Hlavní obsah

Hodně mi pomohl Galásek, říká jablonecká posila z Norimberku Náprstek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě mu nebylo ani šestnáct let, když Matěj Náprstek vyměnil Slavii za Norimberk. Po čtyřech letech v Německu se útočník vrátil do Česka, kde se pokusí prosadit v nejvyšší soutěži v dresu Jablonce.

Foto: FK Jablonec

Útočník Matěj Náprstek, jenž posílil Jablonec z Norimberku.

Článek

Zahraničí bývá snem většiny fotbalistů. Proč jste se vrátil?

Bývá, ale táhlo mě to domů. A když měl Jablonec zájem, kývnul jsem. Jako malý kluk jsem českou ligu hodně sledoval a Jablonec u nás vždy patřil k top týmům. I když se mu poslední léta moc nedařilo, pořád ho řadím mezi pět nejlepších klubů u nás.

V uplynulé sezoně jste hrál čtvrtou nejvyšší soutěž, nebyla šance na posun?

Prošel jsem si celou mládeží Norimberku a několikrát jsem trénoval i s áčkem, odehrál i jeden přátelský zápas. Ovšem bylo to těžký, protože poslední dva roky se hrálo o záchranu ve druhé lize a pro mladý nebylo moc prostoru. Spíš sázeli na zkušenější, chtěli se udržet.

Šel byste do Německa v šestnácti znovu?

Určitě, nelituju toho. Neváhal bych. Byla to velká škola, jak po fotbalové, tak životní stránce. Osamostatnil jsem se, od rodičů jsem šel jako mladý kluk a bydlel jsem sám a všechno jsem se musel naučit dělat sám. Troufnu si tvrdit, že německy teď mluvím plynule, ze začátku jsem však vůbec neuměl. Byl jsem z toho vyjukaný. V jednom jsem měl štěstí.

Povídejte.

V týmu jsem měl jako asistenta Tomáše Galáska. Hodně mi pomohl. Ať už s bydlením, nebo čímkoliv dalším, co bylo potřeba zařídit. Vždy jsem mu mohl zavolat. I s jazykem mi hodně pomáhal, dost mi to tam usnadnil. Bylo neuvěřitelný, že se o mě stará takový fotbalista.

Galásek je i jedním z 15 Čechů, kteří za Norimberk hráli. Je v klubu znát česká stopa?

Ničeho výraznějšího jsem si nevšimnul. Ale když tam někdo zjistil, že jsem z Česka, často začal vyjmenovávat české hráče jako Galásek, Pekhart a další. Němci tam české hráče vnímají hodně dobře. Celkově jsem byl vůbec překvapený, jak tam lidi fotbal žerou. Na druhou ligu chodí 40 tisíc lidí, a i na nás chodilo dost lidí. Fotbalem ve městě všichni žijí.

Co vám působení tam dalo po fotbalové stránce?

Hodně se zaměřují na to, aby i útočník bránil. Přijde mi, že v českých akademiích se na to tolik nedbá. Je tam dril. Každý den dopoledne dvě hodiny na hřišti, další dvě odpoledne. Posilovny, po každém tréninku běhání. A vůbec se nekouká na to, jestli jde o kondiční přípravu nebo herní. Jede se furt a je to fakt náročný.

Bude pro vás následující sezona přelomová?

Neřekl bych, ale určitě bych se chtěl prosadit. Bude mi dvacet let a chtěl bych si připsat nějaké ligové starty. Nezbývá mi nic jiného než makat. Když na to koukám v tréninku, je přede mnou ještě hodně práce.

Jaké je sdílet kabinu s Tomášem Hübschmanem, který hrál fotbal ještě před vaším narozením?

Pro mě je to čest. A co jsem zatím viděl na hřišti, tak ligu může z fleku hrát ještě dalších pět let. Minimálně.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.