Před více než dekádou si Václav Podzimek nadělil ke čtyřicátinám předčasný důchod. Odešel z auditorské a poradenské společnosti VGD, kterou v devadesátých letech spoluzakládal s Janem Šumou a několik let se věnoval jen svým malým dětem. Označuje to za nejšťastnější roky života – jenže pak se doma začal nudit.

Miliardář Dalibor Dědek tou dobou hledal někoho, kdo mu bude spravovat volné peníze. Šuma mu doporučil Podzimka, pro nějž byla správa investic dlouholetým koníčkem. Trojice si plácla, Podzimek udělal ze záliby práci na plný úvazek a před šesti lety se postavil do čela akciového investičního fondu Alethes.

Kromě Dědkových peněz dnes spravuje i další desítky milionů pomocí strategie, kterou označuje jako „hledání skrytých drahokamů“.

Obrovskou investiční příležitost spatřuje například v přechodu na udržitelné zdroje energie, což je podle něj revoluce srovnatelná s nástupem internetu. V našem rozhovoru také popisuje, proč sází na farmaceutický a biotechnologický sektor a dodavatele telekomunikační technologie.

Vyhýbá se bankám či developerům – a také akciím čínských firem.

„Roste nám před očima nová železná opona mezi východem a západem. Nevěřím, že se geopolitické tenze mezi USA a Čínou uklidní, budou spíš gradovat. Deglobalizace přijde a riziko pro investory v Číně bude jenom narůstat,“ míní Podzimek.

Jak se změnilo portfolio Alethesu ve druhém letošním kvartálu?

Navýšili jsme o třetinu pozici v německém Biontechu a v rámci rebalancování portfolia prodali malou část akcií Ryanair, SAP a General Electric. Ve všech případech se jednalo o ziskové pozice, které po nárůstu ceny přesáhly naši cílovou alokaci.

Jinak jsme spíš ve vyčkávacím módu, protože očekáváme recesi. Momentální klid na trzích nás překvapuje. Ale obecně míváme nákupů a prodejů málo, kupujeme akcie k dlouhodobému držení. Jen něco nastudovat nám trvá měsíce a pak to třeba i několik let postupně kupujeme a další roky držíme.

Kolik transakcí děláte v průměru za kvartál?

Zhruba tři až čtyři, někdy víc a někdy třeba žádnou. Jde o nízké desítky transakcí za rok. Základním předpokladem úspěchu celé naší investiční filozofie je dlouhodobost – v přemýšlení i všech aspektech vedení fondu.

Říká se, že pro akcie je vhodný výhled pět let, my říkáme spíš deset, aby se vykrátilo tržní riziko a výkyvy. Nevíme, kdy se naše investiční teze u specifické firmy naplní, ale pokud uděláme důkladnou fundamentální analýzu a „vysedíme“ to dostatečně dlouho, tak se naplní. 

Ve svém výhledu z konce roku 2022 zmiňujete perspektivní firmy z energetiky, telekomunikací, IT, dopravy a retailu. Kdybyste psal výhled teď, co by bylo jinak?

Zejména technologie výrazně narostly. Já to psal v době, kdy měly velké technologické firmy za sebou razantní propady, mezitím tyto ztráty dohnaly. Tam už příležitost nevidím, spíš riziko, že by se to zase mohlo otočit, pokud se naplní naše pesimistické předpovědi a přijde recese.

Ostatní bych řekl, že pořád platí. Velkým tématem je pro nás energetika, tam došlo k nárůstu ceny zejména u našich klíčových investic, což jsou Siemens Energy a General Electric. Pořád ale myslím, že jejich hodnota je výrazně výše než současná tržní cena.

Forbes Digital Premium