Na silnici mezi Chotěboří a Českou Bělou bude meteostanice

regiony

Do dvou let by měla začít oprava silnice II/351 mezi Chotěboří a Českou Bělou.

Na silnici mezi Chotěboří a Českou Bělou bude meteostanice
Meteohláska na obchvatu Lukavce
25. června 2023 - 11:00

Modernizaci tří extravilánových úseků Chotěboř–Dobkov, Dobkov–Počátky a Počátky – Česká Bělá v délce více než 5 km chce Kraj Vysočina kofinancovat z evropských dotací. „Odhadem mají práce vyjít na více než 50 miliónů korun. Novinkou na této trase bude osazení moderní meteostanicí, jejíž čidla budou on-line poskytovat aktuální data o sjízdnosti komunikace,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.
 
Meteostanice bude umístěna u Počátek v blízkosti sjezdu na chotěbořské letiště. „Půjde o osmimetrový stožár s instalací technologií napájených solárními panely. „Poskytovat bude konkrétně data o teplotě, vlhkosti a množství srážek, rychlosti větru, přes čidla na vozovce bude predikovat vznik námrazy a bude osazen i online kamerou. Data bude přenášet do celostátního meteorologického informačního systému. Stejně jako Ředitelství silnic a dálnic budou data využívat i krajští silničáři, a to nejen pro vyhodnocení adekvátnosti zimní údržby,“ popisuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy Miroslav Houška.

 


Vedení Krajské správy a údržby silnic Vysočiny vytvořilo koncept možného umístění meteohlásek v regionu a prioritizaci jejich potřeby. Tyto moderní technologie budou součástí většiny dopravních projektů, které bude chtít Kraj Vysočina spolufinancovat z evropských dotací a u nichž bude mít osazení efekt. První krajské meteohlásky už fungují např. u Rokytna nebo na obchvatu Lukavce. Hustou síť meteohlásek v okolí dálnice D1 provozuje i ŘSD. 

NovinkyVysočina.cz informovala Eva Neuwirthová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif