Hlavní obsah

Poslanci řešili problém s náhradním mateřstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka surogátního neboli náhradního mateřství dělí politiky napříč stranami. Ukázal to čtvrteční seminář ve Sněmovně, který svolala poslankyně ANO Taťána Malá. Ta stojí za iniciativou, aby bylo náhradní mateřství ukotvené v zákoně a bylo za jasně vymezených podmínek možné.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Taťána Malá (uprostřed)

Článek

Proti tomu ale stojí poslanecký návrh jejích kolegyň z ANO Heleny Válkové a Zuzany Ožanové, který chce náhradní mateřství úplně zakázat. Stav, kdy dítě páru, například z důvodu neplodnosti, odnosí náhradní matka, podle nich může vést k obchodu s dětmi.

Malá ale na semináři uvedla, že náhradní mateřství se už dnes v ČR děje, odehrává se ale v šedé zóně, kterou by zákaz nevyřešil.

„Potkala jsem se s paní, které po rakovině vzali dělohu a dítě jí a jejímu manželovi odnosila rodinná známá. Tento institut využívají rodiny, co po dítěti dlouho touží, miminko je pro ně vymodlené,“ uvedla Malá.

Náhradní mateřství už dnes u nás využívají homosexuálové. Konstatuji fakta
Zuzana Ožanová, ANO

Upozornila i na nějaká rizika, o nichž mluví odpůrci.

„Existují možná nebezpečí. Co se stane, když se dítě narodí postižené, a nebudou ho chtít ani rodiče, ani matka? Není ani na místě se tvářit, že neexistuje obchod s dětmi. Právě proto bychom měli zakotvit náhradní mateřství do právního řádu,“ řekla poslankyně.

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák na semináři řekl, že na půdě resortu se už na normě, která by náhradní mateřství uzákonila, pracuje.

Zahánět náhradní mateřství do ilegality je špatný nápad, varuje advokátka

Domácí

„Politické debaty, jak tuto problematiku upravit, začnou v nejbližších týdnech,“ řekl. Vláda Petra Fialy podle něj nepovažuje absolutní zákaz, jak navrhují poslankyně ANO, ale i někteří lidovci, za vhodnou cestu.

„Lepší bude stanovit jasná pravidla a regulace s ohledem na nejlepší zájem dítěte a matky,“ řekl.

Zákaz nic nevyřeší

Také Zdeněk Kapitán, vedoucí Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, se zákazem náhradního mateřství nesouhlasí. „Represivní přístup bude kontraproduktivní a reprodukční turistiku spíš posílí,“ vzkázal Kapitán na seminář, z něhož se omluvil.

„Absolutní zákaz určitě není nejlepší řešení. V praxi k tomu bude stejně docházet v šedé zóně, to je v rozporu s nejlepším zájmem dítěte,“ řekl Viktor Kundrák, ředitel vládního odboru lidských práv a ochrany menšin.

Poslankyně Zuzana Ožanová, která je pro zákaz, argumentovala například tím, že děti budou takto „vyráběny“ homosexuálním párům. „Náhradní mateřství už dnes u nás využívají homosexuálové. Konstatuji fakta,“ řekla.

Obchod s dětmi

Na semináři vystoupil také Vítězslav Bolf z Národní centrály organizovaného zločinu, který pohovořil o nedávné „operaci Španěl“.

Česká policie ve spolupráci se zahraniční odhalila případ obchodování s dětmi, který se odehrával na českých klinikách.

Mladé ženy zejména z Ukrajiny přicestovaly do ČR porodit, a jejich děti si za úplatu odváželi cizinci do Španělska, Švédska či Norska, kteří se nechali zapsat do rodného listu jako otcové dítěte.

„Nešlo o nic jiného než o obchod s dětmi, a to za nadiktovaných podmínek, jak má dítě vypadat,“ řekl Bolf. Území ČR takto podle něj opustilo zhruba čtyřicet zde narozených dětí.

Porodila sestře: Musela jsem si ujasnit, že dítě není moje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám