Británie je v krizi, možná se dočká dalšího premiéra. Lidé se hněvají kvůli covidu či hypotékám

Velká Británie v těchto dnech řeší, zda byla země na připravená na pandemii covidu-19. Terčem hněvu lidí se stali epidemiologové a vědci, které se teď snaží vyšetřovatelé hájit. Brity také trápí krize s hypotékami. Ta podle serveru Politico může premiéra Rishiho Sunaka stát místo, jelikož se blíží parlamentní volby. 

Britský epidemiolog Chris Whitty a vědecký poradce Patrick Vallance dnes vypovídají před vyšetřovacím výborem COVID, který pokračuje ve zkoumání, zda bylo Spojené království na pandemii připraveno, informovala stanice Sky News.

Předsedkyně vyšetřování Heather Carol Halletová zmínila, že ji mrzí urážení a zneužívání takovýchto expertů. „Odborníci poskytující poradenství v oblasti pandemie byli vystaveni mimořádně znepokojující míře výhrůžek a zneužívání. Měli bychom důrazně říct, že společnost si práce těchto lidí velmi váží,“ řekla

Podle Whittyho totiž lidé přehánějí, co a do jaké míry mohou vědci předvídat, a co bude příští hrozbou. „Proto je třeba zachovat vědeckou pracovní sílu, infrastrukturu a flexibilitu,“ doplnil. 

Vyzval zejména politické představitele, aby bezpodmínečně učinili rozhodnutí o pojištění rizika. „Bude třeba volit pojištění proti budoucím událostem, například investicemi do okamžitých mimořádných událostí,“ přiblížil Whitty. 

Myslí si, že pro řešení pandemie bude nejlepším způsobem konkrétní plán, jehož jednotlivé kroky se pak odškrtávají. „Nevím, jakému problému budeme čelit, ale víme, že máme schopnost čelit celé řadě různých možných výsledků,“ dodal. 

Podle oficiálních statistik na onemocnění covid-19 zemřelo ve Velké Británii 227 618 lidí. Nejvíce jich zemřelo v dubnu 2020 a lednu 2021, vyplývá z dat vlády Spojeného království. V polovině ledna 2021 umíralo denně až 1311 lidí. 

Británie se topí v krizích

V tomto týdnu server Guardian zveřejnil výsledky průzkumu think-tanku UK in a Changing Europe. Podle toho si pouze 18 % lidí, kteří byli v referendu pro vystoupení z Evropské unie, myslí, že byl brexit úspěšný. Nicméně 61 % si myslí, že nakonec dopadne dobře. 

Vzhledem k tomu, že inflace uvízla na historických maximech a hrubý domácí produkt stagnuje, ekonomové stále častěji varují před pokračujícím dopadem brexitu na obchod a investice, píše Guardian. Přesto méně než třetina voličů pro odchod z EU vidí v brexitu negativní ekonomický dopad. 

Další svízelnou situaci řeší britský premiér Rishi Sunak. „Bank of England v důsledku inflace  tlačí úrokové sazby stále výš, což pro britské majitele domů vytváří krizi, jakou už celá generace nezažila,“ píše Politico

Změnit úvěr na své nemovitosti bude muset příští rok až 800 tisíc domácností. Kvůli rostoucím sazbám budou platit v průměru o 2 900 liber ročně více. „Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám v příštím roce si Sunak těžko může vybrat horší načasování,“ zdůrazňuje Politico. 

Konzervativní členka výboru pro finance a bývalá britská ministryně obchodu Andrea Leadsomová v tom vidí obrovský problém. „Je jasné, že příští volby prohrajeme. Jsou to voliči, které potřebujeme. Nemůžeme zasáhnout, jinak to bude ještě horší, a Bank of England byla příliš pomalá, aby tomu zabránila. Husa je upečená – ale byla upečená už dávno,“ řekla.

Mezitím premiér zdůrazňuje nutnost boje s inflací, kterou má jeho země nejhorší v západní Evropě. „Pokud nezvládneme inflaci nyní, škody budou horší a dlouhodobější,“ podotkl Sunak. 

Související

Více souvisejících

Velká Británie Rishi Sunak Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) hypotéky Bydlení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy