Soutěž o vstupenky: Novodobá premiéra romantické zpěvohry Lékař oční

Vyhlašujeme soutěž o vstupenky na novodobou světovou premiéru raně romantické zpěvohry Der Augenarzt neboli Lékař oční skladatele Vojtěcha Matyáše Jírovce, která proběhne 13. července 2023 od 21:00 hodin na scéně Florea Theatrum (Letní scéna HAMU).
Florea Theatrum (zdroj Musica Florea, foto Rozsny)
Florea Theatrum (zdroj Musica Florea, foto Daniel Rozsnyó)

Na scéně Florea Theatrum uvede Musica Florea novodobou světovou premiéru raně romantické zpěvohry Der Augenarzt neboli Lékař oční skladatele Vojtěcha Matyáše Jírovce, rodáka z českých Budějovic, jehož tvůrčí otisky je možné najít v mnoha koutech Evropy. Singspiel z počátku 19. století byl po své vídeňské premiéře úspěšně reprízován v řadě evropských divadel (Pešť, Würzburg, Prešpurk, Mnichov, Drážďany, Lipsko, Královec, Berlín, Štrasburk, Paříž). Jírovec dílo složil již jako stálý kapelník vídeňského Divadla u Korutanské brány na libreto Emanuela Veitha, rodáka z Chodové Plané žijícího ve Vídni. Zpěvohra nese kompoziční známky pozdního klasicismu, tematicky už se však jedná veskrze o romantický příběh líčící cituplné lidské příběhy s dramatickými zvraty i prvky pohádkovosti.

Roku 1833 se zpěvohra premiérovala v českém znění v překladu Josefa Krasoslava Chmelenského ve Stavovském divadle v Praze. Novodobá premiéra této verze bude uvedena právě letos na scéně Florea Theatrum.

Soutěžní otázka: V době vzniku Jírovcovy zpěvohry Lékař oční se obor oftalmologie začínal teprve rozvíjet. Slavným českým oftalmologem byl syn jednoho dodnes populárního českého hudebního skladatele. Jak se slavný český lékař oční jmenoval?

Své odpovědi můžete zasílat do 29. června 2023 do 12:00 hodin na adresu [email protected]. Do předmětu e-mailu napište “Soutěž: Lékař oční”. Ze správných odpovědí vybereme dva výherce, který každý obdrží dvě vstupenky na novodobou světovou premiéru raně romantické zpěvohry Der Augenarzt neboli Lékař oční, která se koná 13. července 2023 od 21:00 hodin na scéně Florea Theatrum
na dvoraně HAMU.

Hodně štěstí přeje redakce Opery PLUS!

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]
0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments