Den s velkým D pro české tenistky. Kvitová i Krejčíková si zahrají finále

AKTUALIZOVÁNO

Tenistka Barbora Krejčíková postoupila na turnaji v Birminghamu poprvé v kariéře do finále na trávě. Nasazená jednička porazila v úvodním semifinále Číňanku Ču Lin 6:3, 6:2 a zahraje si o druhý letošní a celkově sedmý titul ve dvouhře. Na anglické trávě navíc může získat double, do finále totiž postoupila i v páru s Ukrajinkou Martou Kosťukovou ve čtyřhře. Slaví i Petra Kvitová, která měla dnes obzláště napilno. V Berlíně nejprve v dohrávce čtvrtfinálového programu, který včera narušil déšť, udolala světovou čtyřku Caroline Garciaovou z Francie 6:4, 7:6, aby o pár hodin později zvládla i semifinálovou výzvu.

Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou, která prošla do semifinále po odstoupení zraněné krajanky Veroniky Kuděrmětovové bez boje, zdolala rovněž ve dvou setech 6:3, 6:4. Markéta Vondroušová naopak v duelu s šestou nasazenou Řekyní Mariou Sakkariovou nevyužila v závěru vyrovnané úvodní sady čtyři setboly a odložené čtvrtfinále za hodinu a půl prohrála 6:7, 1:6.

Třiatřicetiletá Kvitová potvrdila, že má více než týden před startem Wimbledonu, který v minulosti dvakrát vyhrála, výbornou formu. V Berlíně stále neztratila ani set a může vyhrát druhý titul v sezoně. Letos triumfovala také na začátku dubna v Miami. V rozhodujícím utkání vyzve v neděli Chorvatku Donnu Vekičovou, s níž se utká pošesté v kariéře, dosud s ní má bilanci čtyř výher a jedné porážky. Naposledy rodačka z Bílovce uspěla proti světové třiadvacítce letos ve 2. kole turnaje v Miami. Vekičová v semifinále zdolala přemožitelku Vondroušové – Řekyni Sakkariovou.

»Jsem velmi spokojená a hrdá na to, že jsem vyhrála dva zápasy v jednom dni, což se mi pravděpodobně ještě nikdy nepovedlo. Věřím, že fanoušci přijdou i v neděli a snad mě podpoří,« řekla před televizními kamerami Kvitová.

Souboj dvou šampionek

Krejčíková se v Birminghamu o titul ve dvouhře utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, v neděli tedy dojde na souboj bývalých šampionek antukového Roland Garros. Ostapenková zdolala Rusku Anastasii Potapovovou 5:7, 6:2 a 6:4.

Světová dvanáctka Krejčíková se dostala do finále podruhé v sezoně. Na únorovém podniku WTA 1000 v Dubaji získala titul po výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Od té doby až do tohoto týdne marně usilovala na okruhu WTA o postup alespoň do čtvrtfinále.

V Birminghamu se ale šampionce Roland Garros z roku 2021 nadmíru daří a zatím na turnaji neztratila ani set. Po postupu přes krajanky Terezu Martincovou a Lindu Fruhvirtovou dnes vyřadila Ču Lin za hodinu a půl. V úvodním gamu sice přišla o podání, ziskem čtyř her v řadě ale skóre otočila. Další šanci už soupeřce nenabídla a zajistila si desáté finále dvouhry v kariéře.

»Cítím se skvěle, jsem spokojená s tím, jak jsem dnes hrála. Na trávě je to vždycky těžké, protože hra se může rychle změnit, takže jsem ráda, že jsem to zvládla a jsem ve finále,« citoval Krejčíkovou web WTA Tour.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy