Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky v Česku způsobily škody za desítky milionů korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silné bouřky, které zasáhly v minulých dnech zejména jižní části Česka, způsobily klientům pojišťoven přes tisíc škod za několik desítek milionů korun. Vyplývá to z vyjádření největších pojišťoven. Nejčastěji bouřky poškodily střechy a přístřešky a lámaly stromy. Pojišťovny předpokládají, že hlášení přibydou po víkendu.

"Předpokládáme, že z bouřek, které se na území Česka začaly objevovat ve středu a pokračovaly ve čtvrtek a též během dneška, nám klienti nahlásí asi 1200 škod. Aktuálně jich máme zaregistrováno 556 v předpokládané výši překračující 18 milionů korun," řekl ČTK mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Více než polovinu jich podle něj mají na svědomí následky vichřice. Většinu z nich bude řešit z majetkového pojištění.

Poškozená vozidla nahlásila třicítka klientů. Třetinu škod pojišťovna už s klienty vyřešila. Nejvíce škod má hlášeno z jihu republiky, 156 případů z jižní Moravy a 117 pojistných událostí z jižních Čech. "Předpokládáme, že škody budou lidé hlásit také v následujících dnech. Zejména se to týká těch škod, které vznikly na rekreačních objektech a jejich majitelé si je zkontrolují nyní o víkendu," dodal Marek.

Kooperativa eviduje 202 škod za 13 milionů korun. "O žádnou kalamitu tedy prozatím nejde," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Většinou jde o poškozené střechy a různé přístřešky vichřicí nebo padajícími větvemi a stromy. Asi 33 škod z toho je na vozidlech, také nejčastěji z důvodu padajících větví. Nejvíce škod klienti i Kooperativě nahlásili z Jihočeského a Jihomoravského kraje.

Česká podnikatelská pojišťovna má k dnešnímu dni po bouřkách hlášených na 70 živelních škod v objemu přes tři miliony korun. Hlavními příčinami jsou podle mluvčí pojišťovny Renaty Čapkové vichřice a krupobití.

Témata:  pojišťovny bouřky

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.