jen Američanka Hannah Robertsová. "Trénovala jsem na to dost dlouho, nechala jsem si to v podstatě v tajnosti, protože nikdo nevěděl, že to tady chci předvést. A padlo to tam," radovala se staronová šampionka.

Na novém triku pracovala dva měsíce. "Ale každý den, pořád pořád do molitanu, padesátkrát za den. Takže to nebylo o tom, že si to jen jednou skočím a hned jdu naostro, chtělo to pořádný trénink," přiblížila.

Na "bedně" se za ní stejně jako před rokem v Mnichově seřadily Kim Lea Müllerová z Německa a Francouzka Laury Perezová.

Bez cenného kovu skončila vítězka kvalifikace Nikita Rose Ducarrozová ze Švýcarska. Stříbrná žena z loňského MS a bronzová olympijská medailistka, jež získala evropský titul v roce 2021, měla v první jízdě pád a ve druhé se musela spokojit se čtvrtou pozicí.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále bratrů Fuksových v závodu na 500 metrů v kategorii C2

Fuksovi do finále postoupili přímo ze středečních rozjížděk. V polovině trati byli na šestém místě a ve finiši si lehce polepšili, ale na medaili to nestačilo. Starší Martin tak nerozšířil sbírku 15 medailí z mistrovství Evropy.

Z výsledku měl rozporuplné pocity. "Hodnotím to samozřejmě kladně, protože to byl nejlepší výsledek, co jsme s bráchou měli, a nejblíž medaili, co jsme kdy byli. Na druhou stranu jsem z toho smutný, že jsme byli takový kousek od medaile. Ale pětistovka je asi taková, že tam budou kousky," řekl Fuksa.

Deblkanoistky Denisa Řáhová s Martinou Malíkovou i čtyřkajak Anežka Paloudová, Adéla Házová, Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová uzavřely finálovou devítku.

Na dvousetmetrové trati si vybojovali finále v netradiční kategorii C2 mix Antonín Hrabal s Denisou Řáhovou. V semifinále naopak skončili Petr Fuksa, Řáhová a v kajaku Jakub Zavřel a Adéla Házová.

Brabcová se Smetanou stříleli o medaili

Na Evropských hrách usilovali o co nejlepší výsledek také střelci. Aneta Brabcová s Františkem Smetanou obsadili čtvrté místo ve střelbě smíšených týmů ze vzduchové pušky. V souboji o bronzové medaile prohráli s Danilem Sollazzem a Sofií Ceccarellovou z Itálie 8:16.

Česká dvojice prošla z kvalifikace ze čtvrté pozice, Švýcary za sebou díky vydařené závěrečné sérii nechala o jednu desetinu bodu. Lucie Brázdová s Jiřím Přívratským byli sedmí.

V medailovém duelu Smetana s Brabcovou vedli 4:2, ale dalších šest sérií patřilo jejich soupeřům. Českému družstvu se následně povedlo už jen snížit na 8:14.

Třicetiletá Brabcová obhajovala bronz z Evropských her 2019 v Minsku, kde skončila v této olympijské disciplíně třetí spolu s Filipem Nepejchalem. S pětadvacetiletým Smetanou byli rovněž třetí letos v květnu na Světovém poháru v Baku.

Mistrovství Evropy a Evropské hry ve freestyle BMX v Krzeszowicích (Polsko):

Muži: 1. Reilly (Brit.) 92,33, 2. Jeanjean (Fr.) 90,80, 3. Brooks (Brit.) 87,40, ...7. Beran 75,06, v kvalifikaci 20. Habada (oba ČR).

Ženy: 1. Miculyčová (ČR) 82,33, 2. Müllerová (Něm.) 79,66, 3. Perezová (Fr.) 77,00, ...7. Jalůvková (ČR) 56,66.

Mistrovství Evropy a Evropské hry v rychlostní kanoistice v Krakově:

500 m: Muži:
C2:
1. Casadei, Tacchini (It.) 1:40,168, 2. García, Martínez (Šp.) -0,345, 3. Kitewski, Zezula (Pol.) -0,385, ...5. M. Fuksa, P. Fuksa (ČR) -0,775.
K2: 1. Kucharyk, Trunov (Ukr.) 1:28,928, 2. Frank, Hiller (Něm.) -0,897, 3. Holpert, Dragoslavljevič (Srb.) -0,927.

500 m: Ženy:
C2: 1. Luzanová, Teretová (Ukr.) 1:58,233, 2. Jacomeová, Corberaová (Šp.) -0,273, 3. Bragatová, Nagyová (Maď.) -0,930, ...9. Řáhová, Malíková (ČR) -11,616.
K4: 1. Polsko (Najaová, Puttová, Kakolová, Pulawská) 1:31,701, 2. Německo -0,918, 3. Dánsko -1,955, ...9. ČR (Paloudová, Házová, Zárubová, Betlachová) -3,700.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy