ME XCO 2023: okruh po vzoru OH smetla voda, Cink mezi favority

Zítra se na ME XCO v polské Krynici odehraje závod mitrovství Evropy XCO, mezi 130 závodníky z 27 zemí je i šest Čechů...

Autor: Jan Němec
ME XCO 2023: okruh po vzoru OH smetla voda, Cink mezi favority

 
V letošním roce hostí evropský šampionát bikerů polský Krakov, a to v rámci Evropských her. Bikové závody se ale odehrají 150 km východně od Krakova nedaleko slovenských hranic v městečku Krynica-Zdrój. 

Česká šestičlenná výprava dorazila na místo ve čtvrtek, včera absolvovala první trénink na okruhu. Dnes byl na programu druhý trénink, ale bouřky a silné deště z trati učinily nejezditelný masakr. Trénink tak byl přeložen na dnešní pozdější odpoledne. Předpověď už totiž nehlásí žádné pohromy, na zítra - den závodu - se očekává dokonce krásné slunečné počasí.

"Je to hezký, ale nemaj to hotový, pořád tu jezdí bagry a náklaďáky. Na okruhu je čerstvá nakypřená půda a ty prudké deště smetly všechno bahno. Byly to potoky vody. Dnes to jenom upravují, vypadalo to tady opravdu jako nějaká apokalypsa, ale předpověď je dobrá. Jinak jsou to takové olympijské rozměry, hezký, ale těžký. Já musím říct, že je to dobře udělaný, kromě toho čerstvého materiálu, který je teď v údolí," komentuje reprezentační trenér Viktor Zapletal situaci na okruhu, kde se ještě žádný závod nejel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ReprezentaceMTB (@reprezentacemtb)

"Od včerejška do dnešního dopoledne pršelo nadoraz, vůbec to tomu nepomáhá. Zrušili trénink a na ten večerní už nepůjdu, uvidím, jak to bude vypadat zítra, má být hezky, takže to bude vysychat a postupně se měnit," říká česká jednička Ondřej Cink, jenž přijel do Polska po bronzovém úspěchu na SP v Leogangu minulý týden. "Cítím se docela dobře, ale musím přiznat, že jsem se dlouho z Leogangu srovnával... Uvidíme, trať se mi docela líbí. Je tam jeden výjezd v lese, to je takový přírodní a pak druhá půlka je v podstatě jako bikepark. Dvě pasáže s kamenama a kládama, styl OH tratí, skoky, klopenky... Není to špatný," hodnotí závodní trať v polské Krynici Ondra, který se naposledy radoval z medailového úspěchu na ME v roce 2016, když ve švédské Huskvarně vybojoval bronz. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ReprezentaceMTB (@reprezentacemtb)

"Kluci tady nemají plnou konkurenci, chybí dost Švýcarů - Schurter, Flückiger, Colombo - a pár dalších jmen. Francouzi mají jediného závodníka. Zato holky, ty jsou v plné sestavě, tam je konkurence fakt 100%," informuje reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Pokud bychom měli brát jako rozhodující pro určení favoritů na titul evropského šampiona SP v Leogangu, byl by horkým aspirantem Lars Forster (SUI). Ten v Rakousku dosáhl na své druhé vítězství v SP a v minulosti ukázal, že na Evropu se umí připravit, už dvakrát se stal šampionem starého kontinentu. Na startu bude i druhý z Leogangu - Němec Luca Schwarzbauer, který stále překvapuje, dále startuje jednička UCI rankingu Španěl David Valero Serrano nebo majitel dvou stříbrných medailí z předchozích šampionátů Sebastian Fini Carstensen (DEN).
 


Startovní listiny ženy | muži


 
V elitních ženách vítězství obhajuje Loana Lecomte (FRA), která v loňském roce porazila svou krajanku Pauline Ferrand Prévot. Obě startují i letos. Silné bude duo Rakušanek Mona Mitterwallner s Laurou Stigger, Švýcarky Jolanda Neff s Alessandrou Keller a podcenit nesmíme ani Nizozemku Anne Terpstru.

"Naši jsou v dobrý pohodě, potěšilo mě, že to holky dávaj, skoky jsou daleký a vysoký. Ale je to dobře udělaný, že to není těžký. Musíš skočit, protože i na chicken-lajně je skok, sice menší, ale je. Furt se skáče :-)" dodává Zapletal.

 

 

Přečteno - 7080x Tagy: mistrovství evropy cross country krynica
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyDalší český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
    Další český hon bodů do OH žebříčku, v Řecku bodovali Srnská a Zatloukal
  2. Ostatní závodyCink připsal první UCI body letošní sezony
    Cink připsal první UCI body letošní sezony
  3. Ostatní závodyXCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
    XCO závod Hero Abu Dhabi nabídne pohádkové prize money
  4. Ostatní závodyAC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3
    AC Heating Cup 2024 jako závody UCI C2 a C3
  5. OstatníCyklistika bude součástí multisportovního ME i v letech 2026, 2030 a 2034
    Cyklistika bude součástí multisportovního ME i v letech 2026, 2030 a 2034
  6. Mistrovství EvropyZemanová bere bronz na mistrovství Evropy, Boroš v elitě 15.
    Zemanová bere bronz na mistrovství Evropy, Boroš v elitě 15.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744