Jste jedním ze dvou moderátorů Snídaně s Novou. Když jsme si domlouvali rozhovor, říkal jste, že musíte jít spát extrémně brzy, protože máte budík na čtvrtou ráno. Dá se na tenhle brutální režim zvyknout?

Zvyknout tak, abych vstával zlehka, se opravdu nedá. I když nedělám to zas tak dlouho, jsem ve Snídani asi dva roky. Je to tak, že jsem to prostě přijal.

Zdroj: Youtube

To mi neříkejte, že nezaspíte!

Přesněji řečeno mám budík nařízený na 4.20. Takže mám pár minut k dobru. Ráno je každá minuta dobrá a zatím se mi nepovedlo zaspat. Ťukám!

Jako zkušená matka na to můžu snad jen říct, že to máte jako slušný trénink na dobu, až budete mít  mimino…

To samé mi říkal trenér ve fitku. Ten vstává k dítěti po třetí ráno, takže mě vlastně uklidnil, že do 4.20 se ještě v klídku vyspím.

Jelikož nejsem ranní ptáče, vidím Snídani s Novou zřídka. Ale za poslední dobu jsem zde viděla jako moderátory jen vás s Johanem Mádrem! Už jste tedy jediná dvojice?

Pokud mluvíme o všedních dnech, tak ano. Dříve bývalo moderátorských dvojic víc. Teď přibyla ještě Víkendová snídaně, tam máme volno – jsou na ni tři další dvojice. Ale od pondělí do pátku máme službu opravdu jen my.

Ve Snídani míváte hodně hostů. Jak se na ně dá při tom vstávání připravit?

Náš tým pro nás připravuje témata vždy den dopředu, takže si otázky  dáváme dohromady s denním předstihem. S celým týmem si pak ještě ráno před vysíláním sedneme a jde se na to.

Natáčíte ještě seriál Ulice, který se taky vysílá každý všední den. Takže vás vidíme, když to přeženu, od rána do večera! Až by si jeden řekl, že si vás doma moc neužijou!

Naštěstí je to tak nastavené, že mi produkce seriálu vychází velmi vstříc. Vědí, že v ateliéru můžu být zhruba od 9.45, proto mě nenasazují hned na ranní obrazy. Moje role starosty Jirky Hložánka je napsaná zatím tak, že práci ve Snídani a v Ulici jde skloubit. Od dopoledne do odpoledne jsem k dispozici Ulici, pak už se musím zas připravit na další ranní hosty Snídaně. Občas se stane, že se připravuji mezi pauzami na natáčení Ulice. Dá se to, i když to zní asi šíleně. Ale nemám to rozhodně tak, že bych neměl volnou ani minutu. 

Vaše role v Ulici je z mého pohledu až brutálně kladná! Hrajete mladého progresivního, a hlavně oblíbeného starostu. Jak se vám v civilu žije s „tváří Mirka Dušína“?

Tak pozor, v Ulici jsem před lety začínal jako hodně velký sígr! Scenáristé mě postupně polepšili, až se ze mě stal opravdu hodný kluk. I když se má obecně za to, že záporné charaktery se hrají líp, nemůžu si stěžovat, role mě baví. Moje dějová linka je zajímavá, mám tam docela slibnou politickou kariéru, tak uvidíme, jak si s tím Jirka poradí. Ale i tak přiznávám, že nějakého „hajzlíka“ bych si klidně ještě střihnul!

Ono u té politiky se to může zase dějově zvrtnout. A jak píšou divačky Ulice na sociálních sítích, taky by to chtělo pro vaši postavu nějakou lásku!

To je mi jasné. Rád bych jim něco prozradil, ale to zatím nemůžu. Třeba to přijde dřív, než se nadějou. Doufám, že se mi tam něco naskytne a tuším, jak už znám svou postavu, že to nebude láska na první dobrou. Můj Jirka to měl s holkama vždycky trochu komplikované. Dějová linka by si zasloužila ty vztahy trochu rozehrát.

Přiznám se, že mám se sledováním Ulice takové etapy. Někdy ji rok nevidím, a když ji znovu začnu sledovat, pokaždé se bez problémů chytnu…

Je to tak, a možná i proto je podle mě ten formát tak funkční. 

U Ulice je celkem běžné, že se diváci s postavami tak sžijí, že je berou za reálné…

Máte pravdu. Nedávno se mi stalo, že jsem seděl v kavárně, popíjel kafe a paní baristka za mnou přišla a ptala se: „Chutnalo vám?“ Pochválil jsem jí vše, co jsem měl a hned ji zajímalo, jestli to bylo ještě lepší než od Vendulky (seriálová Vendula má v Ulici Bistro, kam seriálový Jirka často chodí na svačinu a kávu, pozn. autorky)! A ano, podotkl jsem s humorem, že Vendulčiny dortíky a bagetky jsou velká konkurence, ale že je to srovnatelné. (smích) Je vidět, že s námi diváci žijí, což je horší pro kolegy v negativnějších rolích linkami, než mám zrovna teď já. Znám od nich pár pikantních historek. Ale je to zase důkaz, že hrají uvěřitelně.

Když zalovíte v paměti do dob, kdy jste v Ulici hrál padoucha, máte taky  historku s pozornými diváky?

Jasně, když jsem se objevoval v Ulici poprvé, býval jsem žákem školy, kde jsem měl konflikt s postavou Mirijam Hejlové, již hrála Hana Maciuchová – jedna z historicky nejoblíbenějších tváří seriálu. I moje vlastní teta, která mě zná od malička, mě výrazně pokárala, že ji štvu. Trochu mě to zarazilo, ale vlastně jsem byl za to rád, protože jsem asi odvedl dobrou hereckou práci. 

Máte vůbec prostor na jinou uměleckou činnost?

Teď aktuálně hraju v divadle Semafor ve hře Dobře placená procházka a nedávno jsem nadaboval další díl animovaného Spidermana, kde mám možnost mluvit hlavní postavu Milese Moralese. Takže nějaký další tvůrčí prostor mám a jsem za to moc rád. Nicméně moje energie směřuje hlavně do Snídaně a Ulice. Samotná Snídaně je zápřah, ale jsem rád, že mi zbývá síla a nadšení i pro herectví, které mě baví.

Jak se stalo, že jste se do Ulice vrátil po tolika letech?

Začínal jsem před asi před deseti lety a pak jsem měl pár pauz. Nyní jsem naskočil zpátky po třech letech. Jirka Hložánek se zkrátka poučil, zmoudřel a scenáristé mu vytvořili dějovou linku kolem toho starostování. Letí to. Zpět na plac jsem nastoupil minulý rok v květnu – jako by to bylo včera!

Pamatuju, že když jsem v parném létě dělala reportáž z natáčení Ulice, díly, které se vysílají podle reálného kalendáře, se točily už skoro v zimních bundách…

Točíme hodně dopředu, což je někdy hodně zvláštní. Máme konec května a já nedávno točil díl, který se datoval k říjnu. Ten náskok je daný i tím, že se netočí celý červenec, kdy má celý štáb dovolenou.

Vyzvídají na vás diváci dopředu, co se stane v Ulici?

Jak kdy. Je vtipné, že k nám do Snídaně s Novou chodí často moji kolegové z Ulice, takže se jich na podobné dotazy spíš ptám já. Že by se někdo vyptával mě, co čeká Jirku, se tak dost stírá…

Objevil se už někdy ve Snídani některý váš idol?

Třeba nedávno k nám přišla skvělá zpěvačka LP. Zahrála tři písničky a měli jsme s ní možnost strávit nějaký čas. Viděl jsem, jak pracuje, jaká je profesionálka, byl to velký zážitek. Vlastně jsem si to promítl emocionálně až zpětně, protože během přímého přenosu je to fofr. 

Máte od LP podpis?

Podpis ne, ale selfíčko jsme stihli.

Snídaně s Novou je mezi kapelami nechvalně známá tím, že musí jít na zvukovou zkoušku snad ještě před čtvrtou ranní. U muzikantů hrozí, že dorazí rovnou z party…

Je to tak. My jsme ve studiu na 5. hodinu ráno a oni mají zvukovku často o něco málo dřív, musí proběhnout ještě před vysíláním. Už se někomu asi povedlo dorazit rovnou z party, ale nebylo to znát. Mně se tedy nikdy nic šíleného z pozice moderátora zatím nepřihodilo.

Dělat rozhovor v živém vysílání je těžká disciplína…

Ano, zrovna včera nám tam nalítl Štěpán Kozub, ten doslova ovládl studio… Zatím nám prošly i nějaké situace na hraně. Každopádně stále vysíláme. Až nás jednou ráno neuvidíte, budete vědět proč – asi se stal nějaký průšvih. (smích)

Pořád máte kapelu?

Míval jsem boyband jako teenager. Ale od téhle kariéry jsem už upustil. Každý jsme se vydali jinou cestou. Vzpomínky jsou na tohle období zajímavé.

Za rok vám bude třicet. Prožíváte to nějak dramaticky?

Někde jsem četl, že právě v devětadvaceti je největší procento účastníků půlmaratonů a podobných extrémních výzev. Zatím jsem se nepřihlásil, tak uvidíme za rok!

Na Instagramu jsem viděla vaše nedávné zásnuby!

Máte pravdu, ale to jsem udělal, protože jsem to cítil, ne kvůli blížící se třicítce. S přítelkyní jsme odletěli na dovolenou do Austrálie, vše proběhlo spontánně. Byla to krásná příležitost.

Takže jste prsten sháněl až na místě?

I když jsem člověk, co dělá věci na poslední chvíli, tady jsem se připravil, prsten jsem si vezl už s sebou!   

Ondřej Havel

Narodil se 27. září 1994 v Praze. V pěti letech uspěl v konkurzu do dramatického kroužku Vltavín. Učil se tam hrát, zpívat, tančit (electro-boogie), pracovat s mikrofonem a také stepovat. V deseti letech byl přijat do Dětské opery Praha. Díky této průpravě si zahrál v Národním divadle či v GoJa Music Hall v muzikálu Les Misérables. V letech 2013–2018 moderoval pořad Planeta YÓ. V letech 2014–2019 moderoval na Fajn Rádiu, od roku 2020 do roku 2021 moderoval Snídani šampionů na Hitrádiu. Věnuje se také divadlu a dabingu. Od 6. září 2021 moderuje společně s Johanem Mádrem Snídani s Novou.

Zdroj: časopis Glanc