ČNB hodlá dál pokračovat v hlídání kurzu koruny

Názor
Bankovní rada ČNB už rok ponechává svoji hlavní úrokovou sazbu beze změny na sedmi procentech. Za tuto dobu inflace kulminovala na 18 procent (loni v říjnu, pozn. aut.), nicméně v současné době už inflační vlna rychle opadá.
ČNB se rozhodla, že bude i nadále hlídat kurz koruny. Ilustrační foto: FAEI.cz

Ne díky zlevňování dováženého zboží, což by bylo vzhledem k silné koruně logické, ale zatím jen v důsledku fungování vysokého srovnávacího základu. V každém případě ke zvýšení sazeb nevybízí ani prognóza, ani její alternativní scénáře a vlastně ani realita, která za výhledem České národní banky (ČNB) zaostává.

Rovněž v dalších měsících bude inflace klesat, ta červnová bude dokonce jednociferná. S ústupem inflace počítají i finanční trhy, které předpokládají, že ČNB ještě letos začne své úrokové sazby rychle snižovat. Do konce roku je započítáno zhruba 50 bodové snížení repo sazby, do roka pak dokonce cca 200 bodové.

ČNB se rozhodla, že bude i nadále hlídat kurz koruny. To sice nemá přímý dopad na fungování devizového trhu, avšak je to přece jen pojistka proti případným spekulacím, respektive vytváření krátkých korunových pozic ze strany zahraničních investorů.

Autor je hlavní ekonom Banky Creditas
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Inflace zpomalila, ČNB své sazby nezvýší

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Na devizových trzích panoval na úvod týdne klid

Dolar v pondělí držel své páteční zisky, kurzový vývoj byl spíše poklidný, když kurz eura k dolaru stagnoval těsně nad hladinou 1,07 USD/EUR. Euru příliš neprospěly dubnové sentiment indikátory z dílny Evropské komise.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Mají solární panely a tepelná čerpadla smysl? Analýza dává důkaz

Analýza
Domácnosti, které si pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplynulo to z analýzy, kterou na vzorku téměř 2,5 tisíce zákazníků zpracovala společnost ČEZ Prodej. Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) mají výsledky k dispozici.