Hlavní obsah

RECENZE: O komunikaci, genderu a mnohém jiném

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo na Jezerce se v posledních letech pouští do témat, jež hýbou společenským míněním. Činí tak důsledně, ale nenásilně a zábavně. Po Mašínech či Občanu první jakosti přišla na konci sezony dramaturgie s otázkou generační propasti mezi mladými, závislými na informačních technologiích, a generací, jež dává přednost komunikaci z očí do očí.

Foto: Martin Šimral, Divadlo Na Jezerce

Sochař Alfons Moucha (Jan Vlasák) si život umí vychutnat.

Článek

Shakespearovský titul původní hry Matěje Balcara Mnoho povyku pro lajk naznačuje, že o závažných problémech se tu pojednává s humornou nadsázkou.

Soužití osmdesátiletého sochaře Alfonse Mouchy s vnukem Alexem pod jednou střechou není harmonické. Zatímco milovník žen a dobrého vína Alfons vzdor svému věku žije svůj život naplno v reálu, ten Alexův se odehrává jen na sociálních sítích. A ačkoli se zpočátku nezdá možné, že by oba k sobě vůbec dokázali najít cestu, vlastně stačí jen málo k tomu, aby pochopili, co toho druhého trápí. A odtud už je jen malý krok k řešení.

Foto: Martin Šimral, Divadlo Na Jezerce

Zleva Martin Leták (Alex) a Jan Vlasák (Alfons) v inscenaci Mnoho povyku pro lajk

Matěj Balcar skrze živé dialogy a situace postihuje problém komunikace nezaujatě z obou stran, takže v hledišti zní zpočátku střídavě smích mladší generace s reakcemi té starší. Ale postupně se baví všichni bez rozdílu věku. Jen v závěru se hra zvrtne v trochu zbytečné mentorování a vysvětlování toho, co už je beztak jasné, a inscenace má tak několik konců.

Foto: Martin Šimral, Divadlo Na Jezerce

Martin Leták hraje zamindrákovaného Alexe závislého na sociálních sítích.

Jako režisér měl Martin Balcar šťastnou ruku ve volbě Jana Vlasáka, jehož s postavou Alfonse spojuje nejen věk, ale především energie, chuť do života a odvaha čelit stále novým výzvám. Vlasákův Alfons je přirozená, živá a uvěřitelná postava, s níž diváci sympatizují od začátku až do konce. Dobrým partnerem je mu mladý herec Martin Leták v roli Alexe. Daří se mu postihnout zmatek a nejistotu mladíka, který až tak úplně neví, co se životem. Třetí vrchol sehraného hereckého trojúhelníku tvoří Daniel Šváb v roli Alfonsova přítele Vernera.

Inscenace Mnoho povyku pro lajk je tip na příjemně strávený večer, který pobaví, ale zároveň i zanechá dost podnětů k přemýšlení. A to napříč generačním i genderovým spektrem.

Matěj Balcar: Mnoho povyku pro lajk
Režie Matěj Balcar, scéna Jan Balcar, kostýmy Hanna Soukupová. Premiéra 23. května v Divadle Na Jezerce, Praha (psáno z reprízy 9. června).
Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Na Jezerce

Reklama

Související témata:

Související články

RECENZE: Mělo by to být jednoduché

Psát hry o historických velikánech je ošidné. Autor si musí vybrat mezi biografií a popuštěním uzdy fantazii, kdy životní osudy promění v téma. Britská...

RECENZE: O bratrství a životě až na krev

Britského dramatika Simona Graye čeští diváci téměř neznají, z jeho více než třiceti divadelních her se u nás hrála dosud jediná. Pražské Divadlo Ungelt nyní...

Výběr článků

Načítám