Pokud se dospělí jedinci rozhodnou za peníze obětovat svoje soukromí a ukázat se národu v často velmi nelichotivém světle, lze to do jisté míry pochopit. Co však pochopit nelze je skutečnost, že jsou do reality show televize Nova „Výměna manželek“ zatahovány děti, včetně těch nejmenších. Nejenže je stresuje, že se na deset dnů musí obejít bez své matky, ale také se nezřídka stávají svědky otřesných scén či dokonce obětí domácí šikany.

-reklama-


Tak tomu bylo i v nejnovější epizodě, kterou Nova odvysílala tento týden. Mnohé diváky šokovalo, jakým způsobem se choval nevlastní otec Pavel ke dvěma malým dcerám, které se narodily jeho partnerce Janě v předchozím vztahu. Při každé příležitosti (například při jídle nebo při psaní úkolů) je šikanoval, nicméně horší je, že něco takového autoři pořadu vůbec dovolili. Je navíc velmi pravděpodobné, že v tomto případě šlo o scény autentické. Zatímco vyměněné rodiče není problém přesvědčit, aby před kamerou sehráli pořádné „divadlo“ s cílem nabídnou divákům co nejvíce vyhrocených situací a emocí, v případě malých dětí to tak snadné není.

V mantinelech žánru?

Nebylo to přitom poprvé, co šokovaní diváci viděli, jak se někteří rodiče (ať již vlastní či nevlastní) k dětem otřesně chovají. Podobně nepřijatelné scény se ve „Výměně“ odehrály již několikrát a došlo to tak daleko, že se tímto pořadem se škodlivým potenciálem musela na základě stížnosti diváků zabývat i „Rada pro rozhlasové a televizní vysílání“. Ti například upozorňovali na neblahý fakt, že v něm účinkují děti společně s opilými nebo agresívními rodiči a často se stává, že jsou proto vystresované a pláčou. Rada však všechny podněty odložila, s šokujícím odůvodněním, že jde o „klasický prvek žánru reality show, která staví na vyhrocených konfrontacích či odchylkách, neboť je činí pro diváky atraktivní.“

Porušování zákona

Toto stanovisko se však nelíbilo zástupkyni ombudsmana Monice Šimůnkové a požádala členy „Rady“, aby ho přehodnotila. Argumentovala právě tím, že součástí „Výměny manželek“ jsou sociálně patologické vlivy (zejména agrese, opilectví, ponižování účinkujících v přítomnosti dětí) a upozornila, že prezentování těchto fenoménů prostřednictvím televizní obrazovky vede k tomu, že jsou hodnoceny jako něco normálního.

Za další potencionální riziko považuje rovněž samotnou výměnu matek, kdy do domácnosti k malým dětem přichází zcela cizí žena, zpravidla opačné povahy. Na základě dopisu ombudsmanky „RRTV“ nakonec svoje původní stanovisko změnila, upozornila TV Nova na porušení zákona a stanovila sedmidenní lhůtu k nápravě. Od té doby však uplynuly dva roky a jak je vidět, ve „Výměně manželek“ se vše vrátilo do starých kolejí, navzdory rozhořčení televizních diváků.

Zdroje: Televize Nova, Eso.ochrance.cz

-reklama-

Adéla Hofmanová
Adéla Hofmanová vystudovala žurnalistiku a věnuje se především kulturní publicistice. S webem TV guru externě spolupracuje od roku 2020 a za tu dobu publikovala téměř tisíc příspěvků, které si přečetlo přes padesát milionů čtenářů. Snaží se je upozorňovat na kvalitní televizní pořady a naopak si bere na paškál brak, které tuzemské i zahraniční kanály produkují stále víc.