Cítím se jako jeden z favoritů Wimbledonu, hlásí Korda. Na trávě kouzlí

23. 6. 2023, 11:01
Aktuality 49
Na Wimbledonu byl jen jednou a došel rovnou do osmifinále. A když letos začala travnatá sezona, začal být ve svém živlu. Sebastian Korda (22) cítí, že právě na trávě hraje svůj nejlepší tenis a poté, co na turnaji v londýnském Queen's Clubu vystřílel z kurtu Francese Tiafoea, poslal do světa troufalý vzkaz: "Cítím se jako jeden z favoritů Wimbledonu."
Profily hráčů
Sebastian Korda (© Profimedia)

Začátek roku měl syn české tenisové legendy výborný, ve finále v Adelaide byl jediný míček od vítězství nad Novakem Djokovičem a pak došel do čtvrtfinále Australian Open. V Melbourne se však zranil, musel si dát pauzu a zavřel se do posilovny. Při návratu na kurty to žádná sláva nebyla, v prvním kole vypadl v Madridu i Římě a na Roland Garros končil v kole druhém.

Tento týden už má ale na tváři úsměv a jistě jste zaznamenali báječný tweener, který se stal hitem sociálních sítí. Korda v zápase prvního kola přeloboval Dana Evanse a zády do hřiště zaznamenal vítězný úder. Naprosto identicky jako se mu to povedlo dva roky zpět na turnaji v Halle proti Robertovi Bautistovi. Ano, všimli jste si správně. Opět to byla tráva, na té se cítí nejlépe.

"Jsem si na ní velmi jistý," říká Korda junior. "Pohybuju se opravdu dobře a rozhodně mám hru, kterou moc lidí nemá. Jsem agresivní hráč, rád chodím k síti, mám šikovné ruce," vyprávěl po vítězství nad Francesem Tiafoem, členem elitní desítky žebříčku ATP. Zbraně, kterými Američana porazil, jsou opravdu tradičně účinné i ve Wimbledonu. Trefil 15 es a vyhrál 90 procent míčů po svém prvním podání.

Když je řeč o nejslavnějším grandslamu, je nutné připomenout Kordovo tažení z roku 2021. Tehdy už v prvním kole vyřadil nasazeného Alexe de Minaura, poradil si z francouzským kvalifikantem Antoinem Hoangem a ve třetím kole opět zastavil nasazeného hráče, kterým byl tehdy Dan Evans. Ve čtvrtém kole narazil na Karena Chačanova, kde padl až po pětisetové bitvě 8:10 v rozhodující sadě.

Nyní si prý věří i na dlouhé bitvy. "Měl jsem teď spoustu času na to, abych si opravdu vybudoval tělo a nastavil základ, který se mnou bude v podstatě po zbytek mé kariéry. Byla to jedna z věcí, které jsem nejvíc potřeboval dát do pořádku. Tenis mám v sobě, ale dnes už vím, že jsem připravený i na pětisetové bitvy," vyprávěl mladík, jenž se netají tím, že v době nucené tenisové pauzy nabral sedm kilo svalové hmoty.

Poprvé s kondičním trenérem

Dodává také další novinku, kterou do své přípravy zařadil. "Nikdy jsem nejezdil na turnaje s kondičním trenérem. Teď je to jinak, zaměřujeme se na rozcvičky, jsme spolu v posilovně. Má to systém," mluví Korda o čerstvé spolupráci s uznávaným odborníkem Jezem Greenem.

V pátečním čtvrtfinále turnaje v Queen's Clubu čeká Kordu další test. Postaví se proti němu domácí levák a pátý nasazený hráč turnaje Cameron Norrie, který loni ve Wimbledonu došel až do semifinále. Pokud bude Sebastian Korda podobně přesvědčivý jako ve dvou úvodních zápasech, jeho slova o tom, že cítí na blížícím se grandslamu šanci na úspěch, nemusí být jen tak nějakým zvoláním do větru.

Komentáře

49
Přidat komentář
smrk17
Musím se pousmát. Korda zkouší americkou mentalitu, to ale bohužel nestačí. Dostane Fritze a zajde se koupat na Floridu.
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
Kozoroh
Tak to dokáž a vyřaď Alcatraze. smilesmilesmile
Reagovat
Marduch
Carlos zatím moc pěkné. Posledních gamy setu žádná nejistota pri pohybu na trávě. Naopak, jistý dopředu, dozadu, i na saku šikovná ruka.
Reagovat
Mantra
jak brácha T.Smítkkové. smile
Reagovat
Tennisfan77
Norrie - 2:0

Tak asi nekecal. Akorát musí doladit ten frontrun. Vedl podruhé o set a break a podruhé zbytečně ztratil servis.

Jinak dobrý. Alcaraze sunda v suchem tricku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Leda že by s tím zraněním vyléčil i to sebevědomí. Prohlášení je jedna věc a servírovat na zápas třeba ve ČF je věc podstatně jiná.
Reagovat
Mac
tak kupodivu, po tech jeho "chvastech", preci jen zvitezila americka vychova nad ceskymy geny...smile
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Prohraje v 1.kole s nějakým kvalifikantem a pak mu nezbude než prohlásit, že tento jeho zápas byl na úrovni finále a on když ho prohrál, tak tedy Wimbledon nevyhrál ale aspoň byl v jeho finále. smilesmilesmile
Reagovat
Ereinion
No vzhledem k tý současný "konkurenci" na trávě má asi pravdu
Reagovat
Tennisfan77
Hlavně muže mít v aktuální tenisové éře prakticky drtivou většinu fanoušků.
Reagovat
Marduch
Zase neblbněte, k mlaďasům určitá míra velkohubosti prostě od přírody patří, tím spíš, když do toho v přípravě dali maximum. Nedělejme z tenisu spirituální záležitost, show must go on:D Nakonec o to víc se teď Seb bude muset snažit na place, aby za svými slovy přiliš nezaostal.. Něco mi říká, že uvidíme zajímavý turnájeksmile
Reagovat
Nola
jj, a ked si spomeniem, ze Novak ako mladik, bol hlasnou trubou, ked povedal, ze Rafa nie je neporazitelny na antuke.....
Reagovat
turista
Řekl to na RG 2006 kdy Nadal bojoval teprve o druhý titul na RG takže ještě nedominoval tak dlouho. Novak tehdy za ním zaostával parník ale zápas s Nadalem na RG prohrál skrečí, rozebral si to jak tam Nadal hraje a jak by ho bylo možné porazit. A pak už stačilo to realizovat. Ale bylo to těžké to dokázat.
Reagovat
Amputace
Tam bylo hlavně super, jak řekl, že měl utkání ve svých rukou. Přitom jeho skreč přišla za stavu 6:4, 6:4 pro Nadala.
Reagovat
dappe
Je ale potřeba to mít podložené nějakými výsledky, tenhle borec před pár týdny neuhrál set s Ofnerem a na trávě nikdy nic neuhrál.
Reagovat
Ereinion
4. kolo ve Wimblu dva roky dozadu, kdy měl 20...a prohrál tam 10-8 v pátém setu s Chačanovem. Hlavně ale jako jeden z mála vypadá, že mu tráva není na obtíž. Každopádně jediným favoritem je Djokovič, pak dlouho nic a zbytek...nevím, kdy jsem naposled viděl kurzy 1.6 - 1.7 na vítězství jednoho hráče na GS. Možná když kdysi Fedex dominoval ve Wimblu někdy v 2005-07?
Reagovat
Kandinsky1
Nadal na FO.
Reagovat
Ereinion
to jsem si říkal, ale podle mě tam bývalo spíš 1.8 - 1.9...ale asi jo, někdy okolo 2008 tam bylo určitě míň
Reagovat
IngStavinoha
navíc ještě říznutá prázdným a ničím nepodloženým sebevědomím současného rádoby neoliberálního holátka, kterému se dnes tak rádo říká "asertivita" - nic víc smile
Reagovat
Otmar
Mě by vůbec nevadilo, kdyby fakt vyhrál. Ale taky bych uvítal, kdyby si odpustil pompézní řeči. On toho opravdu zatím moc nedokázal, tohle si mohl odpustit!
Reagovat
IngStavinoha
"na big úrovni" se může pářit s Krejčíkovou
Reagovat
Martyyns
Spíš vypadá jak brácha Bouzkovýsmile
Reagovat
jacksomm
Tak teď si Séba ale fakt naběhl na vidle...
Reagovat
Kandinsky1
V Americe musí něco sypat do vody, to není jinak možný smile
Reagovat
tenista08
Falešná doba si vyžaduje i falešné sebevědomí.
Člověk by se tomu i zasmál, kdyby výsledkem nebylo tolik mladých na práškách či pod vlakem.
Jen mezi tenisty, kolik mladých hráčů má psychické problémy a kolik jich to asi tají? Jediná cesta z toho ven je poctivost a skromnost.
Reagovat
Bretanol
Protože dnešní mladí nymandi nic nevydrží. Nahnat je na vojny a nech jsou měsíc bez zradla! Spiny. Si myslí, že budou vydělávat půl mega měsíčně a každý jim padne k nohám
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
turista
Zelená pakárna je k ničemu. Pro mě to byl zcela ztracený rok života. Nic pozitivního mi to nedalo.
Reagovat
Martan1
Naprostý souhlas! Na vojně té doby byla vidět hloupost celé společnosti. Byl jsem tam 20 měsíců od října roku 1989 do května 1991 a za tu dobu neustálého nevyspání a pobytu mezi východňárama (obyvatelé oblasti na východ od slovenského města Košice, kteří jsou povahově stejní jak dnešní obyvatelé západní Ukrajiny) mě kleslo IQ o mnoho procentních bodů. Nikdy víc! Zelený kriminál! Ale asi to někomu vyhovuje, jsou takový lidé...
Reagovat
IngStavinoha
což se ale dnes v koloběžkářské lepšobublině ani trochu nenosí - a pak to skáče co měsíc z oken na kolejích
Reagovat
Pe3k
No tak před pár lety byl jeden z favoritů Wimbledonu Felix a to ne, že by se on sám pasoval, ale sázkovky a odborníci ho stavěli mezi favority a taky to bylo úplně mimo...Být Korda zdravý byl by americká jednička.
Reagovat
Tennisfan77
Ono asi vyjádření Kordy má něco do sebe. Když se podíváme na konkurenci Djokoviče ve Wimbledonu trošku detailně tak tam máme níže uvedené:

Tiafoe - Ten se hýbe na trávě asi jako klokan na ledních bruslích
Fritz - To je podobný příběh, viz. debakl s Mannarinem
Rublev - Ten vypadne v prvním týdnu
Tsitsipas - Ten má hlavu a více částí těla hlavně v Badose a ne v tenise
Medveděv - Pokud přežije první týden, tak možná s ním lze počítat
Alcaraz - Na trávě mu moc nevěřím, ten pohyb prostě není oukej
Ruud - Bez komentáře
Rune - Těžko hodnotit, na GS nehraje nic moc.
Reagovat
IngStavinoha
medvěd přežije vždy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dneska nepřežilsmile
Reagovat
turista
No je to podivné, že dnes nepřežil. Měl soupeře, který už se pomalu sune ke konci kariéry a už vyhrává podstatně méně než dřív.
Reagovat
annah
A udělal mi velkou radost... :-)
Reagovat
EllNino
tobě vůbec o tenis nejde koukám :)) to můžeš jít na idnes smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
turista
No jo. Bum, bum tenis mu asi vyhovuje.
Reagovat
Maisterstich
Borec porazí Evanse, co se pak svěří, že je na dně... A unavený Tiafoa, co předtím vyhrál Stuttgart a už se vidí s titulem z Wimbledonu smile
Reagovat
Bretanol
Tihle mladí jaou neskuteční. Kdo mu tohle vtlouká do hlavy? Fotr nebo zubatec? Takové vyjádření by si nedovolil ani Federer, Nadal nebo Djokovic. Ale Morda, který vyhrál v kariéře jeden turnaj, a to ještě 250, řekne že je favorit Wimbledonu :D :D :D :D :D Měl by si radši zajet s Nedvedovou k moři, než mu vypláchne někdo ve druhém kole rypák.
Reagovat
IngStavinoha
;-))) smilesmilesmile
Reagovat
RFanousek
Tyhle řeči většinou končí koncem v prvním kole smile
Reagovat
Krisboy
Kdepak, jde si pro titul smile
Reagovat
Bretanol
smilesmilesmile
Reagovat
Kozoroh
https://giphy.com/gifs/miamiopen-1yn37AzN2tOqwdt0yB
Reagovat
Krisboy
Bude to nezapomenutelné finále smile
Reagovat
kuson
Je vidět, že je to správný Američan, nabitý sebevědomím ;). Ale fandím mu, ať to zvládne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist