Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brazilský prezident požádá Ortegu, aby nechal propustit odsouzeného biskupa

Ze světa / / ČTK / 23. června 2023 8:40
Brazilský prezident požádá Ortegu, aby nechal propustit odsouzeného biskupa

Nikaragujský biskup Rolando Álvarez
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Řím - Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva se chce osobně zasadit o propuštění katolického biskupa Rolanda Álvareze, který byl letos v Nikaragui odsouzen k 26 letům vězení za zradu a podrývání suverenity státu. Církevní hodnostář patří k hlasitým kritikům vlády prezidenta Daniela Ortegy, u něhož se chce Lula přimluvit. Brazilský prezident se ve středu ve Vatikánu setkal s papežem, nesdělil ale, zda jej František o zásah v této věci požádal, uvedla agentura Reuters.

"Mám v úmyslu hovořit s Danielem Ortegou o propuštění biskupa. Neexistuje důvod, proč by se mu mělo bránit v tom, aby zastával svůj úřad," řekl Lula, podle kterého by měl mít Ortega odvahu přiznat chybu. "Tyto věci nebývají jednoduché, protože každý není natolik zralý, aby se omluvil," doplnil.

Brazílie a Nikarugua mají dobré vztahy, totéž se ale nedá říci o vztazích Nikaraguy a Vatikánu, které se zkomplikovaly v roce 2018, kdy v latinskoamerické zemi propukly masové protivládní protesty. Církev se sice snažila vystupovat jako prostředník mezi vládou a demonstranty, řada významných katolíků ale demonstrace přímo či nepřímo podpořila. Stíhání čelil nejen biskup Álvarez, ale i řada dalších kněží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 108)