Šťastná koupě

Thomas Schultz je příkladem, že pokud chcete štěstí, musíte mu jít naproti. Musíte pro to něco udělat.

Schultz se rozhodl pro koupi staré laciné chaty. Tu si pořídil se svým obchodním partnerem Lawrencem Josephem. Ani jeden z mužů však netušil, jaký poklad je v chatě, která se nachází v Bellportu ve státě New York čeká. 

Schultz s chatou koupil i veškeré její vybavení. To kromě nábytku obsahovalo také velké množství mazanic po předchozím majiteli Arthurovi Pinajianovi. Pinajianova rodina díla nechtěla a nabádala Schultze, aby je vyhodil. 

Schultz však jako bývalý student umění tento krok rezolutně odmítl. Namísto toho se rozhodl, že díla zrenovuje a nechá expresionistické umění předchozího majitele i nadále žít. Jak se později ukázalo, lepší krok udělat nemohl. 

Obrazy, které Pinajianova rodina nazvala mazanicemi, totiž měla velkou kupní hodnotu. 

Poklad za miliony

Schultz tak koupí staré laciné a příliš nevzhledné chaty vydělal nemalé peníze. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Arthur Pinajian byl umělec, který celý svůj život zasvětil abstraktní expresionistické tvorbě. Nakonec zemřel v zapomnění. Až do chvíle, než jeho chatu koupil právě Schlutz. Ten od počátku věřil, že díla, která zakoupil spolu s chatou, jsou celoživotní prací Pinajiana. A skutečně se nemýlil.

"Prostě jsem věděl, že je to něčí životní dílo. Jak můžete něčí celoživotní dílo vyhodit do popelnice? To přece nejde," řekl Schlutz. 

Trvalo dlouhé tři roky, než se Schultzovi podařilo všech 7000 uměleckých děl vyčistit a katalogizovat. Nakonec však svou práci dokončil a nechal všechny obrazy ohodnotit. Umělecký posudek neobjeveného génia moderního umění provedl Peter Hastings Falk

Cena, kterou Falk stanovil, všem přítomným vyrazila dech a Pinajianova rodina si v tu chvíli musela jistě drbat hlavu. Hodnota Pinajianovy tvorby byla vyčislená na rovných 30 milionů dolarů.

Jen díky zarputilosti Schultze díla přežila a dnes jsou součástí Schultzovy umělecké galerie. Schultz se díky nim topí v penězích. "Vytvořili jsme dcerám fondy na vysokou školu. Splatili jsme dluhy, splatili jsme minivan," řekl Schultz.

www.businessinsider.com, www.quora.com, en.wikipedia.org